Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.05.2022 10:08:05

Pražská burza v týdnu za slabé likvidity dále poklesla. Rallye na akciích Photon však neustala, stejně jako na cenách elektřiny


Druhý týden v řadě pražská burza dle indexu PX zamířila pod vlivem negativního zahraničního sentimentu nakonec značně na jih. Předvedla poměrně značnou volatilitu, když dle indexu oscilovala v rozmezí cca 1 305-1 340 bodů. Nakonec však zakončila právě na spodní hranici intervalu, přišla tak v týdnu o více než 2 %. Likvidita přitom poklesla na 2,63 mld. , což z hlediska obchodně celistvých letošních týdnů je třetí nejslabší výsledek.

Nejvíce v týdnu ztratily akcie Avast, které však již od březnové aktualizace indexu PX nemají z tohoto pohledu na vývoj pražské burzy vliv. Lze je však v týdnu vyhlásit zároveň asi za nejvolatilnější. Firma prakticky bez avíza zveřejnila v úterý hospodářské výsledky za úvodní čtvrtletí roku, které zklamaly. Její růst byznysu výrazně zpomalil, navíc se snížily marže. Titul tak zamířil na jih na 10měsíční maxima, když v domovském Londýně ho zastavila až výrazná technická hranice u 5 GBP. Vzpruhou pak na konci týdne následně byly zveřejněné hospodářské výsledky přebírající NortonLifelock, resp. vlastně potvrzení fúze, potažmo i jejího termínu na druhou polovinu roku. Titul tak polovinu ztrát v Londýně umazal. U nás se navíc zmiňovaným ztrátám více bránil, resp. opět se začal obchodovat s prémií.


Pražskou burzu každopádně v týdnu stáhly níže především bankovní tituly. ERSTE se sice nejprve ve Vídni pokoušela vrátit nad technickou hranici u 30 EUR, druhá polovina týdne však navrátila negativní vývoj. A kurz se ocitl na 2 měsíčních minimech navzdory blížící se květnové valné hromady, potažmo dividendy 1,60 EUR. U nás navíc titul v poklesu v přepočtu brzdilo výrazné oslabení korunyEUR (nad 25 Kč/EUR). Zmínit lze aktivity americké skupiny Wellington, která se loni na podzim stala hlavním kupujícím podílu v ERSTE od španělské skupiny Caixa. Jak se ukazuje, nejedná se u ní o stabilní investici, resp. s podílem aktivněji obchoduje. Po prosincovém poklesu podílu letos vlastně Wellington využila březnový propad titulu ke zpětnému navýšení podílu ze 4,73 % na 5,26 %. Přelom dubna/května přinesl naopak již prodeje. Dle posledních dat k 5.5. na 4,80 %. Rozporuplná je pak aktivita Nadace Erste, když její podíl (dle rovněž dat samotné banky) na přelomu měsíce klesl z 5,99 % na 5,85 %. U ní povinné regulatorní hlášení se však v tzv. insider transakcích neobjevilo.

Na podobná 2 měsíční minima klesly rovněž akcie KB, u kterých se nejprve ve čtvrtek zdálo, že zveřejněné nadprůměrné hospodářské výsledky negativní vývoj zvrátí. Nestalo se tak, když i přes výraznou ziskovost řada investorů zřejmě nevěří v přílišné rozdělování zisku v návaznosti na neustálé navyšování kapitálových požadavků ze strany regulátora. Pokusy o růst nevyšly ani akciím MONETA, které rovněž dále navyšují ztráty o mnohem více, než v předchozím týdnu činila dividenda.

Před očekávaným reportem výsledků, v týdnu opět nejobchodovanější, akcie ČEZ oscilovali okolo hranice 1 000 . Zakončovaly však až na čtvrtek pod ní. U titulu primárně sledované ceny elektřiny se nasměrovaly na nová historická maxima, když i ceny emisních povolenek mířily na sever nad hladinu 90 EUR/t. Například kontrakt elektřiny pro příští rok vzrostl již na 227 EUR/MWh (5,70 Kč/kWh). Vzdálenější kontrakt například pro rok 2025 stojí přes 167 EUR/MWh, tedy jen za poslední měsíc zdražil o zhruba 50 %.

Akcie PILULKA o něco prohloubily svá roční minima. Jak ukázalo další zveřejněné regulatorní hlášení, zakladatel a CEO Petr Kasa kromě již v minulém reportu zmiňovaných 200 akcií PILULKA, koupil na konci dubna ještě dalších 500 při kurzu 1 210 .

Proti trhu zamířily v týdnu jen tři emise. Nejrůstovější akcie PHOTON ENERGY prodloužily růstovou šňůru již na 9 týdnů a upevnily si tak i svou pozici letos kurzově nejziskovější emise. Po předchozím výrazně pozitivním nákupním doporučení na titul od AlsterResearch sama firma v týdnu zveřejnila informaci o dalším rozšíření výrobního portfolia. V Maďarsku připojila do sítě fotovoltaickou elektrárnu o instalovaném výkonu 1,4 MW.  


Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688