Rozumná alternativa k ruskému plynu prostě není, říká Levíček z Trikolory

06.05.2022 15:51 | Rozhovor

„Člověk má pocit, že jediným tématem vlády je válka na Ukrajině. Vláda by se měla zaměřit na problémy českých občanů místo paranoidního křičení, že jsme ve válce,“ myslí si Petr Levíček, nově zvolený krajský předseda Trikolory v Jihomoravském kraji, podle kterého by měla vláda Petra Fialy okamžitě zahájit jednání o odchodu z energetické burzy v Německu. „Alternativy k ruskému plynu jsou velice omezené, extrémně drahé a pro nás skoro nedostupné,“ hodnotí palčivé témata dneška Levíček v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Rozumná alternativa k ruskému plynu prostě není, říká Levíček z Trikolory
Foto: Archiv Petra Levíčka
Popisek: Petr Levíček, krajský předseda Trikolory v Jihomoravském kraji

Velkým problémem posledních týdnů a měsíců se stalo zdražování. Jak se podle vás daří kabinetu Petra Fialy zvládat tuto inflační krizi?

Nedaří. A mám pocit, že se o to ani moc nesnaží. Například díky vysoké ceně pohonných hmot by vláda mohla významně snížit spotřební daň, aniž by utrpěl státní rozpočet. Symbolické snížení je opravdu jen symbolické. Člověk má pocit, že jediným tématem vlády je válka na Ukrajině. Vláda by se měla zaměřit na problémy českých občanů místo paranoidního křičení, že jsme ve válce. Když předsedkyně parlamentu s platem čtvrt milionu korun měsíčně a limuzínou s osobním řidičem říká lidem, že se musí uskromnit, je to jako plivnutí do tváře. Jsme z 99 procent závislí na ruském plynu. Jaká opatření dělá vláda? Spoléhá na solidaritu EU. Piráti radí lidem, aby si snížili teplotu na termostatu, prý tím poškodíme Putina. Směšné. Jen pro srovnání. Chemický koncern BASF má v Německu stejnou spotřebu (ruského) plynu jako všechny německé domácnosti dohromady.

Vláda se hájí tím, že pomáhá nejzranitelnějším skupinám obyvatel. Navýšila důchody, zvýšila příspěvek na bydlení, nově zavádí příspěvek na každé dítě v domácnosti s celkovým hrubým příjmem do milionu korun. Jak hodnotíte tuto formu pomoci?

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36790 lidí
Je to jednoduše nekoncepční. Takováto pomoc by měla být cílena na lidi v opravdové nouzi. Zbytku pracujících a vydělávajících by měla vláda snížit daně, zajistit dostupné ceny energií, podnikatelům snížit administrativní zátěž a nechat občany, ať si sami rozhodnou, co s ušetřenými penězi udělají. Nekoncepční rozdávání bylo vždy doménou levicových vlád. U nás to dělá kabinet, který si, z důvodů mně nepochopitelných, říká pravicový.

Českou republiku ještě před válkou na Ukrajině zasáhla energetická krize, která znamenala velké finanční problémy nejen pro rodiny, ale také pro firmy. Tuto krizi se však zažehnat zatím nijak nepodařilo a naopak hrozí její další prohlubování. Co s tím?

Vláda by měla okamžitě zahájit jednání o odchodu z energetické burzy v Německu. Je neakceptovatelné, abychom jako čistý vývozce el. energie vyráběli jednu kWh z uhlí za 15 haléřů, z jádra za 25 haléřů, prodávali ji do Německa (aniž by opustila ČR!!), a potom ji zpět nakupovali za absurdní násobky této ceny. Dalším zločinem na lidstvu jsou emisní povolenky, které extrémně zvyšují cenu energií jen díky „zelené“ ideologii. 

Premiér Petr Fiala mluví o tom, že se musíme co nejdříve odstřihnout od ruského plynu. Je to podle vás správná strategie? Má vůbec Česká republika nějakou jinou dosažitelnou alternativu?

Alternativy k ruskému plynu jsou velice omezené, extrémně drahé a pro nás skoro nedostupné. Ví to Němci, ví to Rakušané, ví to Maďaři, Slováci, a proto mají zajištěné dlouhodobé kontrakty na dodávky. Přesto, že 99 % naší spotřeby plynu jde z Ruska, naše vláda tvrdí, že jsme ve válce a stará se o dodávky zbraní na Ukrajinu místo dodávek plynu pro české občany a firmy. Všechny řeči o tom, že ruský plyn nahradíme solárními panely, tepelnými čerpadly a podobně, jsou jen žvásty. Sám mám na střeše solární panely jako příjemný doplněk, ale v zimě nehodlám zmrznout, když bude zataženo. Rozumná alternativa k ruskému plynu prostě není.

