Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brno může být evropskou vědeckou metropolí, říká zastupitel David Pokorný z Fakt Brno

PR článek

Brno má vědecký potenciál, a proto by mělo být školství naší výkladní skříní, říká fyzik a zastupitel města David Pokorný, který je celoměstským lídrem Fakt Brno do zářijových komunálních voleb. Počet dětí v brněnských školách navíc již více než deset let kontinuálně roste, což pro město znamená velký potenciál.

Fakt Brno se chce zaměřit především na lidský kapitál. „Bez kvalitních pedagogů můžeme mít to nejlepší zázemí, ale špičkovou základku nevybudujeme. Chceme zvýšit možnost průběžného vzdělávání učitelů, aby dokázali reagovat na současné trendy. Chtěli bychom i následovat pilotní projekty kraje, jako jsou vzájemný mentoring ředitelů a vzdělávání jejich zástupců. Počítáme s dlouhodobou prací se členy školských rad,” uvádí Pokorný. Právě Jihomoravský kraj spustil jako první projekt vzájemného mentoringu, kdy noví ředitelé dostávají k ruce zkušenějšího kolegu. Je tedy nasnadě, aby největší město kraje v nastoleném trendu pokračovalo.

Mladé hnutí plánuje také rozvoj škol se speciálním zaměřením. Chtějí podpořit vznik humanitně a přírodovědně zaměřených základních škol doplňujících již existující nabídku. Pozitivně se staví i k alternativnímu vzdělávání, jako je škola Montessori nebo Waldorf jak v předškolním vzdělávání, tak v rámci dětských skupin nebo firemních školek.

Město vědy a výzkumu

Brno je dnes významné v oblasti výzkumu i díky Středoevropskému výzkumnému institutu CEITEC. Ten vznikl společným projektem brněnských univerzit už v roce 2011 a jedná se o největší podobný projekt ve střední Evropě. „Určitě podpoříme vznik i dalších high-tech center. Důležitější než zázemí jsou ovšem samotní vědci, kteří zde pracují. Proto chceme motivovat naše studenty do doktorského studia. Budeme pokračovat v úspěšném projektu PhD talent, který doplníme o další projekty. Také iniciujeme větší nabídku firemních stáží a praxí našim žákům a studentům, aby po škole nezůstali bez praktických zkušeností,” vysvětluje Pokorný, který se věnuje výzkumu na VUT, kde zároveň vyučuje. „Sčítání ukázalo, že v Brně je více než 5000 studentů vysokých škol v doktorských vzdělávacích programech, ty musíme v našem městě udržet,“ dodává.

Záměry hnutí počítají také s využitím Technologického parku. Ten dle jejich názoru umožní rozvíjet spolupráci soukromého a veřejného sektoru právě v oblasti vědy a výzkumu. „I díky Technologickému parku jsem světovými lídry v elektronové mikroskopii a dnes se zapisujeme například do odvětví letů do vesmíru. Práce s vysokou přidanou hodnotou město nejenom rozvíjí, ale také přináší do našeho rozpočtu nemálo financí,” říká Pokorný, který je členem vedení společnosti.

Fakt Brno řadí vzdělání mezi jednu ze svých priorit. Pro své plány nasbíralo minulý rok přes 2000 podpisů Brňanů, a to během necelého týdne. O hlasy voličů se bude letos na podzim ucházet poprvé.

Přední kandidáti na brněnský magistrát. Zleva právnička Emanuela Pintová, vědec a pedagog Petr Dvořák, herečka Lenka Bartolšicová, manažer vzdělávací organizace Marek Šoška, lídr a fyzik David Pokorný, podnikatel Oldřich Peprla, marketingová specialistka Nina Hájková, zahrádkář Miloslav Klimek a herec Tomáš Žilinský.

Lídrem do zastupitelstva města Brna je právě Pokorný, kterého v první pětici kandidátů následuje manažer vzdělávací organizace Marek Šoška, marketingová specialistka z aquaponické farmy Nina Hájková, podnikatel a spolumajitel moravských poboček Subway Oldřich Peprla a brněnská divadelní herečka Lenka Bartolšicová. Hnutí staví kandidátku také na největší brněnskou městskou část Brno-střed, kde voličům svůj program nabídne prostřednictvím Tomáše Žilinského, specialista na dopravu Jana Tichého a odborníka na veřejné zakázky Martina Hájka.


Zadavatel: Fakt Brno
Zpracovatel: Fakt Brno

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Volby, Komunální, Brno, Fakt Brno, David Pokorný, projekt, výzkum, herec, Lenka Bartolšicová, Marek Šoška, Technologický park a.s., Jan Tichý, Petr Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno může být evropskou vědeckou metropolí, říká zastupitel David Pokorný z Fakt Brno  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.