Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin prohloubil ztrátu, vedení se ujme bývalý šéf Ferrari

ČTK
Diskuze (0)

Britská automobilka Aston Martin Lagonda prohloubila v prvním čtvrtletní ztrátu před zdaněním na 111,6 milionu liber (3,3 miliardy Kč). Před rokem ztráta činila 42,2 milionu liber, informovala agentura Reuters.

Britský výrobce luxusních aut zároveň oznámil, že vedení se s okamžitou platností ujímá šestasedmdesátiletý Amedeo Felisa, který v minulosti řídil italskou automobilku Ferrari.

Aston Martin se tak pod vedením zkušeného manažera pokusí napodobit úspěch, kterého dosáhl jeho italský rival. Automobilku čekají změny, mimo jiné přechod k výrobě elektrických aut. Firma z britských ostrovů už dříve oznámila, že v roce 2025 plánuje uvést na trh svůj první plně elektrický vůz a že od roku 2026 budou mít všechny nové řady vozů elektrickou variantu.

Video se připravuje ...

Dosavadní ředitel Tobias Moers vedl britskou automobilku od roku 2020. Nyní šestapadesátiletý manažer tam přešel z německé společnosti Mercedes-Benz, kde působil jako šéf divize silných aut AMG.

Felisa dosud působil ve správní radě Aston Martin, Ferrari vedl v letech 2008 až 2016, když byla firma ještě součástí italské automobilové skupiny Fiat. V poslední době byl Felisa zvláštním poradcem firmy Silk-FAW, což je společný podnik mezi americkou firmou Silk EV a čínskou automobilkou FAW.

Akcie Aston Martin jsou od roku 2018 na burze, automobilce se ale od vstupu na akciový trh příliš nedařilo. V roce 2020 se ji snažil podpořit kanadský miliardář Lawrence Stroll, který dohlížel i na způsob výroby a na snahu zvýšit ziskové marže, aby firmě pomohl dostat se zhruba na úroveň Ferrari.

Stroll agentuře Reuters řekl, že Moers automobilku stabilizoval v době, kdy potřebovala okamžitý dohled na výrobu a provoz. Aston Martin ale podle něj teď potřebuje ve vedení člověka, který vidí dál.

"Nikdo neví lépe než Amedeo, jak dělat superluxusní silná auta," řekl Stroll, který je teď největším akcionářem britské automobilky. "On to zná, je v tom kovaný," dodal.

Automobilka Aston Martin byla založena v roce 1913. Její auta proslavil mimo jiné James Bond, fiktivní tajný agent 007.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme