Jak vybrat fitness náramek + Recenze

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Fitness náramek je nenápadný doplněk, který můžete vidět na zápěstí mužů i žen různých věkových kategorií. Pomocí náramku je možné nejen sledovat čas, ale také vaši fyzickou aktivitu, spánkovou aktivitu, srdeční tep nebo spálené kalorie. Jedná se o pomocníka, který vám připomene, že dnešní doba není jen o sezení za počítačem, ale také o pohybu, jenž děláte pro svoje zdraví.

Test chytrých náramků 2024

NázevKde koupitHodnocení
celkem
1.Xiaomi Mi Band 6Zjistit cenu
94 %
Recenze
2.Honor Band 6Zjistit cenu
94 %
3.Fitbit Charge 5Zjistit cenu
92 %
Recenze
4.Xiaomi Redmi Smart Band ProZjistit cenu
88 %
5.HUAWEI BAND 6Zjistit cenu
83 %
6.Honor Band 4Zjistit cenu
80 %
7.BFit2 LAMAXZjistit cenu
60 %
Recenze

Parametry

NázevVelikost displeje (palce)Rozlišení displeje (pixelů)BluetoothKapacita baterie (mAh)Výdrž baterie (dní)Váha (g)Podpora od
1.Xiaomi Mi Band 61,56152x486 5.01251422,1Android 5.0 a novější, iOS 10.0 a novější
2.Honor Band 61,47194 x 368ano1801418Android, iOS
3.Fitbit Charge 51,043264,0657200Android 8.0 a novější, iOS 12.2 a novější
4.Xiaomi Redmi Smart Band Pro1,47194 x 3685.0 BLE2001415od Android 5.0 a novější, iOS 10 a novější
5.HUAWEI BAND 61,47194 x 3685.01801418Android 6.0, iOS 9.1
6.Honor Band 40,95240 x 1204.21001423Android 4.4, iOS 9.0+
7.BFit2 LAMAX0,9680 x 1604.0901022Android 4.4 a vyšší a iOS 8.0 a vyšší

Co je to fitness náramek

Fitness náramek můžete často najít také pod označením chytrý náramek. Jedná se v podstatě o synonyma pro tento produkt.

Chytrý náramek se základním vybavením sbírá informace o tom, kolik kroků jste za den ušli, kolik jste spálili kalorií nebo kolik hodin jste naspali. Pokročilejší modely, které jsou dražší, umí navíc monitorovat srdeční tep. Nasbírané informace se z hodinek přepošlou do aplikace v telefonu, která vám může pomoci třeba s efektivnějším cvičením nebo vás upozorní, na čem je potřeba zapracovat. Kromě toho mohou fitness náramky zobrazovat i notifikace z telefonu či mailu, mohou být voděodolné nebo vás mohou ráno vzbudit místo budíku.

Hlavním cílem fitness náramků je motivovat vás k aktivitě. Některé náramky umožňují nastavení doby, po jejímž uplynutí vás náramek lehkým zavibrováním upozorní, že byste se měli například projít. To ocení zejména lidé, kteří mají svůj pracovní výkon spojený se sezením za počítačem. Údaje vyhodnocují za pomoci základních informací, které jim poskytnete. Většinou se jedná o výšku a hmotnost.


 

S čím nezaměňovat chytrý náramek

Kromě chytrých náramků můžete na trhu narazit na chytré hodinky a sporttesetry. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Chytré hodinky – chytrým hodinkám jsme věnovali samostatný článek, proto si jen shrňme, že se v podstatě jedná o prodlouženou ruku dnešních smartphonů. Většina z nich má barevný dotykový displej, jenž umožňuje číst zprávy, zobrazovat upomínky a podobně. Najdete v nich krokoměr, monitoring srdeční aktivity, funkci buzení a další. Pokud jsou vybaveny reproduktorem, můžete pomocí nich i přijímat telefonní hovory.
  • Sporttester –  svým vzhledem připomíná klasické hodinky. Při spojení s hrudním pásem dokáže nejpřesněji mapovat srdeční aktivitu. Jeho součástí bývá GPS, díky kterému může být zaznamenána například vaše běžecká trasa. Díky němu budete mít přehled o rychlosti, vzdálenosti, spálených kaloriích nebo již zmíněné srdeční aktivitě. Pokud chcete fitness náramek, který měří kroky na běžícím páse nebo měří jízdu na kole nebo dokáže sám určit, který sport provádíte, sáhněte po sporttesteru.

Na co se zaměřit při výběru kvalitního fitness náramku

To, kolik toho bude náramek umět, závisí především na ceně, kterou jste za něj ochotni utratit. Při výběru byste se měli zaměřit na několik náležitostí, jež vám umožní náramek používat co nejefektivněji.

Chytré fitness náramky se nedělí na pánské a dámské. Aplikace si vybíráte podle toho, co od náramku očekáváte a jediné, v čem se pánské a dámské varianty mohou lišit je barva pásku nebo vzhled displeje či ciferníku. Fitness náramky jsou na trhu k dostání i pro děti, vyznačují se menší velikostí.

Kompatibilita s chytrým telefonem

Operační systém a Bluetooth

Většina fitness náramků je kompatibilní s operačními systémy Andorid a iOS. V tomto ohledu záleží především na podporované verzi. Zpravidla platí, že pokud máte telefon starý zhruba 4 roky, nebude problém s propojením náramku a hodinek. Podporovaná verze u Androidu je 4.3 či 4.4 a novější. U iOS pak 7.0 a někdy také 8.0. Méně rozšířený je operační systém Windows Phone, který najdete především u značek Xiaomi, Fitbit nebo Garmin. Aby se všechny informace z náramku mohly přenést do telefonu, je potřeba, aby telefon podporoval Bluetooth, což je však u dnešních modelů standard.

Aplikace

Před pořízením náramku si také zjistěte, jakou aplikaci výrobce k zařízení dodává a jak ji hodnotí uživatelé. Hodnocení i popis aplikace najdete buď v Google Play nebo v App Store. Důležité je, aby měla aplikace veškeré funkce, které chcete využívat (notifikace, srdeční tep, ovládání fotoaparátu a podobně). Kromě aplikací, někteří výrobci k náramku mají i webové rozhraní, do kterého se můžete přihlásit přes počítač. Dražší modely chytrých sportovních náramků je možné propojit s dalšími službami, mezi které patří třeba sportovní aplikace Endomondo nebo appka pro hubnutí Noom.

Od nároků na funkce se odlišuje pořizovací cena. Jaká aplikace je pro fitness náramek nejlepší zjistíte podle recenzí a hodnocení samotných uživatelů.

Víte, že: Na trhu existují i fitness náramky, které fungují bez spárování s mobilním telefonem. Data je možné si prohlédnout po připojení k PC.

Baterie

U baterie se zaměřte především na její výdrž a možnost výměny. Výdrž baterie ovlivňuje to, jak náročné aplikace používáte. Délka nabití se pohybuje od jednoho dne po celý měsíc. Zpravidla se však náramek dobíjí zhruba jednou týdně, ale můžete se setkat i s oběma extrémy.

Průměrná výdrž baterie je 1 až 2 týdny. Na její spotřebě se významně podepisuje typ displeje. Pokud máte LED diody, bude spotřeba nižší než u LCD displeje s dotykovými tlačítky a množstvím vibračních upozornění. Do fitness náramků se většinou instalují dobíjecí akumulátory, jejichž výměnu provádí specializovaný servis. Je však možné se setkat i s bateriemi podobnými těm do klasických hodinek. Tyto fitness náramky rozhodně vydrží běžet 20 a mnohem více dní.

Uplatnění náramku

Chytrý sportovní náramek vybírejte podle toho, na co jej chcete využívat. Pokud vám stačí upozornění na notifikace z mailu nebo mobilního telefonu a krokoměr, bohatě si vystačíte s některým z levnějších modelů. Pokud však chcete spolehlivá data, která budou zaznamenávat třeba i běžecké trasy, sáhněte po dražším výrobku se zabudovanou GPS. Data o fyzické zátěži shromažďuje senzor srdečního tepu.

Srdeční tep se může měřit dvojím způsobem. Fitness náramek s nejlepším měřičem tepu je ten, který je možné spárovat hrudním pásem. Levnější výrobky disponují optickým měřením pomocí laseru, který však není tak přesný jako hrudní pás.

Mnoho náramků disponuje funkcí budíku, jenž vás pomocí příjemných vibrací vzbudí ve chvíli, kdy se nacházíte ve fázi lehkého spánku. Kromě tepu dokážou informovat i o maximálním objemu využitého kyslíku.

Rozdělení náramků dle pořizovací ceny

  • Levné fitness náramky – budou schopny počítat kroky a vyhodnocovat statistiky, výsledky však nepatří k nejpřesnějším.
  • Střední cenová kategorie fitness náramků – kromě krokoměru zde najdete funkci pro hlídání srdečního tepu a informace o spálených kaloriích. Dozvíte se také údaje týkající se vašeho spánku.
  • Drahé sportovní náramky – umožní přijímání hovorů, zaznamenávání trasy díky GPS a další pokročilé funkce. Výsledky měření jsou velmi přesné.

Dobrá rada: Při výběru se zaměřte také na to, jaké příslušenství společně s náramkem obdržíte. Dobrým pomocníkem může být ochranné sklíčko na displej.

Odolnost

Nejnáchylnějším místem fitness náramků je displej. Ten se může snadno poškodit škrábanci nebo prasknout stejně jako displej mobilního telefonu. Nejdražší modely mají displej chráněný safírovým sklem. U ostatních však není na škodu si pořídit ochrannou fólii.

Kromě displeje se zaměřte také na celkovou odolnost náramku. To znamená, zda je vodotěsný a odolný proti prachu. Pokud chcete s náramkem plavat, měl by být opatřený certifikací IP68, která je zárukou toho, že se do náramku nedostane žádná voda ani prach. Pokud chcete voděodolný fitness náramek využívat i na plavání, měl by disponovat funkcí pro měření plavecké aktivity.

U většiny zařízení najdete certifikaci IP67, která nestačí pro plavání v bazénu, ale umožňuje náramek ponořit do hloubky 1 metru až po dobu 30 minut. Certifikace IP64 informuje o tom, že se s náramkem můžete sprchovat a nebude mu vadit ani déšť. IP64 je zárukou odolnosti proti stříkající vodě.

Typ displeje a zobrazované funkce

Pokud nechcete náramek často nabíjet a naměřené hodnoty nepotřebujete vidět na displeji, ale postačí vám k tomu jen aplikace v telefonu, můžete se rozhodnout pro zobrazování pomocí LED diod.

V případě, že chce naměřené hodnoty kontrolovat hned, stejně jako si chcete přečíst notifikace obdržené z telefonu nebo e-mailu, musíte sáhnout po náramku s displejem. Nejčastěji se můžete setkat s malými OLED displeji o úhlopříčce pohybující se v rozmezí 0,6-1 palců (zhruba stejný průměr mají české kovové mince). OLED displej patří k displejům, který šetří baterii.

Nej fitness náramky mají displeje zobrazující podrobnější údaje a upozornění, jsou však náročnější na spotřebu baterie a bez nabíječky se neobejde většinou ani dva dny. Tyto displeje mají větší úhlopříčku, což znamená, že jsou náchylnější na poškození.

Při výběru se zaměřte na to, jak dobře jdou informace z displeje číst za zhoršených světelných podmínek, ale také v případě, kdy bude pálit slunce. Kromě toho si všimněte, jak jsou uspořádány jednotlivé položky. Potřebné informace byste měli vidět na první pohled.

Výrobní materiál

Výrobní materiál se podepisuje na designu náramků. Zvolit si můžete fitness náramek v univerzální bílé či černé barvě, až po barvu růžovou. Na výběr je celá paleta barev a barevných kombinací. Kromě toho je možné jádro náramku přehazovat mezi několika pásky, takže se vám vždy bude hodit k typu oblečení.

Levnější náramky mají pásek vyrobený z pryže, silikonu nebo plastu. Dražší modely umožňují měnit pásek a kromě barvy si můžete vybrat i materiál. Pokud trpíte alergiemi na některé materiály, určitě si před koupí dobře zjistěte, z čeho je náramek vyrobený.

Hmotnost

Pokud nejste zvyklí nosit hodinky ani jiné náramky, bude pro vás parametr hmotnosti zcela jistě podstatný. Na trhu můžete narazit na lehounké výrobky vážící kolem 100 g a méně, ale také na ty, jejichž hmotnost je třeba 2x taková. V případě, že na ruce nosíte masivní kovové hodinky, můžete tento parametr zcela pominout.

Funkce

Funkcí může být celá řada. Od jejich počtu se bude následně odvíjet také pořizovací cena. Připravili jsme pro vás přehled nejoblíbenějších a nejžádanějších funkcí.

  • Pohybový senzor – zapíná se jím displej. Jakmile zvednete ruku před obličej, displej se rozsvítí.
  • Krokoměr – zaznamenává, kolik kroků jste ušli.
  • Vzdálenost – kromě kroků funkce zaznamená také to, jak dlouhou vzdálenost jste urazili.
  • Měření tepu – tep si můžete změřit díky speciálnímu senzoru ve spodní části pásku. Výsledek není tak přesný jako při měření hrudním pásem, ale pro orientaci postačí. Na výsledek má vliv třeba pot a další okolnosti.
  • Spálené kalorie – zobrazují informace o tom, kolik kalorií jste v daném časovém úseku spálili.
  • Měření spánku – funkce, která se zabývá monitoringem jednotlivých fází spánku, které můžete mezi sebou porovnávat. Díky tomu je možné využít i buzení pomocí vibrací. Aplikace zaměřené na měření spánku vám dokážou navrhnout, jak v případě potřeby dosáhnout kvalitnějšího spánku.
  • Nastavení denních cílů – pomocí mobilní aplikace si můžete nastavit cíle, kterých chcete během dne dosáhnout. O tom, jak si vedete, jste informováni pomocí fitness náramku.
  • Stopky – pro stopování času.
  • Vystoupaná patra – některé hodinky umožňují počítat také patra, která jste nastoupali. To je možné díky barometru. Jedno patro odpovídá výšce zhruba 3 metrů.
  • Vibrace – mohou fungovat jako budík nebo vás upozorňovat na notifikace či vybídnout k činnosti.
  • Zaznamenávání trasy – pokud je fitness náramek vybaven GPS, je možné si díky němu zaznamenávat trasu v reálném čase.
  • Měření rychlosti – změří, jakou aktuální rychlostí se pohybujete.
  • Přehrávání hudby – některé náramky umožňují spárování s chytrým telefonem a připojení sluchátek. Tato funkce se nám jeví však spíše jako zbytečná. Navíc byste pro opravdu pohodlné cvičení nebo procházku se sluchátky potřebovali sluchátka bezdrátová.
  • Placení – tato funkce je v roce 2020 už hodně podporovaná bankami a prakticky každá důležitá banka umí nějakou formu platby hodinkami. Aktuálně se dá použít: Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay. Google Pay a Apple Pay platí především pro chytré hodinky a jejich podpora mezi českými bankami je vysoká. FitBit pay zatím umí jen Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta a mBank. K placení je zapotřebí technologie NFC, kdy stačí chytrý fitness náramek přiložit k platebnímu terminálu a z účtu se vám odečte potřebná suma. Předpokládáme, že u této funkce dojde v budoucnu k rozvoji a jejímu většímu rozšíření.

Některé fitness náramky nabízí i funkci na měření krevního tlaku. Na tuto funkci se však rozhodně nemůžete spoléhat, protože náramek neposkytuje dostatečné vybavení k tomu, aby byl krevní tlak vůbec naměřen.

Cena fitness náramků

Právě fitness náramky patří ke kategorii zboží, ve které platí úměra, že čím více zaplatíš, tím lepší a vychytanější výrobek dostaneš. Přibližme si jednotlivé cenové kategorie podrobněji.

Levné fitness náramky do 1 000 Kč

Tato cenová kategorie je vhodná pro všechny nenáročné uživatele. Najdete zde náramky bez displeje jen s LED diodami nebo ty se základním OLED displejem. V základu se můžete těšit na krokoměr, dražší výrobky budou disponovat i měřičem tepu.

Fitness náramky v cenové kategorii od 1 000 Kč do 2 000 Kč

Za tuto cenu již dostanete náramek vyrobený z kvalitnějších materiálů. Z hlediska funkcí může být dostupný monitoring kalorií, upozornění na provedení aktivity, notifikace a sledování tělesných aktivit. Těšit se můžete na originální vzhled.

Chytré náramky od 2 000 Kč do 3 000 Kč

Vybíráte z vysoce kvalitních produktů, u kterých se můžete těšit na poměrně přesné výsledky naměřených hodnot. Bluetooth může mít dosah až 40 metrů a výdrž baterie může být až několik dnů. Z hlediska odolnosti tyto náramky disponují voděodolností v hodně 5 ATM, což znamená, že se s nimi můžete klidně i sprchovat. Displej bude mít vyšší rozlišení a zobrazované informace budou dobře čitelné za jakéhokoliv počasí.

Drahé fitness náramky nad 3 000 Kč

Modely v této cenové kategorii jsou vhodné především pro profesionální sportovce. Jejich tvar mnohdy odpovídá tvarům klasických hodinek. Samozřejmostí nejlepších fitness náramků je velký dotykový displej, nejvychytanější funkce a nízká hmotnost. Mnohé z těchto produktů mohou plnohodnotně zastoupit mobilní telefony.

Nejlepší fitness náramky dokážou rozeznat, jakému sportu se aktuálně věnujete nebo mohou mít vestavěný pikoprojektor, jenž po zatřesení promítne aktuální čas na vaši ruku. Horní cenová hranice se pohybuje okolo 7 000 Kč.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.1/5 83 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

2 Comments
  1. Dobrý den,

    chtěla bych Vás poprosit o radu týkající se výběru fitness náramku. Vůbec se v nich nevyznám a našla jsem opravdu veliké množství nejrůznějších druhů… Ráda bych ho koupila mamince jako dárek, ovšem potřebovala nbych, aby se jednalo o typ, který funguje bez spárování s mobilním telefonem a data je možné si prohlédnout po připojení k PC. Navíc ještě, aby bylo ovládaní v českém jazyce. Je nějaký takový k sehnání?

    Moc děkuji!

    • Dobrý den,

      jaké funkce od náramku očekáváte? Základní (počet kroků, aktivita) jsou často vidět jen na náramku a ani data do pc posílat nemusíte. Co se týče možností propojení, ty u většiny přístrojů nejsou stoprocentní a často si uživatelé stěžují na nekompatibilitu. Primárně jsou vždy určeny pro propojení s mobilem. Obecně lze doporučit např. Fitbit Charge 4, ale je poměrně drahý a i u něj jsem zaznamenal stížnosti několika uživatelů na nefunkční propojení k PC skrze Bluetooth. Jako alternativa se nabízí sportester, ale ten není tak elegantní a tím pádem nejspíš pro maminku vhodný.

    Přidejte váš dotaz nebo recenzi

    Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

    Covybrat.cz
    Logo