Pro sociální služby v CDZ vláda schválila 211 mil. Kč

0
846
sluzby
Vláda se ve středu 4.5. sešla k jednání mimořádně v prostorách Poslanecké sněmovny PČR. / Úřad vlády ČR

Centra duševního zdraví se za 18 měsíců, kdy se financovala z evropských fondů, osvědčila. Nyní se ale řeší jejich provoz poté, kdy skončilo jejich financování z EU. Vláda tak uvolnila 211 milionů korun na jejich další provoz.

Na svém středečním jednání [4.5.] vláda schválila 211 milionů korun na pomoc s financováním činnosti center duševního zdraví [CDZ]. Jejich 18měsíční finanční podpora z evropských a norských fondů totiž skončila. A tak zatímco zdravotní služby v nich pokryjí platby od zdravotních pojišťoven, sociální část služeb, jež jsou taktéž součástí těchto center, systémové financování postrádají.

„Bezmála 211 milionů korun vyčlení vláda na pomoc s financováním činnosti center duševního zdraví a dalších zdravotně-sociálních služeb, které vznikají v rámci reformy péče o duševní zdraví,“ potvrdil Petr Kučera z Odboru komunikace Úřadu vlády ČR.

Schválených 211 milionů ze státního rozpočtu dle něj zadministruje prostřednictvím samostatného dotačního programu Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Česko má jen 25 soudních znalců v dětské psychiatrii

Aktuálně v Česku funguje 30 center duševního zdraví. Služby v nich zdravotníci a sociální pracovníci poskytli přibližně 4 500 klientům. Nejčastěji dětem s psychickými problémy, lidem s demencemi, pacientům potýkajících se se závislostmi a také pacientům s nařízenou ochrannou léčbou.

Ráme pro služby CDZ mělo své kritiky už na začátku

Zřizování sítě center duševního zdraví [CDZ] patří do reformy psychiatrické péče. Tu započal exministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Jejím vedením pak kabinet premiéra Andreje Babiše [ANO] pověřil mediálně nechvalně známou Ditu Protopopovou.

Hlavní záměr reformy ale i tak bylo lepší začlenění osob s dlouhodobým duševním onemocněním do běžného života. A to tím, že CDZ do praxe zavádí multidisciplinární týmy, v v nichž zdravotničtí a sociální pracovníci společně podporují člověka v jeho přirozeném prostředí. Díky tomu se tak někteří pacienti s duševním onemocněním vyhnou hospitalizaci v psychiatrických nemocnicích. Do center docházejí pouze ambulantně nebo za nimi domů dojíždí terénní týmy.

Reforma psychiatrické péče a zřizování center duševního zdraví ale měla i má své kritiky. Negativně se k nim v únoru roku 2020 vyjádřil již bývalý ředitel Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod a profesí psychiatr Jaromír Mašek. Jeho postoj k reformě psychiatrické péče ho záhy stálo ředitelské místo v nemocnici. Tehdejší ministr Vojtěch ho i přes protesty zaměstnanců nemocnice z funkce ředitele, kterou zastával čtrnáct let, z hodiny na hodinu odvolal. Argument ministra byl, že je Mašek málo zapálený pro reformu psychiatrické péče.

J. Mašek: Reforma psychiatrie je naivní a nezodpovědná

Avšak Jaromír Mašek upozorňoval právě na riziko zajištění dlouhodobého financování CDZ.  Tedy přesně na to, co uvolněním peněz nyní řešila vláda. Podpora z EU totiž centra dotovala pouze na dobu 18 měsíců. Dle něj CDZ postrádaly jasný legislativní rámec pro poskytovatele i plátce, včetně jejich financování. Což zavdávalo na jejich nestabilitu právě po skončení dotovaného provozu.

Ano, zdravotní část služeb center duševního zdraví mají hradit zdravotní pojišťovny na základě smluv s poskytovateli. Financování sociální části služeb center duševního zdraví mají zajistit kraje,“ řekl svého času v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz Jaromír Mašek.

Upozorňoval především na chybějící legislativní propojení zdravotních a sociálních služeb v Česku, které jsou součástí těchto center.

„V současné době tyto služby stále fungují vedle sebe, protože legislativa nedovoluje žádný jejich významnější průnik. Jejich užší spolupráce běží na víceméně neformální bázi. A například způsob vzájemného sdílení citlivých osobních údajů o klientech může být i za hranou současné legislativy…,“ uvedl Mašek, který i poukázal na to, že centra odvádějí odborníky z nemocnic a ambulancí.

Za zdařilou nepovažuje reformu ani ministr Válek

A reformu psychiatrie považuje za ne příliš zdařilou, především pak v oblasti dětské psychiatrie, i současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. V nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz se k ní vyjádřil následovně.

„Ano, je nedostatek dětských psychiatrů, víme to. Ano, reforma psychiatrické péče, která stála tři miliardy korun, zapomněla na dětské psychiatry, ti nejsou. Avšak stalo se, já za to nemohu. Co mohu udělat je navýšení počtu dětských psychiatrů,“ vysvětlil ministr.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Podle něj MZ ČR v této věci již zjistilo, zda mají studenti medicíny zájem o obor dětské psychiatrie. A prý ho mají. V příštím roce tedy resort podpoří školící pracoviště a školitele, aby pro tuto specializaci přijímala více studentů.

Ministr Válek se nedávno kriticky vyjádřil i k výdajům na strategické materiály reformy psychiatrické péče, které dle něj byly příliš rozsáhlé. Smysl v současné době nespatřuje ani v pokračování Rady vlády pro duševní zdraví při Úřadu vlády ČR. Ta u nás funguje od roku 2019 a do jejího čela se jmenoval expremiér Andrej Babiš.

 –VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here