Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zproštění obžaloby v krkonošské kauze platí, soud kritizoval kvalitu spisu

  12:20
Odvolací soud potvrdil osvobození všech devíti obžalovaných v tzv. krkonošské kauze, která se týkala dotací pro Herní krajinu Pecka u Pece pod Sněžkou a také ukládání zeminy. Verdikt je pravomocný. Obžalobě z dotačního podvodu či ze zneužití pravomoci čelil starosta Pece Alan Tomášek nebo bývalý ředitel Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka.
Krajský soud v Hradci Králové projednává tzv. krkonošskou kauzu. Na snímku...

Krajský soud v Hradci Králové projednává tzv. krkonošskou kauzu. Na snímku vpředu je obžalovaný bývalý ředitel KRNAP Jan Hřebačka (7. 9. 2020). | foto: David Taneček, ČTK

„Ničeho nezákonného jsem se nedopustil. Stejně tak jsem přesvědčený, že ničeho nezákonného se nedopustili ani ostatní obvinění,“ řekl starosta Tomášek odvolacímu senátu pražského vrchního soudu. Podle jeho obhájce obžaloba kriminalizovala naprosto běžné jednání.

Osm obžalovaných lidí i spoluobžalovanou firmu Sivia CZ zprostil obžaloby loni v listopadu královéhradecký krajský soud. Dospěl k závěru, že popsané skutky nebyly trestným činem.

Státní zástupce se následně odvolal v neprospěch všech obžalovaných, soud podle něj nesprávně vyhodnotil důkazy. Odvolání podal i Hřebačka, který se domáhal výroku, že se popsané skutky vůbec nestaly. Vrchní soud však nyní obě odvolání zamítl jako nedůvodná.

Soud kritizoval chaotickou obžalobu

„Odvolací soud má do hodnotících úvah nalézacího soudu zasáhnout jen při zjištění nezákonnosti. Nic takového jsme nezjistili,“ podotkl soudce Vladimír Vočka. Obžalobu označil za „chaotickou, zmatenou a nepřehlednou“ a zkritizoval práci státního zástupce, který ji podal.

Herní krajina Pecka vznikla za 45 milionů korun, otevřela se v létě 2018 a vstup je tam zdarma. Kvůli projektu bylo obviněno osm lidí, a to ze zneužití pravomoci. Sedm z nich také z pokusu o dotační podvod a pokusu o poškození finančních zájmů EU.

Obžaloba tvrdila, že v případě dokonání podvodu mohla vzniknout škoda ve výši 32,8 milionu korun. Podle státního zástupce nebyly splněny podmínky pro čerpání dotace z příslušného přeshraničního programu, někteří obžalovaní údajně vědomě uvedli nepravdivé údaje a navíc byl porušen platný územní plán Pece.

Ohledně zeminy vinila obžaloba vedle Tomáška a Hřebačky také vedoucí stavebního úřadu Pece Alenu Adamcovou a firmu Sivia CZ, a to z nedbalostního ohrožení a poškození životního prostředí a ze zneužití pravomoci. Sivia měla v nájmu pozemky, kam se podle spisu navážela zemina a kamení ze staveniště v centru města.

Pozemky v ochranném pásmu vodního zdroje pitné vody s přesahem do chráněné zóny Krkonošského národního parku firmě pronajala Správa KRNAP. Podle královéhradeckého soudu však nešlo o stavební suť, jak stálo v trestním oznámení, a pozemek, kde byla zemina deponována, byl dlouhodobě deponií různého materiálu. Proto životní prostředí nebylo ohroženo.

Vývoj tzv. krkonošské kauzy

září 2016
Pec pod Sněžkou na svém webu informuje o velkých investiční projektech. V následujících letech chce stavět parkovací domy a herní krajinu na Portáškách, jejíž předpokládaný rozpočet v té době je 33 milionů korun. Má z Velké Úpy udělat ideální místo pro rekreaci rodin s dětmi. Náklady na všechny projekty radnice odhaduje na 400 milionů, necelou polovinu mají pokrýt evropské dotace. * duben 2017 Na první pokus se městu nedaří dotaci na herní krajinu získat. „Původně jsme chtěli celou stavbu realizovat již v letošním roce, ale pokusíme se znovu získat dotaci, o kterou můžeme požádat až v říjnu,“ informuje město na radničním webu. V roce 2017 začíná policejní vyšetřování, jak kriminalisté později přiznají.

květen 2018
U horní stanice lanové dráhy ve Velké Úpě vzniká herní krajina za 45 milionů korun, na kterou Pec pod Sněžkou v českopolském dotačním programu získala 29 milionů korun.

červenec 2018
Otevření herní krajiny na Portáškách s obřími modely krkonošských zvířat, které jsou herním prvkem a sochou zároveň. Pásku přestřihávají také starosta Pece Alan Tomášek, autoři projektu a horský podnikatel Richard Kirnig. Ve stejné době začíná Pec stavět parkovací dům u čerpací stanice za 160 milionů.

říjen 2018
Policisté zabavují dokumenty na městském úřadě v Peci pod Sněžkou i v sídle Správy KRNAP ve Vrchlabí. Dělají také domovní prohlídku u peckého starosty Alana Tomáška a úředníků. Žádné obvinění zatím nepadlo.

listopad 2018
Většinový vlastník firmy Mega Plus Richard Kirnig na ustavujícím zastupitelstvu v Peci pod Sněžkou oznamuje, že jeho společnost, která provozuje pět skiareálů v Krkonoších, zastavuje investici za 250 milionů korun do plánovaného lyžařského propojení Pece a Velké Úpy. Důvodem je, že Pec má kvůli policejnímu vyšetřování problémy se získáváním dotací na stavbu parkovacích domů. Zajištění parkovací kapacity je pro lyžařské spojení středisek klíčové.

leden 2019
Krajské ředitelství policie v Hradci Králové zahajuje trestní stíhání devíti fyzických osob a jedné právnické kvůli dotačnímu podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Tři lidé včetně starosty krkonošského střediska Alana Tomáška jsou zadrženi a předvedeni k výslechu. Mezi obviněnými je také bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

září 2020

Krajský soud v Hradci Králové začíná projednávat případ. Obžaloba byla podána pro trestné činy pokusu dotačního podvodu, pokusu poškození finančních zájmů EU a poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby.

listopad 2021

Královéhradecký krajský soud zprostil obžaloby všech devět obžalovaných. Padla odvolání proti rozsudku.

červen 2022

Odvolací soud v Praze potvrdil osvobození všech devíti obžalovaných, verdikt je pravomocný.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Ředitele královéhradecké policie čeká kázeňské řízení kvůli odchodům policistů

19. dubna 2024  16:43

Ředitele Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petra Sehnoutku čeká kvůli možnému...

Policisté mají nové kamery na vestách, umí točit v noci i streamovat

19. dubna 2024  15:35

Policisté na východě Čech dostali do výbavy nové osobní minikamery. První hlídky už je nafasovaly...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...