Někteří experti upozorňují na to, že z války na Ukrajině se stane spíše dlouhodobý a vleklý problém. Jsme podle vás vůbec připraveni nejen měsíce, ale spíš roky zvládat tak velký nápor uprchlíků? 

To je otázka. Solidární se ženami a dětmi z Ukrajiny být musíme. Jsou to oběti válečného konfliktu. Na druhou stranu, pokud opravdu válka bude dlouhodobý a vleklý problém, musí mít tito legitimní uprchlíci snahu začlenit se do společnosti a neparazitovat na našem sociálním systému. Práce se pro velkou část z nich určitě najde. Starat se dlouhodobě o 300 tisíc uprchlíků by byl problém a poškodil by české občany.

Jak by se podle vás měla vláda postavit k podpoře válečných běženců? Má mít humanitární pomoc nějaké své hranice? Nebo je naopak naší morální povinností, abychom Ukrajincům zabezpečili ubytování, jídlo, vzdělání do té doby, než se budou moci vrátit do své vlasti?

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí
K tomu jsem se již vyjádřil v předchozí otázce. Jistou morální povinnost pomoci máme, ovšem nesmí být nekonečná, nesmí být zneužívaná a nesmí být automaticky nárokovaná.

Stovky tisíc Ukrajinců je něco, co určitě vyvolá mezi lidmi dřív nebo později sociální napětí. Někteří lidé už teď mají strach, že jim běženci vezmou práci nebo místo pro děti ve školce. Jak čelit tomuto riziku?

Obavy o např. zabírání míst ve školce na úkor českých dětí tu jsou. Píší nám maminky z celé republiky.  Některé problémy mohou být rozvířené zavádějícími informacemi, ale spousta je naprosto legitimních. Ano, příslušné orgány budou muset tento problém řešit a například povolit navýšení počtu dětí ve třídách. Ale to snad české děti zvládnou. Zda bude vzrůstat sociální napětí nebo nebude, mohou z velké části ovlivnit sami uprchlíci. Když budou skromně přijímat nabízenou pomoc, budou si hledat zaměstnání, pracovat a platit daně, věřím, že se začlení do společnosti. Pokud budou arogantně vymáhat pomoc, na kterou nemají nárok a zvyšovat svoje požadavky, mohly by nastat problémy. S osobními zkušenostmi, které mám, věřím a pevně doufám spíše v první variantu.

Vláda zavádí přísná opatření v boji proti dezinformacím. Nejdříve vypnula několik kontroverzních webů, pak spustila kampaň vybízející k nahlašování dezinformací, teď pracuje na legislativních změnách. Je to podle vás správný směr?      

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Je to směr naprosto příšerný a totalitní. Nejhorší na tom všem je, že tato zvěrstva zavádí vláda, která si říká pravicová, a jejíž premiér se ohání svobodou slova. Máme Ústavu ČR, která svobodu slova jasně definuje, stejně tak jako nepřípustnost cenzury. Různými líbivými hesly se vláda snaží dělat ze svých občanů tupce, kteří potřebují, aby jim vrchní cenzor říkal, co je pravda, co mohou a co nesmí číst, a potažmo co si myslet.  Mně jako pravicově orientovanému a svobodomyslnému člověku se toto absolutně příčí a je mi to odporné. Je to jen další stupeň v omezování svobod, které jsme v r. 1989 nabyli. Vláda se snaží, aby z občanů udělala poslušné stádo, které si každý den pustí Českou televizi, kde nám řeknou tu jednu „pravdu“, která je správná a kterou se musíme řídit.

Byl jste zvolen krajským předsedou Trikolory v Jihomoravském kraji. S jakým posláním vstupujete do této funkce? Co čeká Trikoloru na jihu Moravy v nejbližší době?

Do politiky jsem vstoupil s pokorou, ale s odhodláním něco změnit. S oblibou říkám, že politika je jako fyzika. Můžete tvrdit, že vás nezajímá a netýká se vás, ale když sáhnete na rozpálená kamna nebo strčíte dva dráty do zásuvky, je to bolestné seznámení s faktem, že fyzika je všude kolem vás. Taktéž politika. Lidé, kteří se o politiku nezajímají nebo volí proto, že pan profesor má hezké brýle, krásně zastřižený vous, dokonce umí česky a ještě k tomu tvrdí, že je šéfem pravicové strany, se pak dočkají nepříjemného překvapení, když jim začne „pravicový“ premiér přikazovat, co mohou a co nemohou číst.

Trikoloru nejen na jižní Moravě čekají samozřejmě komunální volby. Jsem přesvědčen, že budou pro Trikoloru úspěšnější než ty parlamentní, protože za prvé to již nebude „referendum o Babišovi“, a za druhé již spousta lidí pochopila, že pokud tahle vláda zavádí totalitní praktiky, za které by se nemuseli stydět ani kovaní komunisté, není ani pravicová, ani demokratická.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…