Moderní minimalistické bydlení není pro každého

Moderní minimalistické bydlení není pro každého

6.5.2022 - Dříve se bydlení řídilo podle hesla Větší je lepší. Lidé toužili po velkých domech s velkými místnostmi a velké zahradě. V posledních letech však čím dál tím víc přemýšlíme o udržitelnosti, využitelnosti prostoru i úspoře peněz. Ostatně, někteří z nás tráví většinu svého času mimo domov a pokud jste navíc single, možná si říkáte, že doma snad už jen přespáváte.

Prostoru je čím dál tím méně a ceny nemovitostí jsou naopak čím dál tím vyšší. Odpovědí na současnou situaci jsou moderní mikro byty a mikro domy, které rostou na popularitě. Bydlení je to jednoduché, ale to neznamená, že by muselo být nudné nebo nevzhledné. Minimalistické bydlení se vám odvděčí elegancí, přehledností a nižšími náklady. Nové heslo pro bydlení tedy zní: Kvalita vítězí nad kvantitou.

Co je to tedy ten minimalismus?
O minimalismu v poslední době slýcháme v různých souvislostech, minimalismus v bydlení, minimalismus v cestování nebo i jako umělecký směr. Charakteristická je strohost, vzdušnost a minimum barev.

Co se bydlení týče, dalo by se říci, že tento styl nepodléhá zubu času, jelikož je jednoduchý a neutrální. Přeplácanost či zdobnost zde nemá své místo. Naopak, jsou považovány za rušivé.

Samozřejmě, není to pro každého. Zatímco jeden se tu může cítit uvolněně, druhému to může připomínat chladnou atmosféru nemocnice. Elegance a účelnost se však minimalismu nedá upřít.

Základní rysy minimalismu v bydlení
• Není zde prostor pro zbytečnosti jako jsou magnetky na ledničku. Vše má svůj účel.
• Barvy interiéru a nábytku jsou nejčastěji bílá, béžová, krémová, šedá a černá.
• V každém pokoji jsou jen základní, nezbytné kusy nábytku, které jsou elegantní a strohé, dekorací je minimum.
• Podlahy jsou prázdné, bez koberců a stěny snesou maximálně dva obrazy, nejlépe jednoduché a nijak křiklavé. Vhodná je například černobílá fotografie.

Pokud si vyberete minimalistické bydlení, vaší odměnou bude nadčasovost, účelnost a minimum času stráveného úklidem.

minimalismus

minimalismus

minimalismus

minimalismus

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nejnovější trendy v designu interiérůNejnovější trendy v designu interiérů







Retro interiérový design je v kurzu. Fantazii se meze nekladou Retro interiérový design je v kurzu. Fantazii se meze nekladou







Jak si zařídit interiér ve skandinávském stylu Jak si zařídit interiér ve skandinávském stylu








Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova







Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov? Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?





 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy