Krásné roky, jen takový závěr jsem nečekal, říká Horejš o (ne)rozlučce s Dynamem. Vezme si do Jablonce Sivoka?

Krásné roky, jen takový závěr jsem nečekal, říká Horejš o (ne)rozlučce s Dynamem. Vezme si do Jablonce Sivoka?
ROZHOVOR

Skoro sedm let. Tak dlouho vydržel na lavičce Českých Budějovic charismatický trenér David Horejš, jenž s mužstvem postoupil do ligy a tam z něj udělal sebevědomého a na pevných nohách stojícího člena mezi elitou. Loučil se bez fanfár, v až nedůstojné atmosféře. Ani to ale nemůže smazat skvělou stopu, kterou na jihu Čech zanechal.

Můžete se ještě vrátit k tomu, jakým způsobem vám vedení oznámilo váš konec u týmu?
Musím říct, že takový závěr jsem rozhodně nečekal. Byli jsme domluvení, že ještě dva týdny po skončení sezony normálně povedu mužstvo dál, místo toho mi ale hned v pondělí na poradě oznámili, že u týmu okamžitě končím. Ani jsme si tam nepodali ruku, zkrátka nic. Jestli to ale muselo proběhnout zrovna takhle, to už nechám na těch, co o tom rozhodli. Už bych to asi nechtěl dále komentovat.

Jak tedy budete celkově vzpomínat na svou misi na lavičce Dynama?

Vzpomínat na ni budu hrozně rád. Chtěl bych poděkovat hlavně předchozím majitelům, že mi dali šanci a že jsem mohl České Budějovice tak dlouho trénovat. Byly to krásné roky. Věřím tomu, že jsem se svou prací klubu odvděčil. Nebyli jsme v jednoduché situaci, ale dokázali jsme poskládat konkurence schopný tým a s ním suverénně vyhrát druhou ligu, navíc jsme se neztratili ani pak v té první. Že jsme hráli celkem dobrý fotbal a že od nás tolik kluků odešlo pak za lepším, je asi známka toho, že jsme to tu dělali fakt dobře.

Vydržet tak dlouho v roli kouče u jednoho týmu je v Česku hodně unikátní věc…
Dostali jsme prostor k tomu si to tady vybudovat. Pokračovat v práci i ve chvílích, kdy se třeba tolik nedařilo. Za to jsem fakt rád. Většinou to u nás chodí tak, že při prvním nezdaru se trenér hned vyhodí, ale snad jsme ukázali, že i klubu, jako jsou právě Budějovice, jde postupovat koncepčně. Vrátili jsme Dynamu značku, což byl vždycky můj sen.

Na jaké období budete vůbec nejradši vzpomínat? Je to ten první ročník po návratu do ligy, v němž jste ještě s Tomáše Sivokem a Jaroslavem Drobným sahali po pohárových příčkách?
Každá ta sezona měla něco do sebe. Po postupu do ligy pro nás ale bylo hodně věcí nových a o to víc si cením toho, jak jsme v té sezoně hráli. Konkrétně příchod Tomáše s Jardou celému klubu hrozně pomohl. I mně jako trenérovi. Najednou jsme se jeli podívat do zahraničí, jak to tam dělají, těch věcí bylo víc. V dalším ročníku už sice přišlo i horší období, po výhře na Spartě jsme se ale dokázali opět zvednout a znovu se nastartovat. Až přišla uplynulá sezona, jež podle mě mohla být jedna z nejlepších. Bohužel jsme ale v zimě ztratili Fortuna Basseye i Maksyma Talovjerova, kteří nám pak chyběli v momentech, kdy se lámal chleba. Tak to zkrátka je.

Během jara navíc za podivných okolností skončil u týmu i Sivok, už v roli sportovního ředitele. Byl jeho odchod pro vás jasným znamením, že další sezonu už v Dynamu nezačnete?
Přesně tak. Na něco jsme si já i Tomáš podali s majitelem ruce a jeho odchod potom vztahy hodně naboural. Vlastně jsem dodnes nepochopil, proč to muselo tak skončit. To by ale musel říct pan majitel. Já jen můžu ujistit, že jsem při několika těch jednáních sám byl. A na co se podala ruka, to už potom neplatilo.

Jak byste tedy popsal váš vztah s majitelem Vladimírem Koubkem?
Nějak hanit ho určitě nechci a nebudu. Zvlášť když jsem tu prožil tolik krásných let. Jen musím bohužel zopakovat, že několik věcí, které se dohodly, se pak náhle zničehonic zrušily. Nastolila se tu třeba koncepce, co se týče akademií a jejich propojení s áčkem, už po měsíci a půl byl ale vyhozen trenér mládeže, pan Křeček. Celé to přitom šlo řešit úplně jinak. A vědí to všichni, kdo u toho tenkrát byli. Navíc se pak veškerá vina valila na Siviho (Tomáše Sivoka), který za to ale nemohl.

A je pravda, že od nové sezony povedete Jablonec?
Ještě bych to nepotvrzoval, navíc když kluci v Jablonci pořád hrají sezonu. Pevně ale věřím, že i od léta povedu týmu, jenž bude hrát nejvyšší soutěž.

Poslední výsledky Jablonce vám tak jistě udělaly radost…
To určitě ano (směje se). Chci ale v tomhle zachovat dekorum, aby hlavně všechno dobře dopadlo. A v létě se uvidí.

Mimochodem, v Jablonci není obsazena pozice sportovního ředitele klubu, kterou supluje majitel Miroslav Pelta. Je ve hře i to, že byste na tento post chtěl s sebou přivést právě Sivoka?
To mě vůbec nenapadlo. Pan Pelta si to v Jablonci dělá po svém a někoho mu doporučovat bych si ani nedovolil. S Tomášem by tak musel přijít on.