Elektrokola jsou v posledních letech hitem. Třeba na Šumavě už dokonce převažují nad klasickými bicykly

5. květen 2022 05:00

S oteplením už hlásí zvýšený zájem o elektrokola i jihočeské půjčovny sportovního vybavení.

Vladislav Bednář z českobudějovického Cykloextra předvádí jednomu ze zákazníků, jak používat zapůjčené elektrokolo. Podle něj se v uplynulých letech výrazně proměnil trend v půjčování elektrokol:

„V dnešní době si půjčují elektrokola lidé nejenom staří i mladí,“ vysvětluje s tím, že mladí si elektrokola půjčují i kvůli tomu, že chtějí jet i druhý den a tím pádem nejsou tak unavení.

Majitel vimperského Marek Sportu Ladislav Marek upozorňuje, že o elektrokola mají zájem hlavně příležitostní sportovci. Většinou jsou to party, nebo i jednotlivec, který zrovna sportem nežije:

„Jeho kamarádi třeba jedou na kolech a on si půjčí elektrokolo, aby jim vůbec stačil,“ dodává Ladislav Marek.

Start sezony ale přidělává starosti záchranářům a strážcům přírody. Podle mluvčího správy Národního parku Jana Dvořáka už dokonce elektrokola na Šumavě převažují:

„Vyrážejí na všechna místa Národního parku Šumava. Je důležité připomenout, že cyklisté mohou v národních parcích využívat pouze cyklostezky a cyklotrasy. Nemohou vjíždět nikam jinam, jak na turistické trasy, tak volně do lesa.“

Jan Dvořák upozorňuje, že jsou to přestupky, za něž mohou strážci parku udělovat pokuty a také varuje před zraněními a střety s pěšími turisty.

V posledních letech řeší problémy s přepravou elektrokol také cyklobusy a šumavské lokálky. Elektrokola často váží s baterií i brašnami až dvacet kilogramů a pro obsluhu je fyzicky náročné je nakládat do vozů.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online.

autor: Petr Kubát
Spustit audio