Nejlepší hokejista sezony nepojede na šampionát. Česká nominace je bez Chlapíka

Sport ČTK Sport, ČTK
Aktualizováno 8. 5. 2022 20:57
Filip Chlapík se stal sice nejlepším hokejistou sezony, byl nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem základní části extraligy, ale na světovém šampionátu ve Finsku si nezahraje. Útočník Sparty chybí v české nominaci, kterou pro mistrovství vybral finský kouč Kari Jalonen.
Filipovi Chlapíkovi ani skvělé výkony v dresu Sparty k nominaci na MS nestačily
Filipovi Chlapíkovi ani skvělé výkony v dresu Sparty k nominaci na MS nestačily | Foto: Lukáš Filipec / HC Oceláři Třinec

Po Švédských hrách, kde výběr kouče Jalonena vyhrál všechna tři utkání, vypadli z kádru brankář Štěpán Lukeš, obránci Jakub Krejčík s Michalem Moravčíkem a útočníci Ondřej Beránek, Patrik Zdráhal a právě Filip Chlapík. Ten tak po únorových olympijských hrách v Pekingu bude chybět i na druhém vrcholu sezony.

Naopak sedmou českou posilou z NHL je brankář Anaheimu Lukáš Dostál. Jednadvacetiletý gólman bez zkušeností z reprezentačního A-týmu chytal během sezony převážně na farmě v San Diegu.

V pětadvacetičlenném kádru zůstal osmnáctiletý bek David Jiříček z Plzně. Vedle Dostála a Jiříčka mohou na velké mezinárodní akci debutovat brankáři Karel Vejmelka z Arizony a Marek Langhamer z Ilvesu Tampere, obránce Jan Ščotka z Jyväskylä a útočníci Jiří Černoch z Karlových Varů, Petr Holík z Komety Brno a Petr Kodýtek z Plzně.

Útočníci Roman Červenka a David Krejčí byli u poslední české medaile - bronzu v roce 2012 ve Stockholmu a Helsinkách. Červenka je mistrem světa z roku 2010 z Mannheimu a Kolína nad Rýnem a chystá se na devátý světový šampionát.

Na olympijských hrách v Pekingu ještě pod Jalonenovým předchůdcem Filipem Pešánem, kde Češi poprvé v historii na velké akci chyběli ve čtvrtfinále, startovali obránci Tomáš Kundrátek z Třince, David Sklenička z Kärpätu Oulu a útočníci Červenka, Krejčí, Jiří Smejkal z Pelicans Lahti, Matěj Stránský z Davosu, Michael Špaček z Frölundy a Hynek Zohorna z Oskarshamnu.

V týmu byl i zadák David Musil z Třince, který do hry nezasáhl, a jako nezapsaný náhradník forvard Matěj Blümel z Pardubic. Na loňském šampionátu v Rize se představili beci Filip Hronek z Detroitu, Musil, Sklenička a útočníci Blümel, Smejkal, Stránský, Špaček, Jakub Vrána z Detroitu a Jakub Flek z Karlových Varů.

Český tým se po dnešním příletu ze Stockholmu sejde opět v úterý a o den později odletí do Finska. Do turnaje vstoupí v sobotu od 15:20 SELČ proti Velké Británii. Dalšími soupeři Jalonenova výběru v základní skupině B v Tampere jsou Švédsko, Rakousko, Lotyšsko, Norsko, Spojené státy americké a Finsko.

Nominace českých hokejistů na mistrovství světa v Tampere a Helsinkách (13. až 29. května):

Brankáři: Lukáš Dostál (Anaheim/NHL, San Diego/AHL; 0 startů za reprezentaci), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.; 6), Karel Vejmelka (Arizona/NHL; 2).

Obránci: Tomáš Kundrátek (v reprezentaci 80 zápasů/10 branek), David Musil (oba Třinec; 50/0), David Jiříček (Plzeň; 13/2), Filip Hronek (Detroit/NHL; 35/7), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL; 92/5), David Sklenička (Kärpät Oulu/Fin.; 68/5), Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.; 22/1), Radim Šimek (San Jose/NHL; 33/5).

Útočníci: Jiří Černoch (15/5), Jakub Flek (oba Karlovy Vary; 39/8), Matěj Blümel (Pardubice; 33/10), Petr Holík (Brno; 43/15), Petr Kodýtek (Plzeň; 21/2), David Krejčí (Olomouc; 42/9), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 166/42), Tomáš Hertl (San Jose/NHL; 39/5), Dominik Simon (Anaheim/NHL; 38/9), Jiří Smejkal (Pelicans Lahti/Fin.; 42/5), Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 42/6), Michael Špaček (Frölunda/Švéd.; 29/3), Jakub Vrána (Detroit/NHL; 19/8), Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švéd.; 53/7).

 

Právě se děje

Další zprávy