Vědci přišli s novou teorií vysvětlující, proč nás ještě nenavštívili mimozemšťané

Nová teorie takzvaného „vyhoření“ vysvětluje, proč se mimozemšťané vyhýbají Zemi.

V roce 1950 položil nositel Nobelovy ceny za fyziku Enrico Fermi otázku, která dodnes trápí astronomy: „Kde jsou všichni?“ Jeho otázka byla zvěčněna ve Fermiho paradoxu, píše stránka the Next web.

Tato teorie tvrdí, že existuje rozpor mezi zdánlivou nepřítomností mimozemšťanů a pravděpodobností jejich existence.

Zastánci teorie upozorňují, že vesmír je asi třikrát starší než naše sluneční soustava a obsahuje více než miliardu bilionů hvězd. Když mohou lidé cestovat na Měsíc, proč nás ještě nenavštívili inteligentní mimozemšťané?

Dvojice astrobiologů tento týden navrhla odpověď. Mimozemské civilizace jsou tak vyspělé a velké, že paradoxně nezvládnou mezihvězdné cestování.

Dr. Michael Wong z Carnegie Institution for Science a Dr. Stuart Bartlett z Kalifornského technologického institutu popisují tuto krizi jako „asymptotické vyhoření“.

Společnosti se dostanou do tohoto bodu, když se jejich energetické nároky stanou neudržitelnými. Pak stojí před těžkou volbou:

„Civilizace se buď zhroutí z vyhoření, nebo se přeorientují na upřednostňování homeostázy, tedy stavu, kdy už není cílem kosmická expanze, což ztěžuje jejich detekci na dálku,“ vyslovují vědci hypotézu.

Wong a Bartlett přiznávají, že jejich hypotéza má jeden podstatný nedostatek: pro tuto myšlenku neexistují žádné skutečné důkazy.

Jejich teorie pouze čerpá ze zákonitostí života na Zemi, které nemusí platit pro jiné planety. Možná, že první obětí asymptotického vyhoření bude lidstvo.

Zdroj: thenextweb.com