Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nominace na MS: V týmu je i gólman Dostál, vypadli Krejčík, Moravčík či Chlapík

Pětadvacítka hokejistů pro MS je kompletní. Sedmou posilou z NHL v nominaci je brankář Anaheimu Lukáš Dostál. Jednadvacetiletý gólman bez zkušeností z reprezentačního A-týmu chytal během sezony převážně na farmě v San Diegu. Po Švédských hrách vypadli z kádru brankář Štěpán Lukeš, obránci Jakub Krejčík s Michalem Moravčíkem a útočníci Ondřej Beránek, Filip Chlapík a Patrik Zdráhal.

Je nám líto, video expirovalo.
Tisková konference k nominaci na MS

"Máme za sebou šest týdnů přípravy. Měl jsem možnost vidět v akci 52 hráčů a musím všem poděkovat za to, jakou práci po celou dobu odváděli," prohlásil Jalonen po příletu ze Švédska.

V týmu je nyní trojice brankářů, osm obránců a 14 útočníků. Kouč Jalonen s generálním manažerem Petrem Nedvědem jsou připraveni ještě čekat na hráče, jejichž týmy vypadnou v 1. kole play-off NHL.

"Každé zúžení kádru bylo velmi těžké. Zvlášť po tom, co jsme ve Švédsku vyhráli třetí zápas v řadě. Ale takový je hokejový život. Pro každého hráče jsme hledali speciální roli v týmu a nejen v rámci hry pět na pět, ale i co se týče přesilovek a oslabení. Věřím, že jsme vybrali správně," dodal finský kouč.

Šanci dostal i talentovaný Jiříček

V pětadvacetičlenném kádru zůstal osmnáctiletý bek David Jiříček z Plzně. Vedle Dostála a Jiříčka mohou na velké mezinárodní akci debutovat Vejmelka i další brankář Marek Langhamer z Ilvesu Tampere, obránce Jan Ščotka z Jyväskylä a útočníci Jiří Černoch z Karlových Varů, Petr Holík z Komety Brno a Petr Kodýtek z Plzně.

Útočník Roman Červenka a centr David Krejčí byli u poslední české medaile, bronzu v roce 2012 ve Stockholmu a Helsinkách. Červenka je mistrem světa z roku 2010 z Mannheimu a Kolína nad Rýnem a chystá se na devátý světový šampionát.

Na olympijských hrách v Pekingu ještě pod Jalonenovým předchůdcem Filipem Pešánem, kde Češi poprvé v historii na velké akci chyběli ve čtvrtfinále, startovali obránci Tomáš Kundrátek z Třince, David Sklenička z Kärpätu Oulu a útočníci Červenka, Krejčí, Jiří Smejkal z Pelicans Lahti, Matěj Stránský z Davosu, Michael Špaček z Frölundy a Hynek Zohorna z Oskarshamnu.

V týmu byl i zadák David Musil z Třince, který do hry nezasáhl, a jako nezapsaný náhradník forvard Matěj Blümel z Pardubic. Na loňském šampionátu v Rize se představili beci Hronek, David Musil, Sklenička a útočníci Blümel, Smejkal, Matěj Stránský, Špaček, Vrána a Jakub Flek z Karlových Varů.

Český tým se sejde opět v úterý a o den později odletí do Finska. Do turnaje vstoupí v sobotu od 15:20 SELČ proti Velké Británii. Dalšími soupeři Jalonenova výběru v základní skupině B v Tampere jsou Švédsko, Rakousko, Lotyšsko, Norsko, Spojené státy americké a Finsko. Přímé přenosy nabídne ČT sport i ČT sport Plus.

Nominace hokejové reprezentace na MS

Brankáři: Lukáš Dostál (San Diego/AHL), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Liiga), Karel Vejmelka (Arizona/NHL).

Obránci: Filip Hronek (Detroit/NHL), David Jiříček (Plzeň), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek, David Musil (oba Třinec), David Sklenička (Oulu/Liiga), Radim Šimek (San Jose/NHL), Jan Ščotka (Jyväskylä/Liiga).

Útočníci: Matěj Blümel (Pardubice), Jiří Černoch (Karlovy Vary), Roman Červenka (Rapperswil/NL), Jakub Flek (Karlovy Vary), Tomáš Hertl (San Jose/NHL), Petr Holík (Kometa), Petr Kodýtek (Plzeň), David Krejčí (Olomouc), Dominik Simon (Anaheim/NHL), Jiří Smejkal (Lahti/Liiga), Matěj Stránský (Davos/NL), Michael Špaček (Frölunda/SHL), Jakub Vrána (Detroit/NHL), Hynek Zohorna (Oskarshamn/SHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články