Nemůžeme očekávat, že náš domov bude zářivě čistý, když používáme špinavé úklidové prostředky. Jak správně vyčistit mop či prachovku?

Oproti našim babičkám máme dnes tu výhodu, že nám s úklidem domácnosti může velmi účinně pomáhat celá řada prostředků a přístrojů. Tedy za předpokladu, že se o tyto prostředky staráme a udržujeme je v čistotě. Nemůžete přece očekávat, že po vytření špinavým mopem bude vaše podlaha čistá nebo že prachovka nasátá prachem bude dobře fungovat.

Jak čistit mop

Mop na vytírání může být vyroben z bavlněných vláken, mikrovlákna nebo určitého typu houby. Každý typ je třeba po každém použití důkladně vyčistit. Vlákna, která jsou nasáklá špínou, jednoduše již nemohou zachycovat další nečistoty, a zanechávají tak podlahy špinavé. Mop z bavlněných vláken či z mikrovlákna můžete jednoduše hodit do pračky. Použijte silný prací prostředek a cyklus horké vody, abyste odstranili nahromaděnou mastnotu a špínu. Můžete též přidat malé množství chlorového bělidla, abyste mop dezinfikovali a navrátili mu bělost. Po vyprání mop pověste, aby přirozeně uschl na vzduchu. Mop z houbových materiálů namočte na deset minut v kbelíku s horkou vodu a bělidlem a poté opláchněte a nechte uschnout na vzduchu.

Jak čistit smeták

Rovněž smetáky a košťata se štětinami z různých materiálů vyžadují pravidelné čištění. Nejprve odstraňte zachycené nečistoty tím, že přejedete štětinami po hraně schodu či obrubníku. Pro hlubší čištění smíchejte v kbelíku horkou vodu s trochou prostředku na mytí nádobí, smeták v kbelíku „prokvedlejte“ a poté opláchněte studenou vodou. Zavěste smeták štětinami dolů, aby se vysušil.

  • Nikdy neskladujte koště tak, aby se štětinami dotýkalo podlahy. Zavěste jej nebo skladujte se štětinami nahoru, abyste zachovali správný tvar a ostrý okraj.
  • Pokud koště z přírodní slámy ztratilo svůj původní tvar, důkladně štětiny namočte a pomocí velkých gumiček nebo provázku štětiny znovu vytvarujte. Před odstraněním gumiček nechte koště zcela vyschnout.
Koště, mop a lopatka.
zdroj: pixabay.com

Jak čistit houbičky a kartáčky

Pravidelné čištění houbiček a kartáčů používaných v kuchyni při přípravě pokrmů je nezbytné. Po každém použití houbičku nebo kartáček dobře opláchněte v horké vodě a uložte ve svislé poloze, aby rychle uschly. Alespoň jednou týdně smíchejte roztok horké vody a půl šálku chlorového bělidla a nechte v něm houbičky a kartáčky pět až deset minut namočené. Nenamáčejte kartáče, které mají dřevěnou rukojeť. Ponořte je rychle do roztoku a poté je nechte uschnout na vzduchu.

  • Pokud houbičky podivně zapáchají, zlikvidujte je. Tento zápach jsou bakterie, které roznášíte po každém povrchu, kterého se houbička dotkne.
  • Kartáčky vyhoďte, jakmile jsou štětiny zploštělé nebo jinak poničené.

Jak čistit prachovky

Rozmanité prachovky z peří, mikrovlákna nebo vlněných vláken je třeba po každém použití vyčistit. Po každém použití prachovku venku pořádně protřepejte, pomáhá klepat násadou o něco pevného, aby se prach opravdu uvolnil. Pokud prachovka vypadá znečištěná nebo nezachytává prach tak dobře jako kdysi, smíchejte teplou vodu s trochou prostředku na mytí nádobí. Prachovkou roztok několik minut promíchávejte. Poté ji propláchněte teplou vodou, jemně vymačkejte přebytečnou vodu a pověste ji, aby uschla. Když jsou vlákna nebo peří suché, otáčejte rukojetí mezi dlaněmi, abyste obnovili správný tvar.

Jak čistit bavlněné utěrky a utěrky z mikrovlákna

Oba typy utěrek mají při úklidu své místo. Bavlněné utěrky volte pro náročné práce a vše, co zahrnuje drsné čisticí prostředky. Utěrky z mikrovlákna jsou jemnější a neměly by se používat na náročnější úklidové práce. Používejte je pouze na utírání prachu nebo sušení povrchů.

Bavlněné utěrky používané k úklidu lze prát v pračce v horké vodě s použitím pracího prostředku. Pokud se obáváte bakterií, přidejte do pracího cyklu bělidlo s chlorem. Utěrky z mikrovlákna perte v teplé vodě, nepoužívejte žádná změkčovadla, která by narušila vlastnosti vláken.

Jak čistit vysavač

Všechny typy vysavačů potřebují čas od času vyčistit. Pro malé ruční vysavače, které řada z nás používá dennodenně, to platí dvojnásob. Po každém použití, v závislosti na typu ručního vysavače, vyjměte a vyhoďte sáček, nebo vyprázdněte sběrný kelímek. Alespoň jednou měsíčně vysavač zvenku i zevnitř umyjte horkou vodou s trochou prostředku na mytí nádobí, abyste odstranili zachycený prach a mastný film. U větších vysavačů pomocí nůžek z rotující hlavice odstraňte zamotané vlasy nebo nitě. Hladké otáčení hlavice zvyšuje účinnost vysavače. Nejméně jednou za čtvrt roku zkontrolujte, zda není hadice ucpaná, a vyměňte jednorázové filtry nebo vyperte filtry pro opakované použití. Chcete-li při vysávání osvěžit vzduch, přidejte do filtru malé množství oblíbeného esenciálního oleje.

Jak čistit a dezinfikovat kbelík na úklid

V neposlední řadě nezapomínejte na to, že k úklidu je třeba mít čistý kbelík. Po skončení každého úklidu vypláchněte kbelík horkou vodou. Následně ho vydezinfikujte buď roztokem horké vody a chlórového bělidla, nebo jiným dezinfekčním prostředkem.

Zdroj: cleanmyspace.com, familyhandyman.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu