Jak vybrat vrtačku + TEST

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Potřebujete na zeď pověsit poličku nebo udělat díru do oceli? V tom případě se neobejdete bez vrtačky. Existuje celá řada typů; aku vrtačky, stojanové a stolní vrtačky, příklepové vrtačky i aku šroubováky. Všechny svou práci zvládnou na jedničku. Ale který typ bude tím pravým právě pro vás? Pojďme ho společně najít.

Test vrtaček 2024

Máme pro vás test pěti konkrétních modelů vrtaček. Netvrdíme, že nejsou na trhu i jiné modely, které vám budou dobře sloužit, ale z našeho pohledu je tato pětice perfektní. Určitě můžete s klidným svědomím vybrat kteroukoliv z našeho testu a neuděláte chybu. Pojďme na to.

Makita HP1630K

TypElektrická-příklepová
Max. otáčky za minutu3200
Hmotnost2,1 kg
Výkon710 W

První model, na který pro vás máme recenzi. Vzhledem k tomu, že nabízí kvalitní služby za velmi příznivou cenu, můžeme rovnou říct, že jde o parádní vrtačku, která vám bude dobře sloužit. Zároveň si ji můžete dovolit, i když nevyděláváte nadprůměrnou mzdu.

HP 1630 K váží 2,1 kg, což je na vrtačku poměrně málo. Ale je pravda, že srovnatelné konkurenční modely se dostanou i pod 2 kg. Ve výsledku s její vahou budete spokojeni. Leda byste měli v plánu nepustit ji z ruky několik hodin. Pak se asi pronese.

Velmi pozitivně hodnotíme přídavnou rukojeť. Díky ní budete mít během práce vrtačku dokonale pod kontrolou. Snadno regulujete úhel tak, abyste vrtali kolmo na předmět, který potřebujete proděravět. Samozřejmě tak předejdete nepříjemnostem v podobě zvýšeného tření a namáhání motoru.

Když už zmiňujeme motor Makity HP1630K, může se pochlubit výkonem 710 W. Navíc i při velkém zatížení vrtačka příliš nehuláká (samozřejmě kromě příklepu). Tím pádem budete mít během práce větší komfort než s hlučnějšími konkurenčními modely.

Sklíčidlo na utahování a povolování vrtáků je manuální – klikové. To znamená, že hlavu přístroje kolem vrtáku ručně dotahujete pomocí kličky s ozubeným převodem. Podle nás je kvalita zpracování na velmi pěkné úrovni a celá hlava vrtačky působí pevně a odolně.

Mírnou nevýhodou je citlivá spoušť. To znamená, že otáčky lze u tohoto modelu regulovat pomocí síly, jíž stisknete spínač. A věřte tomu, že maximálních 3 200 otáček za minutu už je docela rychlovka. Takovým tempem se do zdi vrtá jedna báseň. Za to vám ručíme.

I když nejde o velikou vrtačku, poradí si výborně i s příklepem. Můžete se spolehnout, že ji se správným vrtákem nezastaví ani panel. Takže všichni lidé panelákoví, máte adepta na domácího pomocníka. Až budete doma věšet police, uvidíte, že se vám bude hodit.

Posledním mínus této vrtačky je nepřítomnost hloubkové zarážky v balení. To znamená, že si ji musíte dokoupit, pokud tedy chcete vrtat s přesnou hloubkou. Pro občasnou práci to snad ani nebude nutné. Záleží na vás.

V celku Makitu HP 1630 K hodnotíme jako povedený kousek, který splní vše, co od příklepové vrtačky nižší střední třídy očekáváte. Samozřejmě není stavěná na denní použití s velkou zátěží, ale pro občasné využití nebo zapáleným kutilům určitě dobře poslouží. Navíc potěší, že ji můžete mít doma už za necelé 2 000 Kč.

  • vynikající poměr cena/výkon
  • spolehlivý stroj
  • kvalitní zpracování
  • mírně vyšší váha
  • chybí měrka hloubky
Zjistit cenu

Narex EVP 13

TypElektrická-příklepová
Max. otáčky za minutu3000
Hmotnost1,8 kg
Výkon650 W

Sympatická příklepová vrtačka z osvědčené dílny Narex. Pokud se nějaká značka v České republice těší dlouhodobé důvěře, pokud jde o vrtačky, je to určitě právě Narex. A musíme sportovně uznat, že je to důvěra oprávněná, protože EVP 13 je velmi dobrý stroj.

Mohlo by se zdát, že se na první pohled nijak neliší od konkurenčních modelů, ale zdání klame. Sice je pravda, že výkon 650 W možná někomu nebude stačit, ale pro běžného domácího kutila je to motor silný, jak se patří.

Hlavní předností pohonu EVP 13 ale podle nás není výkon motoru, ani maximální otáčky za minutu, kterých mimochodem stroj zvládne 3000. Výhodou nad výhody jsou jednoznačně dva stupně rychlosti. Zatímco na nižší stupeň motor nepřekročí 100 otáček za minutu, na vyšší to pořádně rozpálí.

Díky velmi nízkým otáčkám prvního stupně rychlosti Narex EVP 13 skvěle poslouží jako aku šroubovák. Přitom se nemusíte bát, že byste poškodili hlavy šroubů. S tak nízkými otáčkami bude přitahování i povolování šroubů a vrutů hračka a zvládnou to i nezkušení začátečníci.

Sklíčidlo vrtačky je manuální, ale to je podle nás spíš výhoda. Díky tomu například můžete mít absolutní jistotu, že se hlava na bity nebude viklat nebo protáčet. Stejně tak budete po dotažení ozubí připraveni vrtat do libovolného materiálu.

Díky nízké váze tato vrtačka dobře poslouží i při delší práci. Při tom nebudete mít pocit, že v rukou vláčíte nesmírně těžké nářadí. Dobrý celkový dojem v tomto smyslu posiluje i ergonomické tvarování rukojeti. Po sevření dlaně máte pocit, že držíte top vrtačku, která zvládne cokoliv.

Jednou z mála nevýhod pro někoho může být o něco vyšší cena. Srovnatelné konkurenční modely jsou na trhu k mání i za menší peníze. Ale na druhou stranu je EVP 13 z kvalitních součástek a na první pohled i dotyk působí bytelně a odolně.

Elektrická příklepová vrtačka Narex EVP 13 je podle nás vhodná pro každého, kdo hledá velmi dobrou a časem ověřenou kvalitu, která mu bude dobře sloužit dlouhá léta. Je pravda, že za tuto jistotu si malinko připlatíte, ale vzhledem k tomu, v jaké cenové relaci se pohybujeme, není to podle nás žádná tragédie. Takže konečná cena kolem 3 000 Kč je podle nás adekvátní.

  • vynikající řemeslné zpracování
  • dva rychlostní stupně
  • ergonomická rukojeť
  • vyšší pořizovací cena
  • není v sadě s kufříkem
Zjistit cenu

Bosch GSB 13

TypElektrická-příklepová
Max. otáčky za minutu2800
Hmotnost1,8 kg
Výkon600 W

Pokud chcete pořídit vrtačku levně, máme pro vás favorita. Je to právě tahle vrtačka, kterou ani nemusíte kupovat ve výprodeji, a přesto ji pořídíte za parádní cenu. Kromě toho to není žádný flákač, ale plnohodnotný pomocník každého kutila. I když nepatří mezi velikány, práci zastane na jedničku.

Velkou výhodou GSB 13 je rychloupínací sklíčidlo. Sami jsme sice byli trošku skeptičtí, protože v této cenové kategorii často rychloupínací sklíčidla nepracují přesně podle představ. Ale u Bosch GSB 13 je to výjimka, která potvrzuje pravidlo. Vrták do betonu bez mrknutí oka během sekundy nahradíte vykružovacím vrtákem do dřeva a můžete pokračovat v zápalu práce.

Určitě se vám bude líbit také praktický zpětný chod. Tato vrtačka ho zvládá levou zadní, takže při šroubování vrutů a šroubů budete mít vystaráno. Je jedno, jestli potřebujete připevnit prkna na terase nebo třeba obklady na zeď, GSB 13 si poradí s utahováním i povolováním bez zaváhání.

Motor s výkonem 600 W je spíše určený pro občasné a méně náročné pracovní úkony. Ale nemusíte se bát, že by si vrtačka neporadila s příklepem. Akorát doporučujeme vyhnout se tlustším vrtákům, které by slabší motor na příklep neutáhl naplno. Jinak můžete klidně vrtat do panelu, co to dá.

Líbil se nám také nástavec s měrkou hloubky vrtu. To využijete například při věšení poliček na zeď. V takovém případě totiž budete potřebovat díry o vhodné hloubce, aby se do nich pohodlně vešla hmoždinka, která následně podrží šrouby, a tím i celou poličku. Uvidíte, že s měrkou hloubky bude taková práce zábavná.

Další vychytávky, kterými se Bosch GSB 13 může pochlubit, jsou například aretace spouště, díky které nebudete muset pevně tisknout tlačítko spouště vrtačky, nebo nastavení počtu otáček. Tahle vrtačka mimochodem dokáže roztočit vrtáky až do 2 800 otáček za minutu.

Malá, ale šikovná pomocnice od firmy Bosch vám perfektně padne do ruky. Protože váží jen necelé dva kilogramy, můžete s ní pohodlně pracovat klidně několik hodin. Díky malým rozměrům se s ní navíc snadno dostanete i do stísněných prostorů.

Podle nás je Bosch GSB 13 skvělou volbou pro domácí kutily do bytů a na základní práce v domech. Sice od ní nemůžete čekat převratný výkon, ale určitě vás potěší komfortní ovládání a ergonomie. Když uvážíme výhodnou pořizovací cenu kolem 1 500 Kč, je za nás skvělou volbou pro začátečníky i příležitostné pokročilé kutily.

  • vynikající poměr cena/výkon
  • propracované ovládání
  • kompaktní rozměry
  • o něco nižší výkon
  • lehký přepínač příklepu
Zjistit cenu

Proma PTB-16B/230

TypStolní stojanová
Max. otáčky za minutu2580
Hmotnost38 kg
Výkon450 W

Malá, rychlá a přesná stojanová vrtačka. Tak bychom mohli rychle shrnout hlavní výhody tohoto modelu. Určitě si najde své místo v dílnách a dílničkách zapálených modelářů, kterým precizně navrtá dřevo, kov i plast. Uvidíte, že pokud si ji zvolíte, zvyknete si na ni velmi rychle. Ale pojďme popořádku.

Pokud rádi vrtáte přesně a dáváte si záležet, určitě si k této stojanové vrtačce nezapomeňte přikoupit svěrák pod vrtačku. Malou nevýhodou je, že není součástí balení, ale na druhou stranu je to i výhoda, protože si můžete vybrat takový, který vám bude zcela vyhovovat. Bez něj budete potřebovat velmi šikovné ruce.

Ve srovnání s kombinací stojanu na ruční vrtačku je Proma přesnější, spolehlivější a kvalitněji řemeslně provedená. Proto se může pyšnit velkou přesností i množstvím nastavení. Určitě oceníte například možnost nízkých otáček. Zvládne vrtat už při 210 otáčkách za minutu. Takže si na své přijdou i modeláři pracující s lehkým dřevem.

Malou nevýhodou je omezená minimální velikost vrtáku. Až budete kupovat sadu vrtáků do kovu či dřeva, nekupujte vrtáky menší než 3 mm. Takové byste do sklíčidla bohužel nemohli umístit s dostatečnou pevností. Tím pádem byste mohli ohrozit výsledek práce.

I přes své menší rozměry má celá vrtačka přibližně 38 kg, takže se nemusíte bát, že by během práce cestovala po ponku či stole. Ale i tak doporučujeme při práci dodržovat pravidlo, které praví, že máme s vrtačkami pracovat v ose vrtáku. To sice zabezpečuje stojan, ale protože je vrtaný předmět volný, myslete na to, a nehýbejte s ním při vrtání do stran.

Zajímavou vychytávkou je také výškově nastavitelný stolek, tedy podloží pro vrtaný předmět. Můžete si pomocí něj snadno přiblížit, či naopak vzdálit cokoliv, co potřebujete vrtat. Stolek jednoduše zajistíte aretační kličkou a vrtáte. Protože je svislý pohyb vrtačky ve stojanu zcela plynulý, určitě bude mít vyvrtaná díra přesně takovou hloubku a šířku, jak jste chtěli.

Proma PTB-16B/230 je dobrým kompromisem mezi profesionální sloupovou a hobby jednoduchou stolní či stojanovou vrtačkou. Určitě ji oceníte a využijete v dílně nebo na chatě či chalupě. Má poměrně výkonný motor – i když s hlubokými širšími vrty do tvrdých materiálů si poradí hůř – a na jemnější práce je podle nás ideální. Navíc za příznivou cenu kolem 6 000 Kč.

  • kvalitní motor
  • výškově nastavitelný stolek
  • dobré dílenské zpracování
  • chybí svěrák
  • o něco hlučnější
Zjistit cenu

Scheppach DP 18

TypStolní stojanová
Max. otáčky za minutu2580
Hmotnost38,5 kg
Výkon550 W

Pokud jste až do teď nenarazili na kvalitní a cenově dostupnou stojanovou vrtačku, která by vás potěšila pár praktickými nadstandardními funkcemi a výhodnou pořizovací cenou, tak tady máte horkého kandidáta na výhru. Přesně to totiž nabízí stojanová vrtačka Scheppach DP 18.

Pod kapotou téhle pracovní pomůcky se ukrývá motor s výkonem 550 W. Ten si poradí i s náročnějšími vrty tlustšími vrtáky. Nemusíte se bát ani vrtání do kovu či dalších materiálů, které kladou větší odpor, třeba kamene, betonu apod.

Určitě oceníte také možnost plynule regulovat otáčky. To se vám bude hodit, zejména pokud rádi sestrojujete modely, nebo často vrtáte do tepelně náchylných materiálů, jakými jsou například dřevo nebo plast. Vrtačku můžete nechat pracovat o otáčkách 440–2 580 za minutu.

Protože je celá vrtačka velmi dobře řemeslně vyvedená, nemusíte se bát rychloupínacího sklíčidla. U tohoto modelu je podle nás jednoznačnou výhodou, protože dokáže hodně urychlit práci, když budete potřebovat vyměnit vrták. Kromě toho do něj můžete umístit také nástroje s kuželovou stopkou.

Vrtačka je na své základně velmi stabilní a poslouchá na slovo plynulými pohyby bez jakýchkoliv trhnutí či nedorazů. Vzhledem ke své váze 38,5 kg se můžete pochlubit precizním svislým vrtáním. A kdyby se vám přece zdálo, že potřebujete větší přesnost, pomůže vám křížový laser, který spolehlivě najde místo, do nějž se následně zakousne vrták.

Velkou výhodou je také možnost nastavení výšky podkladového stolu. Díky tomu budete moct pohodlně vrtat jak menší, tak větší věci, aniž byste museli využít plný rozsah vrtačky. Samozřejmě ale můžete klidně vrtat i přes plnou míru. To vrtačka také zvládá bezvadně, jen je v takovém případě o fous větší riziko nepřesnosti.

K dokonalosti Scheppachu DP 18 chybí přívětivější návod na sestavení, ve kterém by se lépe vyznal i začátečník. A k tomu by bylo ideální ještě preciznější seřízení křížového laseru. Ten totiž ve většině případů musíte ještě osobně doladit, než se pustíte do prvního vrtání. Ale to jsou podle nás drobnosti.

V celku vzato je Scheppach DP 18 plnohodnotná stojanová vrtačka, která je velmi dobře řemeslně provedena a má co nabídnout. Určitě se bude hezky vyjímat v dílně na ponku a dobře poslouží začátečníkům, ale i pokročilým kutilům. S pořizovací cenou kolem 9 000 Kč je sice trošku dražší, ale vzhledem k nabízeným funkcím je to podle nás přijatelné.

  • kvalitní řemeslné zpracování
  • rychloupínací sklíčidlo
  • křížový laser
  • nedokonalý plánek
  • hůře seřízený laser
Zjistit cenu

Jak vybrat vrtačku

Vrtaček je celá řada. Většinu z nich můžete použít poměrně univerzálně, ale jsou i takové, které se těší speciální pozici. Postupně si projdeme nejběžnější typy, abyste se mohli na konci našeho návodu správně rozhodnout, který typ vrtačky bude vhodný pro vás.


 

Zdroj energie

Motory vrtaček pracují na elektřinu. Existují dvě základní varianty zdrojů energie. Buď si můžete pořídit vrtačku, která bude elektřinu přijímat z klasické zásuvky na 230 V, nebo si zvolíte kompaktnější a mobilnější variantu, to znamená vrtačku s akumulátorem – aku vrtačku.

Elektrické ruční vrtačky

Prvním a jedním z nejčastějších typů elektrických vrtaček je vrtačka příklepová. Název je odvozený od funkce „příklep“, která při práci vrtáku umožňuje pohyb v ose vrtání. Tím pádem vrták nejen odkrajuje materiál díky závitu, ale nárazy zároveň narušuje pevnost a jednolitost vrtaného materiálu.

Příklepovou vrtačku nejčastěji využijete při vrtání do pevných a tvrdých materiálů. Typicky to může být panel. Pokud žijete v paneláku, měli byste při koupi vrtačky určitě upřednostnit tento typ přístroje. Obyčejnou aku vrtačkou totiž pevný panel neprovrtáte. Kromě vrtačky je vhodným kandidátem pro práci s tvrdými materiály také vrtací kladivo.

Ale na trhu jsou k dispozici i modely aku vrtaček s funkcí příklep. Ty sice zvládnou vrtat i do tvrdších materiálů, ale počítejte s tím, že ve výkonu budou o dost zaostávat za střední a vyšší třídou příklepových vrtaček se zdrojem 230 V.

Z uvedených důvodů důrazně doporučujeme všem, kdo se rozhodnou pro příklepovou vrtačku, aby volili raději modely se zdrojem na 230 V, tedy klasicky přes kabel ze zásuvky. Jinak by se vám mohlo stát, že ani příklepem nevyvrtáte díru tak, jak byste potřebovali.

Existují také elektrické vrtačky bez příklepu, ale je podle nás škoda do nich investovat. Pokud už volíte elektrickou vrtačku, pravděpodobně je jedním z důvodu požadavek na vyšší výkon. Při vrtání do betonu se vám bude určitě aspoň občas příklep hodit. Můžete ho kdykoliv vypnout a vrtat bez něj (například do kachliček v koupelně apod.).

Akumulátorové vrtačky

Známou aku vrtačku, jak jsou tyto modely lidově nazývány, už asi aspoň jednou v životě použil každý. A kdo ne, určitě o ní slyšel. Historicky tento typ přístroje vznikl proto, aby bylo možné pracovat i na místech, kde není přívod elektřiny. Proto jsou tyto vrtačky na akumulátor.

Ale nenechte se mýlit. Na otázku jak vybrat aku vrtačku neexistuje jednoduchá a přímočará odpověď. Opět totiž velmi záleží na tom, k čemu všemu tento přístroj plánujete používat. Pokud totiž zvolíte špatný model, budete odsouzeni ke snášení určitého nepohodlí při práci.

Slabší a méně výkonné aku vrtačky se skvěle hodí na šroubování a vrtání do měkčích materiálů – typicky do dřeva. Výhodou je kromě možnosti přenášení a nezávislosti na vzdálenosti od zásuvky, také menší váha a škála nastavení otáček a síly vrtání/šroubování.

Prakticky všechny modely aku vrtaček navíc mají možnost zpětného chodu. Tím pádem můžete šrouby nejen pohodlně dotahovat, ale také povolovat. Vždy ale začněte raději s nižšími otáčkami, aby se vám hlava šroubu na násadě vrtačky neprotáčela. Tím byste mohli poškodit šroub tak, že by šel už jen těžko ven.

Pokud se rozhodnete pro aku vrtačku, vybírejte modely s novějším typem akumulátoru. Nové modely by měly mít lithium-iontové (Li-Ion) akumulátory, které netrpí paměťovým efektem ani se samy po čase nevybíjejí. Starší modely s nikl-kadmiovými akumulátory (Ni-Cd) raději nechte bez povšimnutí ležet tam, kde jsou. Výběru aku vrtaček jsme se podrobně věnovali v článku Jak vybrat aku vrtačku.

Další typy vrtaček

Kromě dvou základních typů vrtaček existuje celá řada specializovaných přístrojů. Ty ale využijete většinou jen ve specifických situacích. Přesto si o nich aspoň v rychlosti něco řekneme. Níže zmíněné typy většinou nepatří do kategorie elektrických vrtaček. To znamená, že k jejich provozu byste potřebovali benzín, tlakový vzduch apod.

Bourací kladiva

Speciální typ příklepové vrtačky. Liší se ergonomií. Protože se většinou využívá k hrubému bourání na stavbách, je konstrukce masivní a celý přístroj je těžký. Od klasických ručních vrtaček se liší také schopností nést násady s daleko větším průměrem – více než 2 cm. Protože jde o specializovaný nástroj, pravděpodobně ho běžně nevyužijete. Leda byste se chtěli začít živit jako stavař.

Stolní vrtačky

Speciální typ vrtačky, který je unikátní fixací přístroje. To znamená, že při práci můžete pohybovat vrtaným předmětem, nikoliv vrtačkou. Výhodou je vysoká přesnost vrtaných otvorů, a to nejen v šířce a úhlu, ale také v hloubce. Vše je způsobeno stojanem, na který je vrtačka připevněná.

Stolní vrtačky se nejčastěji používají v profesionálních zámečnických dílnách a u dalších řemeslníků. Pokud nepatříte mezi nadšené modeláře nebo nemáte jiného koníčka, kde byste potřebovali přesné a precizní vrtání, pravděpodobně tuto vrtačku nevyužijete. Můžete je najít také pod názvy stojanová nebo sloupová vrtačka.

Pneumatické vrtačky

Speciální přístroje, které jako zdroj používají stlačený vzduch. Jsou to drahé a profesionální stroje, které díky stlačenému vzduchu z kompresoru vrtají s vysokou přesností. Hodí se zejména k vrtání dřeva, plastu nebo kovu. Protože je pořizovací cena těchto vrtaček v řádu desítek tisíc korun a málokdo doma máme kompresor, jde spíš o variantu pro úzkou skupinu zákazníků.

Magnetické vrtačky

Ideální kombinace stojanové a ruční vrtačky. Pracuje na principu elektromagnetu, takže se při vrtaní do kovu perfektně přimkne k vrtanému předmětu a neuhýbá do stran. Proto dokáže pracovat velmi přesně a efektivně. Magnetické vrtačky jsou upevněny na stojan, ze kterého jí madlem skláníte k vrtanému předmětu. Proto je zásah do materiálu plynulý a vrt čistý. Hodí se profesionálům, protože vás přijde na desítky tisíc korun a má omezené využití.

Úhlové a pravoúhlé vrtačky

Speciální typ vrtaček, které jsou záměrně malé. Skvěle se hodí k vrtání v malých prostorech. Navíc jsou schopny vrtat pod úhlem. Nejčastěji je to devadesát stupňů. Díky tomu můžete vrtat „za rohem“. To znamená, že se úhlovou vrtačkou dostanete i tam, kde byste s klasickou elektrickou nebo aku vrtačkou kvůli rozměrům a způsobu konstrukce vrtat nemohli. Hodí se řemeslníkům a domácím kutilům.

Jádrové vrtačky

Vysoce profesionální stroje, které vrtají pomocí diamantů. Tím pádem zvládnou proniknout i tlustým a pevným materiálem. Vše navíc probíhá s velmi malou hlučností a prakticky bez otřesů. Vzhledem k tomu, že jádrové vrtačky jsou ryze profesionální, běžný člověk s nimi prakticky nepřijde do kontaktu.

Velikost a tvar

Při výběru konkrétního modelu se vždy zaměřte na rozměry, váhu a tvar přístroje. Promyslete si, kdy, kde a jak často máte v úmyslu s vrtačkou nejčastěji pracovat. Uvidíte, že později budete rádi, že jste tuto část výběru nepodcenili.

Abychom vám ulehčili rozhodování, připravili jsme pro vás zjednodušené shrnutí. Můžete ho brát jako dobrý odrazový můstek, ale konkrétní model byste měli vždy vybírat na základě celkového vyznění schopností přístroje.

Velikost a tvar vrtačky dle potřeby

Typ vrtačkyZpůsob použitíDostupnost zásuvky
Malá aku vrtačkadrobné vrtání a šroubovánínetřeba
Větší aku vrtačkaVrtání a šroubování mimo panelnetřeba
Elektrická vrtačkaVrtání do odolných materiálůnutná
Příklepová vrtačkaVrtání do panelu a silných stěnnutná
Úhlová či pravoúhlá vrtačkaVrtání ve stísněných prostorechnutná

Obecně platí, že čím větší výkon od vrtačky očekáváte, tím větší a těží, bude. Proto dobře zvažte, jestli opravdu vždy potřebujete výkonnou příklepovou vrtačku, která váží několik kilogramů, a po pár desítkách minut vás z ní budou bolet ruce, nebo vám postačí menší aku vrtačka.

Systém upínání vrtáku

Ať už si vyberete kterýkoliv typ vrtačky, vždy budete před prací muset upevnit vrták tak, aby neprokluzoval. K tomu slouží sklíčidlo na vrtačku. Je to mechanismus, který se stará o upevnění vrtáku. Existují dvě varianty sklíčidel. Jeden je mechanický a počítá s ručním dotahováním, druhý je automatický.

Mechanické sklíčidlo

Funguje na principu ručního dotahování kličkou s ozubeným kolečkem. Stejně – ale pochopitelně opačným směrem – probíhá povolování vrtáku. Výhodou tohoto typu upevnění je dokonalá kontrola nad utažením a zajištění proti prokluzování vrtáku. Na druhou stranu můžete vrták omylem upevnit za příliš krátkou část nebo lehce zešikma.

Rychloupínací sklíčidlo

Umožňuje nasazení vrtáku prostým zacvaknutím. Stejným způsobem můžete vrták při práci měnit. To je sice rychlé a praktické, ale pro náročnější vrtání nepoužitelné. Vrták totiž v násadě málokdy drží tak pevně, aby se při práci ani nehnul. To je nevýhoda oproti pevnějšímu ručnímu dotahování.

Výkon a otáčky

Pokud se nechcete omezovat výkonem, budete muset investovat do dražší elektrické vrtačky. Střední a slabší třída elektrických a prakticky všechny aku vrtačky totiž právě v tomto ohledu zaostávají. Ale nevěšte hlavu.

Málokdo totiž potřebuje denně provrtávat půlmetrový panel. Takže si při vrtání v pohodě vystačíte s vrtačkou o příkonu 600–1 000 W. Ta má odpovídající výkon na běžné domácí využití. Pokud budete potřebovat vrtat do odolnějších materiálů, a to i opakovaně a pravidelně, poohlédněte se po modelech s příkonem nad 1 000 W.

Otáčky lze u mnohých modelů nastavit. Počítejte s tím, že čím větší je průměr vrtáku, tím náročnější je při rostoucích otáčkách pro motor udržovat výkon. To znamená, že byste od slabší aku vrtačky neměli očekávat 3 000 otáček za minutu s tlustým vrtákem a pevným podkladem.

Existují i modely, které mají dva převody. Jeden zpravidla na otáčky 0–1 000 a druhý na 1 000–3 000. V takovém případě můžete při klesajícím výkonu snížit otáčky. Tím ulevíte motoru vrtačky a přístroj se nebude přemáhat a přehřívat.

Zajímavé funkce

Při výběru vrtačky nezapomínejte ani na praktické funkce, které některé modely nabízejí. Mohou vám podstatně ulehčit práci. Tady jsou ty nejčastější.

Světlo

Praktická a hojně využívaná funkce, a to i ve dne. Jde o LED diodu, která osvětluje prostor v bezprostředním okolí vrtáku. Vy díky tomu celou dobu práce přesně vidíte, jak vypadá podloží a můžete reagovat na nerovnosti apod.

Zpětný chod

Dnes už poměrně standardní výbava většiny modelů. Je vynikající při použití vrtačky místo šroubováku, ale hodí se i pro vyproštění vrtáku, když se vám do něj při práci zamotají špony.

Nastavení rychlosti otáček

Funkci využijete při vrtání do různých materiálů. Stejně jako jsou jiné vrtáky do dřeva a vrtáky do kovu, hodí se jiné otáčky pro vrtání do plastu a do zdi. Při vysokých otáčkách by se například mohlo začít připalovat dřevo nebo proskakovat hlava šroubu, který právě utahujete.

Funkce plynulý start

Pomalejší náběh do otáček. Je to praktická funkce, která zamezí pohybu vrtaného předmětu. Využijete ji například při vrtání dřevěných desek, ale i kovových součástek. Pomáhá větší bezpečnosti práce.

Odsávání prachu

Pokročilá a poloprofesionální výbava. Při vrtání hadičkou odsává vzniklé nečistoty. Kromě toho odlétává z díry množství materiálu, který bez odsání znečišťuje okolí. Pokud vrtačka tuto funkci nemá, můžete ji nahradit hubicí vysavače.

Druhá rukojeť

Nasazovací, nebo i pevná, druhá rukojeť pomáhá přesnějšímu držení a bezpečnější manipulaci s vrtačkou při práci.

Ochranné pomůcky

Při práci s vrtačkou pamatujte na to, že vrták točící se rychlostí několik tisíc otáček za sekundu má nesmírnou energii. Proto buďte vždy maximálně opatrní. Nepodceňujte bezpečností doporučení výrobce a chraňte své zdraví.

Rukavice a ochrana rukou

Rukavice chrání vaše ruce před vibracemi, které vrtačka produkuje. Určitě nezapomínejte na ochranu celého předloktí. Ideální jsou dlouhé rukávy z odolné tkaniny.

Ochrana sluchu

Pokud to výrobce uvádí, používejte sluchátka nebo špunty do uší. I když takové instrukce v manuálu k vrtačce náhodou nenajdete, chraňte si uvedeným způsobem uši přinejmenším při příklepovém vrtání.

Ochrana očí

Vždy při práci chraňte zrak pomocí pracovních či jiných pevných brýlí. Vrták může kdykoliv do prostoru vystřelit šponu či třísku, která by při troše smůly mohla skončit v oku.

Praktické tipy

  • Je rozdíl, jestli s vrtačkou pracujete v 30stupňovém vedru, nebo v mrazu. Podle toho ji nechávejte čas na odpočinek a chlazení motoru.
  • Vrtačka se nejlépe chladí při maximálních otáčkách. Proto ji můžete nechat chladit tak, že ji naprázdno pustíte na maximální otáčky. Vzduch proudící motorem ji ochladí.
  • Pracujte vždy tak, abyste sílu směřovali v ose vrtáku. Jinak přetěžujete vrtačku i vrták a trpí i motor.
  • Vyšší rychlost znamená vyšší tření. A to zase vyšší teplotu. Takže pokud to jde, pracujte na nižší otáčky, prodloužíte životnost vrtáku.
  • S příslušnou násadou na vrtačku lze brousit, ale pamatujte, že vrtačka je vrtačkou a bruska bruskou – ve své branži nemají konkurenci. Pokud se chystáte pracovat se dřevem, bude se vám pro náročnější práci hodit elektrický hoblík.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.4/5 29 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo