Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zelenskyj: „Sliby nestačí! Ukrajina v EU musí být absolutní skutečností.“ Dojde i na Moldavsko?

Autor: ČTK - 
5. května 2022
14:30

Ukrajina se musí přiblížit Evropské unii brzkým získáním postavení kandidáta na členství. Účastníkům dnešní dárcovské konference ve Varšavě to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se připojil přes videospojení. Nestačí podle něj sliby a perspektivy, nutné jsou praktické kroky. Za Česko se konference účastní ministr zahraničí Jan Lipavský.

Sjednocená Evropa může být silnou odpovědí na ruskou agresi, míní Zelenskyj. „Členství Ukrajiny v Evropské unii musí být absolutní skutečností. Nestačí sliby a perspektivy, ale praktické kroky. Vím, že jsme na tyto kroky připraveni, a vy to víte též,“ řekl prezident země, která už od konce února čelí ruské agresi.

Konferenci dnes ve Varšavě spolupořádají Polsko a Švédsko, účastní se též předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či předseda Evropské rady Charles Michel.

Status kandidáta získají v červnu?

Kyjev požádal o členství v EU krátce poté, co 24. února na Ukrajinu zaútočila ruská vojska. Žádost nyní zkoumá Evropská komise. Podle dřívějšího vyjádření zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Ihora Žovkvy Kyjev předpokládá, že status kandidátské země Ukrajina získá na summitu EU 23. či 24. června.

Ukrajina podle Zelenského už nyní připravuje rozsáhlý plán poválečné obnovy. „Potřebujeme strategický mezinárodní podpůrný plán pro Ukrajinu, který bude analogický k Marshallovu plánu,“ poznamenal. Americký Marshallův plán pomohl obnovit západní Evropu po druhé světové válce.

„Bude to investice do stability celé střední a východní Evropy. Agresor bude vědět, že neprolomí sílu Evropy a všech svobodných zemí,“ uvedl Zelenskyj. Investice musí být rychlé a dostatečné, aby se miliony uprchlých Ukrajinců mohly vrátit domů, dodal.

Video  Zelenskyj ve válkou zničených městech kontroluje škody  - reuters
Video se připravuje ...

Šéfka eurokomise: Rusko páchá válečné zločiny každý den

„Brutalita ruské agrese šokuje svět,“ řekla šéfka Evropské komise Von der Leyenová i s ohledem na svou nedávnou návštěvu Kyjeva a Buči, kde byly povražděny stovky civilistů. „Rusko páchá válečné zločiny na každodenní bázi,“ uvedla.

Evropská unie může Ukrajině podle Von der Leyenové pomoci svou ekonomickou silou. A to jak sankcemi, tak finanční podporou. Na dnešní dárcovské konferenci přislíbila za Evropskou komisi dalších 200 milionů eur (zhruba 4,92 miliardy korun) na pomoc vnitřně vysídleným Ukrajincům.

Europoslanci chtějí kandidátský status pro Moldavsko

Poslanci Evropského parlamentu dnes vedle toho vyzvali k udělení kandidátského statusu Moldavsku. EU by podle nich měla podpořit Kišiněv tváří v tvář uprchlické krizi i možnému ohrožení ze strany Ruska. V usnesení volají také po urychleném začlenění Moldavska do jednotného trhu EU i poskytnutí makroekonomické pomoci.

14:00
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky bojující na frontě Doněcké oblasti, kde Rusové pomalu postupují. „Musíme si vždy vážit lidí, kteří dělají vše pro to, aby Ukrajina žila a vzdorovala okupantům,“ uvedl Zelenskyj na sociálních sítích.

V Doněcké oblasti ukrajinská armáda svádí boje už od roku 2014, před začátkem plnohodnotné ruské invaze z předloňského února tam válčila proti separatistům podporovaným Moskvou. Ukrajina v této části fronty posiluje budování obranných linií, ukrajinští činitelé varují, že ruské jednotky by tam později během jara nebo v létě mohly podniknout ofenzivu.

13:26
Dnes

„Oscar přijel na Ukrajinu,“ tweetuje deník Ukrajinská pravda a přidává fotografii. Je na ní režisér a reportér Mstyslav Černov, aktuální držitel řady ocenění včetně zlaté sošky od americké Akademie filmových věd za reportážní dokument 20 dní v Mariupolu o ruském dobývání azovské metropole.

12:25
Dnes

Plovoucí terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) u německého ostrova Rujána v Baltském moři přejde brzy do pravidelného provozu. Počítá s tím společnost Deutsche ReGas, která už teď také provozuje jako čistě soukromý projekt plovoucí terminál v Lubminu. O baltský terminál se zajímá Česká republika, která je s regionem plynovody propojena.

V přístavu Mukran je od března ve zkušebním provozu na objednávku státu plovoucí jednotka pro opětovné zplynování zkapalněného plynu – tanker Energos Power. Společnost ReGas na počátku dubna získala potřebná provozní povolení, do 15. května chce zahájit řádný provoz a do léta pak dosáhnout plného výkonu terminálu.

„Energetický terminál Deutsche Ostsee se stane základním pilířem energetického zásobování Německa,“ uvedl šéf ReGasu Ingo Wagner. Německo je velmi závislé na zemním plynu, jeho objemné dodávky z Ruska však kvůli invazi na Ukrajinu zastavilo.

Zobrazit celý online

Moldavsko podalo stejně jako Ukrajina a Gruzie začátkem března přihlášku ke vstupu do EU. Země se potýká s mohutnou uprchlickou vlnou z Ukrajiny - do země s 2,6 miliony obyvatel přišlo na 450.000 ukrajinských uprchlíků, což je v poměru k celkové populaci nejvíce v celé Evropě. Moldavsko je rovněž zcela závislé na dodávkách ruských energetických surovin.

Znepokojení kvůli Podněstří

Podle europoslanců si Moldavsko jasnou evropskou perspektivu zaslouží svou příkladnou solidaritou s ukrajinskými běženci. V dnešní rozpravě, která hlasování předcházela, rovněž ocenili, že po letech politické nestability se země pod prezidentkou Maiou Sanduovou vydala jasně proevropským směrem a začala provádět potřebné reformy. Moldavsko se podle poslanců nesmí znovu dostat do ruské sféry vlivu a EU mu musí pomoci vymanit se ze závislosti na ruských energiích.

Europoslanci také vyjádřili znepokojení z vývoje kolem Podněstří. Řada incidentů v tomto separatistickém moldavském regionu v posledních dnech vyvolala obavy, že by se válka na Ukrajině mohla rozšířit také do Moldavska. Předseda Evropské rady Charles Michel při své středeční návštěvě Kišiněva uvedl, že EU významně zvýší svoji vojenskou podporu této zemi.

Moskva před několika týdny uvedla, že její cíl je vytvořit na Ukrajině spojnici s Podněstřím. V tomto proruském regionu je trvale umístěna ruská posádka o zhruba 1500 vojácích.

Video  Kontroverzní ukrajinští hrdinové. Co je pluk Azov?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa