Recenze čističky vzduchu Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Hledáte čističku vzduchu, ale pořád nevíte, jakou vybrat? Možná vám pomůže právě naše recenze. Tahle chytrá čistička vzduchu s velkým pokrytím se pyšní především skvělým čisticím výkonem, tichým chodem, širokou škálou funkcí a HEPA filtračním systémem. Má i nějaké nedostatky? To se dozvíte v našem článku. Pečlivě jsme si pro vás připravili všechny její klady i zápory. Tak se to pojďte přečíst.

Parametry

Hmotnost8,7 kg
Výška68 cm
Šířka27,5 cm
Hloubka27,5 cm
Indikátor výměny filtruano
UV lampane
HEPA filtrAno (HEPA 13)
Uhlíkový filtrano
Ovládání skrze telefonano
Světelný senzorano
Doporučená velikost místnosti60 m2
Počet rychlostí ventilátoru4

Představení

Xiaomi Smart Air Purifier Pro 4 má opravdu solidní výkon a je vhodný i do větších prostorů o velikosti až 60 m². Díky HEPA filtru třídy 13 odstraní 99,97 % veškerých mikročástic, které jsou větší než 0,3 mikrometry, to znamená všechny viry, plísně, pevné částice, bakterie, alergeny atd. Podle zkušeností zvládne tato čistička za hodinu odstranit 96,5 % vzduchových částic ve středně velké místnosti a zlepšila kvalitu vzduchu o 96,7 %, a to opravdu pouze za jednu hodinu.

  Tento model má nejen již zmiňovaný HEPA filtr, ale i:

  • předfiltr (zachytává větší částice, např. chlupy, peří, velké prachové částice),
  • uhlíkový filtr (ten se stará o pohlcování pachů, prachů, kouře a těkavých látek)
  • a negativní iontový filtr (tím, že uvolňuje většinou jen záporné ionty, na sebe váže kladně nabité ionty prachu a alergenů a neutralizuje kladné ionty).

Velkou výhodou je možnost využívat čističku také přes noc, neboť má noční režim, při kterém její hlučnost dosahuje pouhých 33,7 dB. Váš spánek tak skoro nebude rušen, a přitom bude postaráno o příjemně čistý vzduch. Pro porovnání je 30 dB jako šepot. Obecně platí, že intenzita hluku v domácnosti by neměla přesáhnout 40 dB a na spaní je nejvhodnější zvuková hladina nižší než 30 dB.

Pro zobrazení kvality vzduchu v místnosti slouží přehledný LED displej. Ovládat čističku můžete třemi způsoby:

  1. První z nich je ten nejjednodušší, a to přímo na čističce na displeji.
  2. Druhá varianta pro ovládání je váš mobilní telefon, na kterém si nainstalujete aplikaci Mi Home, poté můžete ze svého telefonu sledovat kvalitu ovzduší, ovládat čističku na dálku nebo nastavit čas pro zapnutí i vypnutí.
  3. Třetí způsob je pomocí hlasových astistentů Google Assistant a Amazon Alexa.

K dispozici máte 3 režimy nastavení:

  1. Automatický režim – čistička pracuje sama na základě vyhodnocení nejrůznějších informací.
  2. Manuální režim – nastavíte si individuální požadavky na čištění vzduchu.
  3. Režim spánku – nejnižší intenzita hluku, aby vás při spánku nic nerušilo.

Čistička má 3 stupně rychlosti čištění:

  1. nízký,
  2. střední
  3. a maximální.

Cena této čističky se pohybuje okolo 6 890 Kč, což je vysoká cena. Na druhou stránku ale můžu souhlasit, že za kvalitu se vyplatí připlatit, protože její výkon je opravdu solidní.

Hodí se zde i zmínit, že existuje více verzí tohoto modelu.

  • Prvním z nich je Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite – je tedy hodně podobný, jen je vhodný pro měnší místnosti okolo 25 – 43 m² a má menší rozměry, takže zabere méně místa. Jeho výkon je 360 m³/h. Tato verze se na českém trhu zatím neprodává.
  • Další verze je Xiaomi Smart Air Purifier 4, ta dokáže vyčistit vzduch v místnosti o rozměrech 20 m² za pouhých 10 minut. Je vhodný pro prostory velké okolo 28 – 48 m². Tato čistička je téměř stejná jako Lite, jen má o něco vyšší výkon – 400 m³/h.

Jak pracuje a jaká je její údržba

Po obdržení výrobku a otevření krabice zjistíte, že součástí čističky je:

  • HEPA filtr,
  • uživatelský manuál
  • a napájecí kabel.

HEPA filtr je zabalen zvlášť, takže jej musíte nejdříve rozbalit a poté ho zpět vložit. Pak už stačí jen zapnout do zásuvky a spustit.

Údržba je velice snadná a jednoduchá. Filtr měníte podle potřeby. Výrobce udává životnost filtru 6-12 měsíců. Nový filtr se na internetu pohybuje okolo 1 690 Kč (zatím lze zakoupit nový filtr pouze u výrobce, jedná se o novinku na trhu, takže filtr vydrží než budou náhradní filtry v prodeji i na jiných eshopech. Jedná se o standardní dostupnost náhradního příslušenství u všech nových produktů). Displej vás vždy upozorní, kdy máte filtr vyměnit. Na této dotykové OLED obrazovce máte zelenou, žlutou, oranžovou a červenou kontrolku: zelená = dobrá kvalita vzduchu, žlutá = mírné znečištění, oranžová = střední znečištění a červená = silné znečištění.

Dále byste měli čističku manuálně vyčistit. Horní mřížka je přišroubovaná, kvůli bezpečnosti dětí. Pro snadný přístup k lopatkám ventilátoru a vzduchovým kanálkům musíte odšroubovat a vyjmout mřížku. Poté vyčistěte i vnitřek čističky měkkým hadříkem.

Porovnání s jinými čističkami vzduchu

Xiaomi Smart Air Purifier 4 ProXiaomi Mi Air Purifier 3HXiaomi Mi Air Purifier 2S
Ionizátoranonene
Hlučnost33,7 dB32 dB31 dB
Dálkové ovládáníanoanoano
Výkon čištění vzduchu500 m3/h380 m3/h310 m3/h
Příkon50 W38 W29 W
Doporučená velikost místnosti60 m245 m237 m2
Hmotnost8,7 kg4,8 kg4,5 kg
Rozměry (V x Š x H)68 x 27,5 x 27,5 cm52 x 24 x 24 cm52 x 24 x 24 cm
Cena6 890 Kč3 990 Kč3 699 Kč

V tabulce můžeme vidět, že Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro vítězí ve výkonu, doporučené velikosti místnosti a jako jedinému z popisovaných výrobků mu nechybí ionizátor. Vysoká je bohužel jeho cena i hmotnost. Je o malinko hlučnější, než jeho předchozí modely, ale rozdíl je tak malý, že někteří uživatelé tvrdí, že je jeho provoz téměř neslyšitelný. Osobně bych doporučila, pokud máte menší místnosti a postačí vám výkon 380 m3/h, tak budete spokojení s Xiaomi Mi Air Purifier 3H a budete také spokojení i s jeho cenou, která je skoro o polovinu nižší než u Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro. Pokud jste náročnější uživatelé a máte vetší místnosti, bude pro vás lepší Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro, ikdyž si za ni připlatíte více. Spokojeni ale budete s jejím nadstandardním výkonem. Uživatelé si chválí i konstrukci téhle čističky, celé tělo je bytelnější a nevrže v případě přenosu oproti 2S a 3H.

Zajímají vás jiné recenzované čističky vzduchu?

Zjistit cenu
Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

8 Total Score
Hodnocení Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Tato čistička překvapí svým výkonem 500 m³/h. To je oproti jiným modelům opravdu solidní výkon. Zvládne vyčistit vzduch i ve velkých místnostech o rozloze až 60 m2. Její tichý chod vám zaručí klidný a nerušený spánek. Její tělo je bytelnější oproti předchozím modelům. Má širokou škálu funkcí, které můžete ovládat i přes váš chytrý mobilní telefon. Této čištičce vzduchu nemám co vytknout, možná jen její vysokou cenu.

Čištění vzduchu
8.3
Pohodlí
7.4
Spotřeba
7.5
PLUSY
  • solidní výkon
  • tichý chod
  • velikost místnosti až 60 m2
  • má ionizátor
MÍNUSY
  • vysoká cena
  • vyšší cena nových filtrů
Přidejte váš dotaz nebo recenzi

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo