07.05.22 Život s kočkou

Jaká nebezpečí číhají na jarní zahradě?

Jaro je v plném proudu a konečně si s domácími mazlíčky užíváme teplého počasí. Nicméně i pobyt na zahradě s sebou přináší některá rizika. Na co si dát pozor?

Claire Turnerová, veterinární lékařka z britské organizace na ochranu zvířat Battersea, vysvětluje: "Jaro s delšími dny a teplejším počasím vítají jak lidé, tak zvířata. Ale některé rostliny mohou být pro naše domácí mazlíčky nebezpečné, například narcisy a tulipány. Majitelé zvířat by si proto měli dávat pozor na to, co pěstují na zahradě. A riziko představuje i hmyz, třeba vosy a klíšťata. Pokud váš pes nebo kočka očichají, spolknou nebo přijdou do kontaktu s něčím pro ně jedovatým, měli byste okamžitě kontaktovat svého veterináře. "

Narcisy

Jakákoli část této rostliny může být pro kočky vysoce toxická. Může způsobit zvracení, průjem, bolesti břicha, křeče i pokles krevního tlaku. Pro psy a kočky je nejnebezpečnější cibulka narcisu, proto by se majitelé domácích mazlíčků měli vyhnout jejich vysazování na zahradě.

Tulipány a hyacinty 

Celý tulipán nebo hyacint je pro psy a kočky jedovatý, ale obzvlášť toxická je cibulka, jejíž požití může způsobit zvracení a dýchací potíže. Před výsadbou je určitě držte mimo dosah vašeho domácího mazlíčka.

Klíšťata

Klíšťata jsou drobní paraziti, kteří přenášejí původce nebezpečných nemocí (např. borelióza). Vyskytují se nejen v lesích a jiných travnatých oblastech, ale i na zahradách, zejména v teplejších jarních měsících. Poté, co byl váš pes nebo kočka venku, přejeďte po nich rukama a zkontrolujte, zda se na nich nenachází klíšťata. Pokud najdete přisáté klíště, je důležité ho rychle odstranit, abyste snížili pravděpodobnost, že se váš mazlíček nakazí. Nejlepší je použít speciálně navržené pinzety na vyviklání klíštěte, které lze zakoupit v obchodě s chovatelskými potřebami. Určitě je vhodné používat vhodná antiparazitika

Vosy a včely

Pokud vašeho psa nebo kočku bodne vosa nebo včela, pravděpodobně skončí s otokem a bude mít lokální bolest a podráždění. I když je to pro ně nepříjemné, bolest by měla po krátké době odeznít. Někteří psi a kočky však mohou být alergičtí. Pokud vaše zvíře začne zvracet, má průjem, těžce dýchá, má bledé dásně nebo nadměrný otok v okolí žihadla, měli byste okamžitě kontaktovat veterináře.

Herbicidy 

Přípravky na hubení plevele a chemické látky, které jsou v nich obsaženy, mohou být pro naše psy a kočky nebezpečné. Před koupí si proto přečtěte etiketu. Ideální je vybírat ekologické produkty, které jsou pro domácí mazlíčky i volně žijící živočichy bezpečné. 

Označení zvířete

S delšími dny a slunečnějším počasím mohou vaši psi a kočky chtít být častěji nebo delší dobu venku. Je důležité se ujistit, že jsou psi označeni mikročipem a že aktuální údaje jsou zapsané do registru. Kočky ze zákona být označeny mikročipem nemusejí, ale je vhodné, aby nosily bezpečný obojek s údaji o svém majiteli.


Zdroj: Organizace Battersea, www.battersea.org.uk
Foto: Pixabay