06.05.2022 09:43

Ve Východočeském divadle byly předány ceny GRAND Festivalu smíchu

Ve středu 4. května byly ve Východočeském divadle Pardubice vyhlášeny výsledky 22. ročníku GRAND Festivalu smíchu – prestižní přehlídky nejlepších komedií, které v předešlé sezóně vznikly na jevištích českých profesionálních divadel. „Letošní soutěžní výběr zahrnoval komedie z minulé i předminulé sezóny, protože jsme chtěli obsáhnout oba složité ‚covidové’ roky,“ upřesňuje dramaturgyně festivalu Jana Uherová.

Mezi nejkvalitnější komediální inscenace, které se v soutěžním klání utkaly o festivalové ceny, byly vybrány bláznivá detektivní komedie Prokletí nefritového škorpiona Slováckého divadla Uherské Hradiště, drsná komedie o přátelství a zradě Americký bizon v podání ústeckého Činoherního studia, romantická muzikálová komedie Městského divadla Brno První rande, satirická komedie Ošklivec pražského Činoherního klubu, revuální kabaret Semafor Divadla F. X. Šaldy Liberec, klasická komedie z divadelního prostředí Bez roucha pražského Divadla v Dlouhé a současná komedie Společenstvo vlastníků v provedení pořádajícího souboru Východočeského divadla.

Soutěžní komedie hodnotila odborná porota, v níž letos usedli recenzentka a pedagožka DAMU Radmila Hrdinová, dramaturgyně pražského Divadla v Dlouhé Karola Štěpánová, režisér a pedagog JAMU Břetislav Rychlík a dramaturg Divadla F. X. Šaldy Liberec Jiří Janků. Její alternativou byla studentská porota tentokrát složená ze studentek DAMU Praha. Své hlasy samozřejmě odevzdali i sami diváci.

Závěrečný Galavečer smíchu uváděli stand-up komik Petr Vydra s nedávno vyhlášenou nejoblíbenější herečkou pardubického souboru Petrou Janečkovou. Slavnostní večer v posunutém přímém přenosu opět odvysílala Česká televize.


Výsledky:

Komedie roku 2021

Šimon Dominik – Jiří Janků / Semafor
Režie Šimon Dominik
Divadlo F. X. Šaldy Liberec

Nejlepší ženský herecký výkon festivalu

Marta Dancingerová v roli Fanny v komedii Ošklivec
režie Braňo Holiček
Činoherní klub, Praha

Nejlepší mužský herecký výkon festivalu

Vojtěch Kotek v roli Letteho v komedii Ošklivec
Režie Braňo Holiček
Činoherní klub, Praha

Cena za nejlepší režii

Braňo Holiček za režii komedie Ošklivec
Činoherní klub, Praha

Cena odborné poroty

Šimon Dominik – Jiří Janků / Semafor
Režie Šimon Dominik
Divadlo F. X. Šaldy Liberec

Cena studentské poroty

Marius von Mayenburg / Ošklivec
Režie Braňo Holiček
Činoherní klub, Praha

Komedie diváků 2021

Šimon Dominik – Jiří Janků / Semafor
Režie Šimon Dominik
Divadlo F. X. Šaldy Liberec

Cena Genia smíchu 2022

Jiřina Bohdalová
za celoživotní mistrovství a přínos komediálnímu žánru

22. ročník GRAND Festivalu smíchu se konal pod záštitou ministra kultury ČR Martina Baxy, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, primátora města Pardubice Martina Charváta a prezidenta Herecké asociace Ondřeje Kepky.

www.vcd.cz

Autor článku: Radek Smetana

Ve Východočeském divadle byly předány ceny GRAND Festivalu smíchu

Festivaly

16.04.2024

Doprovodný program festivalu Rock for People nabídne téměř pět desítek nehudebních akcí

Rock for People, který každým rokem nabízí přes 120 hudebních shows, představuje pestrý doprovodný program. Od 12. do 15. června se na ČT art a Conference stage opět odehraje téměř pět desítek nehudebních představení v podobě divadla, tance, poutavých přednášek, stand up comedy nebo filmových projekcí.

12.04.2024

DOX, Kunsthalle, NGP a další kulturní instituce ukážou, jak využít umění v učení. Startuje Festival umění a kreativity ve vzdělávání

Už počtvrté se pedagogové, rodiče, odborná i širší veřejnost či profesionálové z oblasti kultury a umění mohou nechat inspirovat, jak se dá kreativita využít ve výuce. Festival umění a kreativity ve vzdělávání (FUK) proběhne od 20. do 28. dubna v Praze a až do 2. června bude mít dalších sedm zastávek v regionech napříč Českem

12.04.2024

Letní Letná vstupuje do své třetí dekády a pozvala si hosty z Francie a Taiwanu

Závěrečné týdny letních prázdnin si už po jednadvacáté podmaní novocirkusové umění na pražské Letné. Největší český festival nového cirkusu a divadla, Letní Letná, otevře 15. srpna svá šapitó návštěvníkům všech generací i rozličných zájmů. Zahraničnímu programu vévodí francouzské star nového cirkusu jako jsou Les Rois Vagabonds, Cirque Le Roux či Cirque Inextremiste i s živým hudebním doprovodem v podání Surnatural Orchestra.