Jack Phillips

5. 5. 2022

Nejvyšší soud v úterý v reakci na únik návrhu rozhodnutí potvrdil jeho pravost a vydal prohlášení předsedy Nejvyššího soudu Johna Robertse, který únik označil za „zradu důvěrných informací“ této instituce.

V pondělí večer zveřejnil server Politico údajný návrh rozhodnutí soudu, který naznačoval, že přelomový zákon o potratech Roe v. Wade bude zrušen. Nejvyšší soud potvrdil pravost dokumentu, ale uvedl, že návrh nepředstavuje konečné rozhodnutí soudu „ani konečné stanovisko kteréhokoli člena“ v této věci.

„V míře, v jaké měla tato zrada důvěrných informací soudu za cíl narušit integritu naší činnosti … nebude úspěšná,“ napsal Roberts. Dodal, že „práce soudu nebude nijak ovlivněna“.

Roberts rovněž uvedl, že nařídil maršálkovi Nejvyššího soudu, aby provedl vyšetřování úniku informací a osoby, která je tisku vyzradila. Pokud bude únik informací zjištěn, není jasné, jaká trestní opatření budou proti němu přijata, ačkoli Roberts uvedl, že únik informací by mohl být považován za významné porušení důvěry.

Podle návrhu stanoviska, jehož autorem je soudce Samuel Alito, „se domníváme, že rozsudky Roe a Casey musí být zrušeny“. Alito tímto odkazuje také na rozsudek Planned Parenthood v. Casey z roku 1992. „Je na čase dbát ústavy a vrátit otázku potratů do rukou volených zástupců lidu.“

Ještě letos má soud vydat rozhodnutí v souvislosti se zákonem státu Mississippi, který zakazuje většinu potratů po 15. týdnu těhotenství. Úřad generálního prokurátora státu Mississippi naléhal na soudce, aby případ využili ke zrušení rozsudku ve věci Roe v. Wade, který tvrdil, že žena má ústavní právo na interrupci. Případné zrušení tohoto přelomového rozsudku by však neznamenal plošný zákaz potratů, nýbrž vedlo by k tomu, že v této otázce bude ponechána volná ruka jednotlivým státům USA.

„Zdůrazňujeme, že naše rozhodnutí se týká ústavního práva na potrat a žádného jiného práva,“ napsal podle návrhu zveřejněného serverem Politico také Alito, jmenovaný Georgem W. Bushem. „Nic v tomto stanovisku by nemělo být chápáno tak, že zpochybňuje precedenty, které se netýkají potratů.“

Alitovo stanovisko, které bylo podle Politica v únoru sděleno ostatním soudcům, bylo označeno jako první návrh. Nic nenasvědčovalo tomu, že by ostatní členové Nejvyššího soudu, kteří by mohli hlasovat pro zrušení rozsudku Roe v. Wade, s Alitovými argumenty souhlasili. V minulosti se také stávalo, že členové Nejvyššího soudu usilovali o revizi svých návrhů stanovisek nebo dokonce změnili své původní hlasování.

Demokraté se v úterý zjevným porušením protokolů Nejvyššího soudu nezabývali, a místo toho se soustředili na mobilizaci svých příznivců, aby hlasovali pro politiky, kteří schvalují propotratové zákony. Republikáni mezitím vyzvali k prošetření úniku informací a uvedli, že únik by měl být potrestán, nebo dokonce trestně stíhán.

„Pokud soud skutečně zruší rozsudek ve věci Roe, bude na volených představitelích našeho národa na všech úrovních vlády, aby chránili právo ženy na volbu,“ uvedl v prohlášení prezident Joe Biden. „A na voličích bude, aby v listopadu zvolili úředníky podporující volbu. Na federální úrovni budeme potřebovat více senátorů podporujících volbu a většinu podporující volbu ve Sněmovně reprezentantů, aby byla přijata legislativa, která kodifikuje zákon Roe, o jehož přijetí a podepsání budu usilovat.“

Republikánský senátor Mitt Romney v reakci na to ve svém prohlášení uvedl, že sice stanovisko podporuje, ale únik návrhu je „děsivou urážkou důležité instituce, která by měla být plně vyšetřena a viníci by měli být potrestáni“.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. Článek byl redakčně upraven a zkrácen. (jas)

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.