Trendy v malování pokojů 2022: jaké barvy ovládnou letošní rok?

Publikace: 06.05.2022

Ačkoliv si to mnozí z nás neuvědomují, barvy, které nás obklopují, hrají důležitou roli v našem životě. Podepisují se na naší náladě a dokonce i na tom, jak vypadáme. Ty, které každý rok vládnou, vybírají specialisté najatí největšími výrobci nátěrových hmot, mezi které patří například Pantone Color Institute, Dulux a další. Odborníci o barvách rozhodují na základě trendů a chování spotřebitelů. Vybrané barvy tedy dokonale reflektují aktuální náladu ve společnosti. 

Letošní barvy roku jsou velmi rozdílné. Dynamickou fialovou s názvem Very Peri vybrala společnost Pantone. Má symbolizovat sílu, která pramení ze změny, podporovat kreativitu a vynalézavost. Společnost Dulux zase vybrala vzdušný šedomodrý odstín Bright Skies, který dokonale zachycuje optimismus a touhu po novém začátku. Jedná se o všestrannou, uklidňující barvu, která se snadno přizpůsobí interiéru. Trendů je ale mnohem více. Inspirujte se našimi 10 tipy.

1. Neutrální odstíny

Neutrální barvy pravděpodobně nikdy nevyjdou z módy. V posledním roce se velmi často používá zejména mléčně bílá, smetanová nebo béžová. Tyto barvy pomáhají vytvářet klidný, uvolněný interiér a jsou ideální pro vykouzlení nadčasového domova. Dokonale pozvednou jiné výrazné odstíny v místnosti, například na doplňcích.

zdroj: Pinterest

2. Pastelové barvy

Pastelové odstíny jsou vhodné pro ty, kteří chtějí doma vytvořit veselou atmosféru. Romantická růžová, zářivě žlutá, mátově zelená, tyrkysová nebo levandulová barva naplní domov povznášející energií. Unikátnost pastelových odstínů spočívá v tom, že jsou skvělým prostředníkem mezi tmavými barvami a jemnými neutrálními odstíny. Navíc můžete použít  i několik pastelových odstínů najednou, protože se vzájemně dokonale doplňují.

zdroj: Pinterest

Tip redakce:

 Zvolit barvu místnosti můžete i podle barvy nábytku nebo doplňků. Prohlédněte si například 7 tipů, jak vymalovat obývací pokoj s šedou sedačkou. Mnoho lidí si také neví rady, jakou zvolit barvu výmalby do kuchyně. I na to ale máme odpovědi. Dozvíte se, jaká je vhodná barva do kuchyně a kterým odstínům se naopak vyvarovat.

3. Color blocking

Vrstvení barev neboli spojování dvou a více jednobarevných odstínů do jednoho výrazného celku začalo už na přehlídkových molech. Nyní si ale tento trend našel místo i v interiérech. Letos se navíc barvy spojují s geometrickými tvary, jako jsou například široké pruhy nebo tenké linky.

Existuje nespočet různých způsobů, jak tento trend pojmout. Skvěle funguje například ve dvoubarevných místnostech, kde vedlejší neutrálnější barva slouží jako plátno pro kreativní výtvory. Barvou lze také zvýraznit pouze nějaký výklenek nebo komín, který bude mít základní barvu (například tmavě modrou) a na ní pak vytvoříte geometrické obrazce světle modrým odstínem.

zdroj: Pinterest

4. Barvy inspirované přírodou

Pandemie koronaviru nás všechny naučila, jakou hodnotu má pobyt na čerstvém vzduchu. Právě proto tento rok ovládly zemité odstíny, které můžete vidět všude kolem sebe, když se vydáte na procházku do přírody. Je to modrá obloha, zelený mech nebo les, hnědá půda nebo růžové kvítí. Všechny tyto barvy nám pomáhají načerpat novou energii a vytváří uklidňující prostředí. Navíc se dají vzájemně snadno kombinovat.

zdroj: Pinterest

5. Ucelený vzhled

Co si pod tímto trendem představit? Nejedná se o nic jiného než o vymalování celé místnosti jedním odstínem. Stejnou barvu použijete na všechny stěny, strop a dokonce i lišty, pokud je máte. Jedním tónem tak vytvoříte promyšlený a ucelený interiér. Jednobarevná výmalba bude nutit vaše oči cestovat po celé délce a šířce místnosti, čímž vyvolává pocit, že místnost je větší, než ve skutečnosti je. Obvykle je nejlepší sáhnout po světlejším odstínu, aby interiér nepůsobil příliš tmavě.

zdroj: Pinterest

6. Teplé tóny

Nejste si jistí, jak vymalovat pokoj? Dejte přednost teplým tónům před studenými. Teplé barvy vyvolávají asociace s ohněm, sluncem a teplým počasím a mají tendenci ve vás vyvolávat pozitivní pocit energie. Jsou příjemnější, útulnější, stimulující a intimnější. Naopak barvy chladné přivádějí mysl k vodě a obloze, a proto vytvářejí spíše osvěžující pocit. Teplé barvy jsou k dispozici v široké škále odstínů. Mezi klíčové patří bílá, hnědá, oranžová, žlutá a zelená.

zdroj: Pinterest

7. Černá je zpět

Černá barva dosud neměla nejlepší pověst. Pokud jde o interiéry, nebyla to barva, kterou by si lidé často vybírali. Potřebovali jste dobrého, velmi přesvědčivého interiérového designéra, aby vás k ní přemluvil. To vše až do nedávné doby, kdy lidé začali s experimentováním.

Pokud si tuto barvu vyberete, nezapomeňte na to, že se hodí především do místností, kam dopadá hodně slunečního světla nebo je zde dostatek umělého osvětlení. Černá má tendenci pohlcovat všechno světlo kolem sebe a může způsobit, že prostor bude působit uzavřeně. A protože je černá barva výrazná a sytá, velmi dobře se hodí k téměř jakémukoliv jinému odstínu. Obvykle se upřednostňuje matná černá barva, protože působí teplejším a přívětivějším dojmem než její lesklý protějšek.

zdroj: Pinterest

8. Neobyčejný kontrast

Dalším zajímavým trendem je vymalovat stěny kontrastními barvami, které se nachází na protilehlých stranách barevné palety. Nejlepší barevný kontrast vytvářejí například žlutá a fialová, oranžová a modrá, zelená a červená barva. Jsou to barvy, které se navzájem podporují, doplňují a zesilují své působení. Kontrastními barvami však vymalujte maximálně dvě stěny, nikdy ne celý pokoj.

zdroj: Pinterest

9. Monochromatické ladění barev

Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více. Monochromatický interiér, tedy místnosti vymalované do různých tónů jedné barvy, působí velmi elegantně a harmonicky. Nemusíte si lámat hlavu s tím, které barvy se k sobě hodí. Zkrátka si vyberte jednu a dále už jen kombinujte všechny její odstíny.

Základním pravidlem při vytváření monochromatického interiéru je ladění tón v tónu. Mezi typické barvy patří bílá, černá, šedá a hnědá. Pokud zvolíte bílou, dodá to prostoru vzdušnost, čistotu a otevřenost. Černá vnáší nádech luxusu i umírněnosti. Mezi bílou a černou se nachází celá paleta odstínů šedé, které se do interiéru také skvěle hodí. Jako nosnou barvu můžete použít i hnědou. Béžové až kávové odstíny přinesou pohodu a celkově harmonické vyznění. S ostatními barvami postupujte opatrněji a volte jen jejich akcenty.

zdroj: Pinterest

10. Terakotová oranžová

Zvláštní pozornost si zaslouží terakotově oranžová barva. Při pohledu na ni si spousta z nás představí jílovitou zeminu nebo klasický hliněný květináč. Oranžový odstín je skvělou volbou, protože přes den rozjasní místnost a večer vytvoří útulnou, uvolněnou atmosféru. To ukazuje, jak všestranná je tato barva v jiném světle. Zdobí především místnosti, které jsou hodně frekventované – od kuchyní přes obývací pokoje až po knihovny a pracovny.

zdroj: Pinterest

Autor článku