Hlavní obsah

Jak se v klidu rozejít s partnerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku vztahu vás nenapadlo, že jednoho dne budete přemýšlet nad rozchodem či rozvodem. Bohužel, člověk míní, život mění. Jak ale opustit partnera, aniž by mezi vámi panovala zášť, nenávist nebo agrese? A je vůbec možné, abyste se s někým rozešla v přátelském duchu?

Foto: Profimedia.cz

Rozvody bývají pro partnery náročné a leckdy jsou okořeněny praním špinavého prádla.

Článek

Všichni si přejeme, aby vztahy měly happy end v podobě oslav diamantové svatby. Pravdou ale zůstává, že rozchody, potažmo rozvody, jsou v naší společnosti vysoce častým jevem.

„K hlavním důvodům, proč jdou lidi od sebe, je špatná komunikace, nevěra, finanční problémy, zášť nebo celková disharmonie vztahu,“ míní psychoterapeutka Brooke Braloveová.

Obzvláště rozvody bývají pro partnery náročné a leckdy jsou okořeněny praním špinavého prádla, zbytečnými dohady a nevypočitatelným chováním.

Jak dlouho trvá, než se člověk vyrovná s rozchodem

Vztahy a sex

„Mnoho párů přistupuje k rozvodovému procesu s odporem a frustrací z nenaplněných potřeb ze svého manželství. To je to, co často podněcuje partnery k vytváření konfliktů v rozvodovém procesu,“ podotýká Braloveová a dodává, že i přesto existují páry, které dokážou rozvod zvládnout v přátelském tónu.

Pokud je rozchod aktuálním tématem také u vás, pak můžete následovat několik rad, díky kterým ho zvládnete s grácií a bez zbytečných konfliktů.

1. Nečekejte to nejhorší

Myslíte si, že vás bývalý partner chce zničit? Domníváte se, že vymyslel mistrovský plán, kvůli kterému už nikdy neuvidíte své děti? Stop! Mnoho lidí má během rozvodu či rozchodu pocit, že jejich bývalý partner jim chce zničit život.

„Existuje ale myšlenkový směr, který říká, že bychom měli s lidskými bytostmi jednat s vírou, že se každý snaží, jak nejlépe umí,“ říká psychoterapeutka Braloveová.

To následně logicky ovlivňuje také vaše chování k partnerovi. V ideálním případě tedy nevnímejte ex přítele jako padoucha, který vám chce záměrně škodit. Naopak k němu přistupujte jako k rovnocennému hráči, se kterým stojíte před stejnou výzvou – zvládnout rozchod s úctou.

2. Nedovolte emocím, aby vás ovládly

Ano, k rozchodům patří silné emoce. Přesto platí, že byste během rozchodu neměly dovolit, aby vaší hlavě vládlo srdce. „Komunikujte se svým partnerem tak, jak byste chtěly, aby bylo komunikováno s vámi,“ doporučuje jednoduché pravidlo Braloveová.

Zároveň dodává, že byste za každých okolností měly říkat pravdu. „Při rozchodu není prostor na hraní her. Je to příliš bolestivý proces, a tak si oba zasloužíte, aby s vámi bylo zacházeno s úctou a laskavostí,“ dodává psychoterapeutka pro Well and Good.

Můžete být se svým ex přátelé? Jaká jsou pro a proti

Vztahy a sex

3. Zaměřte se na priority

Nemůžete mít všechno. Ať už se rozvádíte nebo rozcházíte, musíte si uvědomit, co je pro vás nejdůležitější. „Partnerství vyžaduje mnoho kompromisů. A to samé platí také o rozchodech nebo rozvodech. Vytvořte si tedy pomyslný seznam priorit, kterých chcete dosáhnout, a na zbylých položkách zbytečně nebazírujte,“ říká psychoterapeutka.

Občas bohužel platí, že člověk musí slevit ze svých nároků a ideálů.

4. Stanovte si zdravé hranice

Rozchod nebo rozvod je novou kapitolou vašeho příběhu. To znamená, že byste neměla očekávat stejnou úroveň kontaktu nebo intimity, která byla v minulosti nedílnou součástí vašeho vztahu. Je tedy důležité, abyste s expartnerem začali budovat nový typ vztahu.

„Když jste byli partneři, pravděpodobně jste si psali textové zprávy kdykoliv během dne. Po rozchodu si ale nastavte nové hranice, které nebudou narušovat vaše soukromí,“ apeluje Braloveová.

Proč je důležité minulé vztahy správně uzavřít

Vztahy a sex

5. Vyjádřete svůj vděk

Při rozchodu mnoho žen zapomíná, že se svým bývalým partnerem zažily i krásné momenty. Pokud tedy nastane chvíle, kdy na svém ex příteli uvidíte, že se snaží, pomáhá vám nebo dělá vstřícný krok, nezapomeňte mu poděkovat.

„Vyjádřit svůj vděk je to nejmenší, co v danou chvíli můžete udělat,“ dodává psychoterapeutka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám