Do Státního okresního archivu na zámku v Děčíně se vrátily originály kronik obce Dobrná

8. květen 2022

Přivezli je tam archiváři z německého Bad Cambergu, kde se podruhé světové válce usídli nuceně odsunutí obyvatelé obce.

Letos uplyne 77 let od nuceného odsunu německého obyvatelstva z tehdejšího Československa. Do okresního archivu v Děčíně přivezli při té příležitosti archiváři z německého Bad originály kronik obce Dobrná. Získali je od sudetských Němců, kteří museli po druhé světové válce obec opustit. 

„Právě v Bad Cambergu, městě blízko Frankfurtu nad Mohanem, nalezli vysídlenci z Dobrné azyl,“ vysvětluje ředitel okresního archivu Jan Němec.

Pro archivářku Petru Maurerovou bylo předání kroniky velmi emocionální, její předci totiž pochází z Arnoltic a Bynovce na Děčínsku, které sousedí právě s Dobrnou. „Člověk, který se staral o komunitu, uložil kroniky do městského archivu v Bad Cambergu,“ popisuje cestu kronik Jan Němec, „a poslední pečovatel doporučil, aby kroniky přešly do Děčína.“

Okresní archiv v Děčíně má sice k dispozici napodobeninu originálu, ale originál je pro archiváže zásadní: „Z Dobrné se nedochovalo vůbec nic, po válce bylo všechno zničeno,“ uvedl Jan Němec. Dobrná začala zaznamenávat zajímavé události až v roce 1925, kronikářem byl tehdy ustanoven učitel, později pan řídící, Josef Palm. A právě jeho bratr údajně kroniku do Německa tajně propašoval. 

Na návrat originální dobrnské kroniky se přišel podívat také starosta Petr Dvorský: „Jsme rádi, že se sem vrací, co tu bylo vytvořeno. Je to návrat ke kořenům.“

Ve Státním okresním archivu v Děčíně jsou uložené německy psané kroniky čtyřiceti čtyř někdejších obcí děčínského okresu.

Spustit audio

Související