Chrudimské noviny Sberbank, kde mělo město bezmála 27 milionů, jde do likvidace

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Sberbank, kde mělo město bezmála 27 milionů, jde do likvidace

Chrudim – Město Chrudim si uložilo v roce 2015 do Sberbank na dva účty celkem 26,8 milionů korun za účelem zhodnocení volných finančních prostředků. Rozhodnutí o odejmutí licence, a tudíž likvidace Sberbank, je již pravomocné.

Pobočka Sberbank.  Foto: Chrudimské noviny

Činnost banky Sberbank navázané na Rusko byla úplně pozastavena v rámci sankcí po zahájení vojenské operace na Ukrajině v pondělí 28. února. Spořicí účty přitom prý přinesly městu od roku 2015, když konflikt mezi zeměmi už trval, podle vyjádření vedoucí OFN Hany Vránové značné příjmy.  Protože výpovědní doba činila 31 dnů a od 25. února došlo k omezení denního limitu výběrů na 20 tisíc korun, nestihlo město, stejně jako spousta jiných klientů, peníze z účtu včas vybrat.

Centrální banka rozhodla nepravomocně o odnětí licence Sberbank v polovině dubna. Lhůta skončila minulý pátek, protože Sberbank nepodala rozklad, a tudíž je v tuto chvíli její rozhodnutí již pravomocné. Kvůli výnosu daňových příjmů nespadá Chrudim mezi pojištěné obce, a tak musí být pohledávky vypořádány až v rámci likvidace banky. Město Chrudim aktuálně s využitím volných depozit nepočítalo. Česká národní banka připustila v případě finanční tísně v individuálních případech možnost poskytnutí půjček.

Petra Vintrlíková

Reklama