Katarský emír přijal pozvání Zemana k návštěvě České republiky

foto Katarský emír Tamim bin Hamad Sání (na snímku z 5. června 2017).

Praha - Katarský emír Tamim bin Hamad Sání přijal pozvání prezidenta Miloše Zemana k návštěvě České republiky. Na webu Pražského hradu to uvedla Kancelář prezidenta republiky (KPR). Přijetí pozvání emír oznámil v osobním dopise Zemanovi. Podle Hradu jde o povzbudivou zprávu, která může v době zhoršující se situace v energetickém sektoru napomoci při snaze zbavit se závislosti na ruském plynu. Návštěva by se měla uskutečnit ve druhé polovině roku.

"Jednání s Katarem je dle názoru KPR logickou volbou vzhledem k tomu, že tento stát disponuje dostatečným množstvím této komodity," uvedl Hrad. V intenzivním jednání s Katarem jsou podle něj i jiné evropské státy včetně Německa, Rakouska a Velké Británie.

Hrad přijetí pozvání považuje za úspěch, které by se podle něj mělo Česko snažit naplno využít na diplomatické i obchodní úrovni. KPR vyzdvihlo zásluhu vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře, který Katar v březnu navštívil.

Jeho cesta vyvolala na konci března pozornost, protože podle Radiožurnálu o ní předem nevědělo ministerstvo zahraničí ani vláda. Hrad ji potvrdil až poté, co o ní informovala média. Mynáře do Kataru doprovodil podle serveru Deník N jeho dlouholetý známý Martin Horák, poradce Obchodní komory pro státy GCC (arabské státy v Perském zálivu). Figurovali spolu ve firmě Tessile ditta services, která vymáhala pohledávky pro pražský dopravní podnik, Horák působil i ve společnosti Credit Management, v níž jako jeden z akcionářů skrytě vystupoval i Mynář.

Do Kataru podle prezidentské kanceláře letěl také prezident Obchodní komory pro styky se státy GCC Peter Závodský. "Oba muži mají v Kataru bohaté zkušenosti s doprovázením oficiálních českých delegací, včetně delegací z ministerstva zahraničí," uvedl na konci března mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Hrad podle dnešního vyjádření nyní návštěvu emíra připravuje včetně setkání se Zemanem. "Návštěva by se měla uskutečnit v době českého předsednictví v Radě Evropské unie, tj. ve druhé polovině letošního roku," uvedl Hrad.

Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že ministerstvo financí chystá dohodu s Katarem o ochraně investic v Česku a připravuje se také otevření ambasád v Praze i Dauhá. Společně s návštěvou emíra to má podle serveru usnadnit jednání o dodávkách plynu z Kataru.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 09:00 10°C

Celá předpověď