Česká bankovní bonanza. Zisky nenabíhaly nikdy rychleji než letos, daří se díky ČNB

E15.cz, Jaroslav Bukovský

České banky mají letos našlápnuto k velmi slušným ziskům. Skvělý začátek roku potvrzují statistiky i samotní bankéři. Jen od počátku roku do konce února dokázal bankovní byznys v tuzemsku vydělat téměř 14,5 miliardy korun. To znamená suverénně nejlepší start do nového roku v historii tuzemského bankovního byznysu.

Oproti loňskému roku poznamenanému pandemií si pak finanční domy přišly na více než trojnásobek. Důvodem jsou především dramaticky se rozevírající nůžky mezi relativně stabilním úročením klientských vkladů a stoupajícími úroky z půjček.

„Prakticky neúročené zdroje z běžných účtů lze půjčit za výrazně vyšší sazby a úrokové marže se při rostoucích sazbách vždy zvyšují. Právě to je a bude v letošním roce hlavní příčinou rostoucích zisků českého bankovního sektoru,“ uvádí ekonom a partner poradenské skupiny PwC Petr Kříž.

Zatímco tak koncem února leželo podle dat centrální banky 1,7 bilionu korun, tedy takřka dvě třetiny všech vkladů obyvatelstva na běžných účtech s průměrným úrokem 0,08 procenta, tedy řádově obdobně jako například na počátku loňského roku, firemní úvěr vyšel koncem února na rekordní roční úrok 5,74 procenta, tedy čtyřikrát dráže než na startu roku 2021.

„Růst úrokových sazeb na vklady domácností je zpožděný a to vytváří prostor pro vyšší marže bank. Důvodem je i riziko, že centrální banka může měnit své úrokové sazby náhle, zatímco banky chtějí garantovat sazby produktů po delší dobu,“ uvádí lídr projektu Partners Banky Marek Ditz s tím, že banky působí jako určitý polštář.

Bankám ale rovněž pomáhalo rozpouštění pandemických rezerv a navzdory rostoucím sazbám i solidní poptávka po půjčkách včetně hypoték. Vydatným zdrojem příjmů jsou pro banky i lukrativní úložky volných peněz u ČNB. Na pětiprocentní úrok tam měly domácí finanční domy koncem února uloženo 2,9 bilionu korun, tedy téměř třetinu všech svých aktiv.

sinfin.digital