Jak vybrat nůžky na živý plot

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Uvažovali jste někdy někdy na živým plotem? Líbí se vám víc než klasický plot ze dřeva, kamene nebo pletiva? Poradíme vám jaké jsou druhy živých plotů a jaké nástroje zvolit pro jejich údržbu, aby váš živý plot byl stále krásný a zdravý.

Nejlepší nůžky na živé ploty

NázevKde koupitHodnocení
celkem
1.Makita DUH523ZZjistit cenu
90 %
2.BOSCH UniversalHedgePole 18 0.600.8B3.000Zjistit cenu
87 %
3.DeWALT DCM563P1Zjistit cenu
85 %
4.Fieldmann FZN 2000 EZjistit cenu
80 %

Druhy živých plotů

Živé ploty stříhané

Zabírá méně prostoru a díky stříhání bývá často hustší. Na druhou stranu potřebují pravidelnou péči, náhradu uhynulých rostlin a hlavně už z počátku musíte zvolit vhodné rostliny. Pokud ale hledáte formální a trvalý dokonalý tvar, pak je pro vás jasnou volbou.

Živé ploty volně rostoucí

Jsou prostorově náročnější, vyžadují méně péče a vypadají „více přírodně“. Do vaší zahrady přinesou vzdušnost a půvab přirozené porostu keřů a také případně i nějaké ty plody.

Kde je živý plot vhodný?

Potřebujete pro něj jistou šířku, přeci jen je proti klasickému drátěnému plotu násobně prostorově náročnější. Pozor taky na na místa, které jsou celoročně ve stínu nebo je na nich příliš sucho nebo mokro. Pochopitelně můžete mít živý plot i na takovýchto místech, jen je to náročnější na péči o něj a výběr vhodných rostlin.

Typicky vhodným místem pro živý plot jsou předzahrádky v bytech nebo rodinných domcích, které jsou ohrazeny klasickým plotem a živý plot je vhodný z důvodu estetičnosti a většího soukromí. Podle výšky plotu a zvolených rostlin může být pouze optickým oddělením nebo také zábranou vstupu. Pokud zvolíte například kombinaci růží, trnek a hlohů bude váš živý plot skoro neprůchodný. Když nepočítáte kočky a další drobnější zvířata.

Výběr rostlin pro živý plot

Vždy je dobré poradit se s odborníkem, který na základě vašeho očekávání a podmínek daných vaší zahradou pomůže vybrat ty nejlepší rostliny pro živý plot. Pokud z nějakého důvodu pomoc odborníka vyhledat nechcete, tak z rychle rostoucích a opadavých rostlin se často používá: habr, ptačí zob, babyka, muchovníky, hlohy, mochyně nebo dřišťály. Z neopadavých se velké popularitě těší zimostráz, který sice roste pomaleji, ale je velmi hustý a výdrží vám prakticky na celý život. Velmi často se v živých plotech můžeme setkat i s cypřišky nebo tůjemi.

Mějte ale na paměti, že třeba cypřišky potřebují dostatek vláhy a dělají jim problémy posypové soli v zimních měsících. Stejně tak sazenice z teplejších zemí nemusí zvládat naše podnebí v zimě atd.. Jak vidíte, tak výběr vhodných křovin opravdu není lehkou záležitostí a je lepší ho konzultovat s profesionály.

Jak se o živý plot starat

Pro výběr správného nástroje pro stříhání živého plotu je nutné vzít v potaz velikost živého plotu, tvrdost keřů které ho tvoří a dostupnost elektřiny. Vhodným nástrojem jsou nůžky na živý plot, můžete se setkat i s oficiálnějším označením „plotostřihy“. Pokud máte jen krátký malý plot, vystačíte si i s klasickými zahradnickými nůžkami. Když máte velký pozemek a větší živý plot, jsou vhodnějším nástrojem elektrické nebo akumulátorové nůžky. Existují i benzínové nůžky na živý plot, které jsou vhodné na extra velké pozemky.

Manuální nůžky

Vhodné na opravdu malé živé ploty. Pokud s nimi budete opečovávat větší plochu, bude to mnohonásobně časově náročnější a únavnější než s následujícími druhy nůžek. Drobné manuální nůžky můžete využít při finalizování úprav nebo zkrášlování vašeho plotu.

Elektrické nůžky

Nutnost elektřiny je omezuje na blízkost vašeho domu nebo dlouhou prodlužovačku. Také si musíte dávat pozor na silné větve stromků s tvrdým dřevem, jako je třeba smrk. S ním si nůžky s elektrickým pohonem nemusí poradit a může dokonce dojít ke spálení motoru. Jejich výhodou je relativně nízká pořizovací cena oproti akumulátorovým nůžkám.

Akumulátorové nůžky

Nemají žádný přívodní kabel a tak nehrozí, že by došlo k jeho přestřižení, nebo že by vás kabel omezoval v pohybu. Často si můžete u jednoho modelu můžete vybírat mezi různými velikostmi baterie. Obecně lze říct že čím větší je napětí baterie tím jsou výkonnější. A čím větší je kapacita baterie, tím déle vydrží pracovat na jedno nabití.

Benzínové nůžky

Jsou vhodné pro údržbu velkých živých plotů nebo pro místa, kde není dostupná elektrická energie. Mají vysoký kroutící moment a díky tomu si poradí i s velkými a tlustými větvemi. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a nutnost častější údržby. Zároveň se jedná o nejvhodnější nástroj pro velké živé ploty se silnými větvemi.

Jak vybrat nejlepší nůžky pro živý plot

Důležitá je lišta s protiběžnými zuby, která stříhá větve keřů. Čím je lišta delší, tím snáze se vám bude plot stříhat. Na druhou stranu se s délkou lišty zvyšuje i hmotnost nůžek. Pozor na to, že velkou část lišty často nemůžete používat, protože je na ní umístěn kryt na ruku. Ten mívá cca 20 cm. Pro běžného zahrádkáře stačí délka lišty mezi 40-50 cm.

S délkou lišty je spjat i výkon nůžek. Platí, že na každých 10 centimetrů lišty by mělo připadnout cca 100 W výkonu. Samozřejmě to není stoprocentně rozhodující metrika, ale pro rychlou orientaci ji lze použít. Druhým důležitým ukazatelem je vzdálenost mezi jednotlivými zuby lišty. Čím je větší, tím jsou nůžky více schopny poradit si s tlustými větvemi. A na závěr je nutné vzít v potaz i hloubku střihu, tedy vzdálenost mezi okrajem zubu k liště – de facto jak je zub vysoký. Opět platí, že čím vyšší, tím snáze si poradí s tlustými větvemi.

Rozhodně vybírejte nůžky s ohledem na stav vaše živého plotu. Pokud je plný velkých a silných větví, tak s malými a nevýkonnými nůžkami budete větve spíše pracně „okusovat“, než pohodlně stříhat. U nástrojů tohoto typu je velký důraz kladen i na bezpečnost. Většina modelů je vybavena dvěma madly a pro spuštění stroje je nutné stisknout bezpečnostní pojistky na obou madlech současně.

Test nůžek na živý plot 2023

Gardena Comfort 600

Klasické manuální nůžky, které jsou spolehlivým a základním nástrojem při údržbě plotu. S délkou lišty 20 cm si poradí se slabšími větvemi do 8 mm. Příjemným bonusem jsou jejich teleskopické rukojeti, které prodlužují dosah o dalších 20 cm. Snáze se tak dostanete na hůře dostupná místa, nebo usnadňují život lidem s menším vzrůstem.

Váží necelých 800 g, což znamená, že je v ruce cítíte, ale není s nimi problém pracovat ani delší dobu. Drobnější větve opravdu ustřihnete s minimem námahy. Rukojeť je na konci pogumovaná, pokud s nimi nebudete stříhat půl dne, otlaky by vás neměly trápit. Příjemná je i 25 letá záruka, kterou společnost Gardena na svůj výrobek poskytuje. Je známkou toho, že zpracování je opravdu kvalitní a vydrží toho hodně. Nejde o nejlevnější manuální nůžky, ale cena okolo 600 Kč nám přijde za tenhle nástroj férová. I přesto bychom si pro práci většího rozsahu vybrali nějaké mechanizované nůžky.
Nejlepší nabídka Gardena Comfort 600

Fieldmann FZN 2002-E

S délkou lišty 50 cm a výkonem 550 W si elektrické nůžky poradí bez problémů s větvemi o průměru 16 mm. Díky své délce se hodí na zastřihávání stěny plotu, kdy není problém dosáhnout roviny i pro méně zkušené zahradníky. Přístroj držíte za madla na dvou místech současně a na obou je pojistka. Až při současném stlačení obou pojistek, uvedete motor do chodu. To omezuje šanci na zranění a nechtěné zapnutí. Práce je tichá, motor vás vůbec neruší.

Pozor na to, že tahle mašinka už něco váží – 3,5 Kg. Rukojeť je otáčecí a můžete si ji nastavit tak, aby se dobře držela. Ovládá se snadno a po troše zkoušení s ním budete stříhat jako profesionálové. Drobnou výtku si zaslouží plastové tělo přístroje. Ne že by bylo vyloženě nekvalitní, ale nejsme si jisti zda je zvolený plast dostatečně odolný a jak bude vypadat po dlouhodobém užívání. Jestli pro vás není omezení přívodní šňůrou problém, jde o vydařený nástroj, který si umně poradí s většinou dřevin a živých plotů.
Nejlepší nabídka Fieldmann FZN 2002-E

EXTOL PREMIUM HT 72

Menší akumulátorové nůžky s hmotností pouhých 0,7 Kg mají kapacitu baterie 1 300 mAh a jsou určeny pro stříhací práce menšího rozsahu. Součástí balení jsou dvě stříhací lišty. Jedna je určena na úpravu živých plotů a má délku 10 cm, druhá je určena pro zastřihávání trávy a má zhruba 7 cm. Plné nabití baterie trvá skoro pět hodin a jeho průběh ukazuje dioda na rukojeti přístroje. Snadno tak poznáte, že je nabitá. V provozu vydrží do hodiny, záleží jak moc ho namáháte a jak silné větve stříháte.

Dokáže si poradit i s větvemi o průměru 8 mm, ale kapacita baterie jde pak rychle dolů. Je výborným pomocníkem v těžko přístupných místech jako okolo obrubníků, záhonů atd.. Tedy v místech, ve kterých můžete větším nástrojem udělat více škody. Nemá otočitelnou rukojeť, ale díky malé velikosti to není problém. Je zajímavou alternativou k mechanickým Gardena Comfort 600. Doporučit ho lze lidem s menší fyzickou silou, nebo těm kteří se nechtějí příliš namáhat. S většími větvemi má totiž problém a často se v nich zasekává. Pokud máte dostatek síly a nebojíte se ji použít, tak s mechanickými nůžkami zvládnete více.
Nejlepší nabídka EXTOL PREMIUM HT 72

Honda HHH 25 S-75

Posledním z doporučených mašin je tenhle benzínový mazel od společnosti Honda. Hned v úvodu musíme varovat, že s cenou okolo 15 000 Kč je násobně dražší než elektrické nebo akumulátorové nůžky. Ale pokud chcete stříhat rozsáhlý plot, plný silných a tvrdých větví, během chvíle si ho zamilujete. Je vybaven  4-taktním zážehovým jednoválcem o výkonu 720 W a díky liště o délce 72 cm si poradí v podstatě se vším, co můžete na zahradě během stříhání potkat. Vše dobré sebou nese i něco špatného a u této Hondy je to kromě ceny i vyšší hlučnost 104 dBa (což už se blíží hlučnosti sbíječky) i hmotnost – skoro 6 Kg.

Během práce s ní by jste měli nosit jak pracovní helmu, tak i pracovní sluchátka. Aby vám stroj vydržel co nejdéle je nutné pravidelně kontrolovat stav oleje. Nádržka má kapacitu 0,08 litru a odpoledne strávené na prací na zahradě s ní dokáže pěkně zacloumat. Dejte si pozor na oleje bez detergentních přísad a oleje určené pro 2-taktní motory, které  negativně ovlivňují životnost motoru a pokud při jejich užívání dojde k poškození motoru, záruka nemusí být uznána. Pozor si dejte i na žací lištu, po dlouhodobém užívání dojde k přirozenému opotřebení nožů a je nutné je vyměnit, aby byla schopnost stříhat silné větve zachována. Při správné a pravidelné péči se jedná o věrného společníka, který vám bude sloužit věrně a dlouho.

Nejlepší nabídka Honda HHH 25 S-75

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.2/5 62 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo