Dvakrát dražší než před rokem. Pětiprocentní úrok na hypotékách je minulostí a bude hůř

Hypoteční trh prošel neslavným psychologickým milníkem. Po více než dekádě totiž sazby půjček na bydlení překročily na počátku května pětiprocentní hranici.

Hypoteční trh prošel neslavným psychologickým milníkem. Po více než dekádě totiž sazby půjček na bydlení překročily na počátku května pětiprocentní hranici. Zdroj: Profimedia.cz

Hypotéky rychle zdražují
2
Fotogalerie

Hypoteční trh prošel neslavným psychologickým milníkem. Po více než dekádě totiž sazby půjček na bydlení překročily na počátku května pětiprocentní hranici. Zájemci o hypotéku se na bankovních přepážkách dokonce obvykle dočkají úroku 5,33 procenta, půjčka na bydlení je tak více než dvakrát dražší než před rokem. Vypovídají o tom poslední statistiky Fincentrum Hypoindexu. Hraje se navíc o čas, kdo přijde později, zaplatí podstatně více, do konce letošního roku mají průměrné sazby vystoupat i nad šest procent. 

„Měsíční splátky hypotéky se ve srovnání s rokem 2017 již nyní prodraží téměř o polovinu. ČNB navíc stále neřekla své poslední slovo,“ uvádí Jiří Sýkora, analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Od loňského června, kdy začala ČNB zvyšovat sazby, tak vzrostla průměrná nabídková sazba hypoték o více než 2,8 procentního bodu.

Prostor pro další zdražování se přitom otevřel na čtvrtečním zasedání bankovní rady ČNB. Bankéři k základní sazbě přidali ještě tři čtvrtě bodu, základní sazba v ekonomice tak poskočila na 5,75 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1999.

Jak vyšší hypotéka zdraží vaši životní pojistku

Video placeholde
• Videohub

„Úrokové sazby ještě nedosáhly svého vrcholu. Tempo růstu však zpomaluje. Můžeme očekávat, že sazby se letos přiblíží úrovni šesti procent,“ soudí obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl. Hypotéku tak znalci doporučují řešit co nejdříve. „Raději dnes akceptovat vyšší úrok a za pár let případně s bankou vyjednávat zlepšení úrokové sazby i v době fixace,“ soudí expert hypotečního tržiště Zaloto Ondřej Ticháček.

„Aktuálně situaci jde jen velmi těžko předvídat a vymodlené lepší zítřky nemusejí přijít. A nebavíme se jen o úrokových sazbách, ale i o cenách nemovitostí či materiálů,“ dodává Ticháček. 

Rychle rostoucí sazby se už stihly podepsat pod propadem hypotečního byznysu. Banky a stavební spořitelny tak například rozpůjčovaly v březnu hypoteční úvěry za zhruba 30 miliard korun, tedy o téměř polovinu méně než ve stejném měsíci loni.

„Výrazný pokles objemu hypoték oproti rekordnímu roku 2021 bude trendem celého letošního roku,“ zdůrazňuje ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Lidé přitom proti minulému roku zvažují podle průzkumu České bankovní asociace a výzkumné agentury Ipsos hypotéku s delší splatností a zároveň s kratší fixací úrokové sazby. 

Kolem pětiny hypotečního byznysu letos přitom bankám generují refinancované úvěry z minulých let. Doslova šokem se stane pro relativně početnou skupinu klientů, která nabírala půjčky v roce 2017, kdy byly hypoteční sazby hluboko pod dvěma procenty. Nejčastěji si přitom tehdy lidé brali půjčky na dobu pěti let a refinancují tak nyní. „U nejčastěji volených fixací bude nárůst sazeb kolem tří procentních bodů, tedy více než dvojnásobek oproti původní sazbě,“ dodává Brejl. 

Nůžky mezi současným úrokem a sazbou, kterou tehdy dostali majitelé čerstvě nabraných hypoték, se přitom dále rychle rozevírají. „Konkrétně u klientů s končící pětiletou fixací u hypotéky 3,5 milionu korun sjednané na 25 let jde o navýšení o více než sedm tisíc korun měsíčně a to spolu se zvyšujícími se životními náklady způsobí problémy u stále vyššího počtu rodin,“ varuje Sýkora.

V loňském roce banky sjednaly hypotéky za téměř 430 miliard korun. Dosud držel prvenství rok 2020, kdy banky poskytly hypotéky za 254 miliard korun. Oproti roku 2020 tak hypoteční trh vzrostl o téměř 70 procent. Ekonomové očekávají, že loňský rok zůstane nadlouho rekordním rokem. Za celý letošní rok předpokládají odborníci pokles objemu poskytnutých půjček na bydlení zhruba o třicet až čtyřicet procent.