Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelci jsou s plukem Azov, tvrdí Rusko. Putin se omluvil za slova o Hitlerovi

  18:35aktualizováno  20:37
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že izraelští žoldnéři spolupracují s ukrajinským plukem Azov, který je podezírán z neonacismu. V Moskvě též jednají ruští představitelé s palestinským hnutím Hamás, který Izrael považuje za teroristy. Ruský prezident Vladimir Putin se omluvil za výrok ministra zahraničí Sergeje Lavrova o Hitlerovi.

Ruský prezident Vladimir Putin (27. dubna 2022) | foto: AP

„Řeknu něco, co politici v Izraeli, kteří nyní kují svou informační kampaň, nebudou pravděpodobně chtít slyšet,“ řekla Zacharovová v rozhovoru pro prokremelskou stanici Sputnik.

„Možná budou mít zájem. Izraelští žoldáci stojí prakticky bok po boku s ozbrojenci z Azova na Ukrajině,“ uvedla s tím, že jako důkaz viděla video. Rusové označují pluk Azov za neonacisty.

Na sociálních sítích se minulý týden objevily záběry zobrazující veterány z Izraele. A pod nimi je text, že bojují na Ukrajině proti ruským silám. To ze snímku není ovšem nijak patrné. „Chceme poděkovat celému izraelskému národu, izraelské vládě za to, že nám pomohli, zatímco můžeme bojovat proti Rusům v této těžké válce,“ říká na něm jeden bojovník v hebrejštině s přízvukem.

Spekuluje se, že na Ukrajině je skupina Izraelců, kteří se přidali do ukrajinských mezinárodních legií, sestávajících ze zahraničních dobrovolníků ochotných bojovat proti ruským jednotkám. Někteří Izraelci narození na Ukrajině mají dvojí občanství. Izraelské ministerstvo zahraničí odhaduje, že na Ukrajině zůstávají asi dva tisíce Izraelců, z nichž většina má právě dvojí občanství.

Izraelské média též uvedla, že skupina bývalých příslušníků izraelských komand zřídila na západě Ukrajiny tajné středisko pro vojenský výcvik Ukrajinců. Izraelské úřady údajně o tom ví, ale rozhodly se nad tím „zavřít oči“.

Podporujete neonacisty, vmetlo Rusko Izraeli. Ten ustupuje od neutrality

Jeruzalém se po vypuknutí invaze snažil vystupovat neutrálně. V poslední době ale vztahy mezi Izraelem a Ruskem začaly být silně napjaté kvůli masakrům v ukrajinských městech, které Izrael odsoudil, a kvůli ruským výrokům o údajném antisemitismu Židů, které pronesl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dá se očekávat, že vyjádření Zacharovové ještě přilije olej do ohně.

Situaci se pokouší hasit ruský prezident. Kancelář izraelského premiéra Naftaliho Bennetta uvedla, že šéf Kremlu se premiérovi omluvil za slova ruského ministra zahraničí. Bennett omluvu přijal a poděkoval Putinovi za objasnění jeho postoje vůči Židům a památce holokaustu.

V rozhovoru s italskou televizí Lavrov prohlásil, že nacistický vůdce Adolf Hitler „měl také židovskou krev“ a „někteří nejhorší antisemité jsou Židé“. Lavrov se tímto způsobem pravděpodobně snažil čelit námitkám, že Rusové se pokouší o „denacifikaci“ země, která si ve svobodných volbách zvolila prezidenta židovského původu.

Kreml ve svém prohlášení po rozhovoru státníků diplomatickou roztržku ani omluvu kvůli Lavrovově výroku přímo nezmínil. „Byl vyjádřen oboustranný zájem o další rozvoj přátelských rusko-izraelských vztahů a udržování užitečných kontaktů mezi vedením obou zemím,“ uvedl.

Oba státníci před nadcházejícím výročím konce druhé světové války podle něj „zdůraznili zvláštní význam tohoto data pro národy obou zemí, které pečlivě uchovávají historickou pravdu o událostech oněch let a uctívají památku všech padlých, včetně obětí holokaustu“. „Ruský prezident připomněl, že ze šesti milionů Židů umučených v ghettech a koncentračních táborech, zabitých nacisty během trestných operací, bylo 40 procent občanů SSSR,“ uvedl Putinův úřad v prohlášení.

Izraelský šéf diplomacie Jair Lapid dříve označil Lavrovovy výroky za „neodpustitelné, šokující a historicky chybné“. „Říci, že Hitler byl Žid, je totéž, jako říci, že Židé zabíjeli sami sebe. Židy pronásledovali nacisté, pouze nacisté prováděli systematické vyhlazování židovského národa,“ řekl s tím, že si předvolal ruského velvyslance a požadoval omluvu.

„Věnovali jsme pozornost antihistorickým poznámkám ministra zahraničí Jaira Lapida, které z velké části vysvětlují rozhodnutí současné vlády podpořit neonacistický režim v Kyjevě,“ reagovalo následně ruské ministerstvo zahraničí, které odkázalo na údajné případy „kooperace mezi Židy a nacisty“.

Zelenskyj či Hitler, Židé jsou největší antisemité, řekl Lavrov. Izrael zuří

Roztržka přichází ve chvíli, kdy se v Izraeli se vede usilovná debata, zda země ještě více nepodpoří Ukrajinu. Izrael už na Ukrajinu poslal polní nemocnici a 100 tun humanitárního materiálu, včetně systému na čištění vody, zdravotnického vybavení, přikrývek a plášťů. Ministr obrany Benny Ganc schválil dodávku ochranných vest a helem.

List Haarec tvrdí, že stále více izraelských politiků a vojenských představitelů je nakloněno tomu, aby se zvýšila vojenská pomoc Ukrajině. Dodávky ale zřejmě nebudou obsahovat systémy protivzdušné obrany, moderní zbraně a útočné systémy.

Rusko jedná s Hamásem

Zmírnění napětí pravděpodobně ani nepomůže přijetí palestinské delegace v Moskvě, sestávající z příslušníků islamistického hnutí Hamás, které Izrael považuje za teroristickou organizaci. Delegace má probírat vztahy Ruska a Palestiny či situaci v Jeruzalémě. Na programu je mimo jiné i setkání představitelů Hamásu s muslimským lídrem Čečenské republiky Ramzanem Kadyrovem.

Delegaci vede Músa abú Marzúk, zástupce vedoucího politického vedení Hamásu, který o válce Ruska s Ukrajinou uvedl, že symbolizuje konec „éry Ameriky jako unipolární supervelmoci“. Jiní představitelé Hamásu zdůrazňují, že hnutí s konfliktem nemá nic společného, poukazují ale na údajný „dvojí metr“ Západu, který financuje ukrajinský odpor, ale nečiní tak v případě Palestinců.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...