Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Česko

České mistrovství v rally pokračuje na Šumavě, posádky dealerských týmů ŠKODA hájí průběžné vedení

Friday, 06. 05. 2022 - 08:03, Radovan Szabosi   

České mistrovství v rally pokračuje na Šumavě, posádky dealerských týmů ŠKODA hájí průběžné vedení

› SONAX Mistrovství ČR v automobilových soutěžích 2022 pokračuje o víkendu druhým dílem, na pořadu je 56. Rallye Šumava Klatovy
› Na startu nebudou chybět 4 posádky v barvách autorizovaných prodejců ŠKODA AUTO Česká republika a řada dalších soutěžních vozů ŠKODA nasazených zákaznickými týmy
› Šumavský sportovní víkend nabídne zábavu pro celé rodiny, kromě soudobých vozů pojedou také historici a připraven bude i doprovodný program

Nejstarší automobilová soutěž v Česku absolvuje o nadcházejícím víkendu svůj 56. ročník, který bude druhým dílem letošního mistrovství ČR. V pozici spolufavoritů nastoupí na start posádky dealerských týmů ŠKODA, které budou opět usilovat o nejvyšší příčky. Značka ŠKODA má v 69členném startovním poli s 22 vozy s přehledem nejčetnější zastoupení.

Tibor Szabosi;asr62104-3.jpg

Letošní 56. ročník Rallye Šumava Klatovy odstartuje již v pátek 6. května večer, kdy posádky absolvují tradiční Klatovský okruh u Čínova. Ten bude mít pravděpodobně derniéru, neboť v brzké době bude muset ustoupit výstavbě obchvatu města Klatovy. Slavnostní start na klatovském náměstí je na programu v sobotu dopoledne, po něm se účastníci vydají znovu na okruhovou rychlostní zkoušku. Poté následuje trojice klasických „erzet“, která se odpoledne pojede podruhé. Nedělní etapa zahrnuje dva měřené úseky, které posádky absolvují dvakrát. Trať soutěže měří celkem 504 km, z nichž ostrých 160 km je rozděleno do 12 rychlostních zkoušek. Vítězové dorazí na cílovou rampu v neděli 8. května po 14. hodině.

Mezi 69 přihlášenými účastníky nechybí žádný z dealerských týmů ŠKODA. V roli vedoucí posádky mistrovství ČR nastoupí na start reprezentanti Laureta Auto ŠKODA Teamu Filip Mareš s Radovanem Buchou, kteří zazářili na předchozí Valašské Rally. S těsným odstupem je následují Janové Kopecký a Hloušek, kteří opět vkládají důvěru do skvěle připraveného speciálu ŠKODA FABIA Rally2 evo Agrotec ŠKODA Rally Teamu. Naopak napravit nezdar z „Valašky“ budou chtít oba nejmladší členové sestavy podporovaných týmů. Adam Březík s Ondřejem Krajčou ze Samohýl ŠKODA Teamu totiž havarovali a kvůli velké ztrátě bodově zaostávají. Dominik Stříteský s Jiřím Hovorkou ze stáje ACA ŠKODA Vančík Motorsport pak bohužel nemají na svém kontě ani bod poté, co byli sportovními komisaři diskvalifikováni za nedovolené přijetí cizí pomoci.

Tibor Szabosi;asr60294-1.jpg

Bodové ambice však mají i některé další dvojice, které sázejí na úspěšné soutěžní vozy z Mladé Boleslavi. ŠKODA FABIA Rally2 evo je uvedena mimo jiné u posádek Marek Vlček/Tomáš Plachý, David Tomek/Marek Zeman či Věroslav Cvrček/Petr Novák. Usednou do ní ale i téměř tradiční účastníci našich soutěží – německý šlechtic Albert von Thurn und Taxis a jeho rakouský navigátor Bernhard Ettel. Starší verzi FABIA Rally2 osedlají například Karel Trojan s Petrem Chlupem, Jan Talaš s Tomášem Šmídem nebo Aleš Jirásek s Petrem Machů. Na start šumavské soutěže nastoupí 22 vozů ŠKODA, což představuje téměř třetinu všech účastníků.

O víkendu však budou v okolí Klatov k vidění i unikátní historické exempláře soutěžních vozů s okřídleným šípem ve znaku, neboť souběžně s Rallye Šumava Klatovy se koná jubilejní 30. ročník Historic Vltava Rallye. Při té příležitosti mohou návštěvníci obdivovat třeba legendární modely ŠKODA 120 S, 130 RS, 130 LR či 136 Favorit. A komu by sportovní zápolení na trati nestačilo, může navštívit stánek autorizovaného prodejce Auto Nejdl přímo u startovní a cílové rampy na klatovském náměstí. Tam si bude možné podrobně prohlédnout celou paletu vozů ŠKODA včetně nejnovějšího modelu FABIA. Připravena je i řada doprovodných aktivit nejen pro rodiny s dětmi.

220504-ceske-mistrovstvi-v-rally-pokracuje-na-sumave.jpg

Zajímavosti z dealerských týmů ŠKODA:

• Kulaté výročí v podobě 100 odjetých rally oslaví na letošní Rallye Šumava Klatovy Filip Mareš. Pilot Laureta Auto ŠKODA Teamu absolvoval většinu soutěží své dosavadní úspěšné kariéry s vozy značky ŠKODA. Ten úplně první, svépomocí postavený speciál ŠKODA FAVORIT, má rodák ze Semčic stále doma v garáži.

• Jan Kopecký z hustopečského Agrotec ŠKODA Rally Teamu zažil na Valašské Rally 2022 dramatický závěr, kdy kvůli ne zcela optimální přilnavosti svých pneumatik přišel v závěrečné rychlostní zkoušce o vedení. Test před šumavskou soutěží proto úřadující mistr ČR zaměřil především na pneumatiky.

• Adam Březík, reprezentant Samohýl ŠKODA Teamu, využil přestávky mezi Valašskou Rally a Rallye Šumava nejen k tradiční fyzické přípravě. Mladý pilot zlínského týmu se věnoval i svému oblíbenému esportu. V rámci pořadu Proesport na O2 TV Sport dokonce společně s Filipem Marešem odjel propagační eRally Řecko.

• Dominik Stříteský ze stáje ACA ŠKODA Vančík Motorsport motoristickým sportem naplňuje veškerý čas. Období mezi „Valaškou“ a Šumavou strávil rodák z Kelče u Valašského Meziříčí nejenom přípravou soutěžního speciálu ŠKODA FABIA Rally2, ale také v roli technika a trenéra na mezinárodních závodech motokár v Itálii.

asr62121.jpg

Průběžné pořadí mistrovství ČR 2022:

1. Filip Mareš/Radovan Bucha (Laureta Auto ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo) 57
2. Jan Kopecký/Jan Hloušek (Agrotec ŠKODA Rally Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo) 51
3. Tom Kristensson/Andreas Johansson (Švédsko/Hyundai i20 R5) 39
4. Karel Trojan/Zdeněk Jůrka (Korno Motorsport/ŠKODA FABIA Rally2) 26
5. Maciej Lubiak/Grzegorz Dachowski (Polsko/ŠKODA FABIA Rally2 evo) 23
6. Karel Trněný/Václav Pritzl (Profiko Rally Team/Ford Fiesta R5) 17
7. Ondřej Šimek/Vítězslav Baďura (Shiva Motorsport KTM/Ford Fiesta R5) 14
8. Ondřej Bisaha/Imrich Ferencz (Hyundai Lenner Sport/Hyundai i20 R5) 13
9. Jiří Hanák/Michal Večerka (T-Motor Zlín/ŠKODA FABIA Rally2 evo) 12
10. Adam Březík/Ondřej Krajča (Samohýl ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2) 8
 
 


Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri