Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Samotáři od Toyen či Staropražský motiv od Bohumila Kubišty. Galerie KODL vystaví zásadní díla v předaukční výstavě

Kultura

  5:00
Předaukční výstava uměleckých děl v Galerii KODL představuje do 28. května vybranou kolekci výtvarného umění v širokém záběru 19. a 20. století s přesahem do současné tvorby.

Bohumil Kubišta/Staropražský motiv foto: Galerie KODL

Zásadním dílem jarní aukce je plátno Staropražský motiv od Bohumila Kubišty. K vidění je i unikátní obraz Samotáři malířky Toyen. Sekce starého umění opět zaujímá významné místo a je prezentována více jak 70 obrazy předních českých autorů převážně z 19. století doplněných tradičně malíři zahraničními, tentokrát převážně francouzskými.

Aukce se uskuteční 29. května od 12 hodin na pražském Žofíně. Zájemci budou mít příležitost dražit i online na aukčním portálu Artslimit.com.

Nejstarší umění spadající do druhé poloviny 16. století je zastoupeno dílem neznámého autora s námětem Adama a Evy. Výjimečnou skupinu i tentokrát tvoří vesměs holandští malíři 17. století Claes Pietersz. (Nicolaes) Berchem, malba z okruhu Cornelise Huysmanse a krajina Dircka Verhaerta. Století osmnácté pak reprezentuje Norbert Grund.

Následuje práce Viléma Kandlera v nazarénské tradici, malba Augusta Bedřicha Piepenhagena a jeho dcery Charlotty Piepenhagen-Mohr či německého malíře Alberta Augusta Zimmermanna. Najdeme zde i Haushoferovu školu v podání maleb Adolfa Chwaly, Aloise Kirniga, Antonína Waldhausera, Václava Kroupy, Julia Mařáka. Nechybí ani tři práce Antonína Chittussiho.

Toyen, Kupka, ale i Pištěk. Galerista Martin Kodl vybral 10 nejzásadnějších obrazů svého života

Nezanedbatelný prostor dostali i tvůrci Generace Národního divadla Vojtěch Hynais a Mikoláš Aleš. Tzv. generace 90. let je zastoupena žáky Julia Mařáka a díly od Antonína Slavíčka, Josefa Bárty, Václava Březiny, Oty Bubeníčka, Ľudovíta Csordáka, Jana Bedřicha Minaříka, Bohuslava Dvořáka, Františka Kavána a Josefa Ullmanna.

Dlouhé 19. století

Své místo dostaly i práce Josefa Procházky, Antonína Hudečka a Václava Jansy. Symbolistní tendence konce 19. století přináší práce Františka Kupky, Jaroslava Panušky či Maxmiliána Pirnernera. Nezastupitelný prostor má opět Václav Radimský se souborem hned sedmi maleb. České Pařížany přelomu 19. a 20. století prezentují Luděk Marold a Jan Šafařík.

Bohumil Kubišta: Staropražský motiv

olej na plátně, 1911, sign. na rubu, 98 × 84 cm, rám

vyvolávací cena: 25 000 000 Kč

odhadní cena: 40 000 000 – 80 000 000 Kč

Naprosto mimořádné dílo Staropražský motiv pochází z přelomového roku tvorby jednoho z nejvýznamnějších představitelů české moderny Bohumila Kubišty. Právě v roce 1911 Kubišta zásadně přehodnotil pařížskou kubistickou zkušenost, aby formuloval vlastní estetiku kubismu založenou na myšlenkovém ponoru do „vnitřního života“ reality.

Obraz patří mezi myšlenkově nejpropracovanější díla Kubištovy tvorby vůbec a bez skrupulí jej můžeme postavit na roveň takovým dílům, jako je například sv. Šebestián nebo Oběšený. Nadto dílo pochází ze slavné sbírky dr. J. Borovičky a je nejen kunsthistoricky, ale i sběratelsky naprostým unikátem, jež na českém aukčním trhu nemá obdoby. Bylo mnohonásobně publikováno i reprodukováno – nechybí snad v žádné větší monografii tohoto umělce – a cestovalo na výstavy po celém světě. Poprvé bylo vystaveno na výstavě Neue Secession v galerii Der Sturm Berlíně v roce 1912 a následně v roce 1913 v Budapešti a ve Lvově, dále například v roce 1963 v Sao Paolu, v roce 1966 v Paříži v roce 1988 v New Yorku atd. Při konzultacích posouzeno Mgr. T. Donné a prof. J. Zeminou. Přiložena odborná expertiza PhDr. Karla Srpa, kde je celá výstavní historie podrobně zaznamenána.

Do „dlouhého devatenáctého století“ se i tentokrát promítly práce řady významných solitérních českých výtvarníků s výrazným přesahem do 20. století. Patří sem Jakub Schikaneder, Alfons Mucha, Vojtěch Preissig, Oldřich Blažíček, Jaroslav Horejc, Hugo Boettinger, Ludvík Kuba, Jaroslav Šetelík, Tavík František Šimon a Karel Špillar. Vysokou úroveň francouzského umění konce 19. století představují Maximilien Luce a Émile Munier.

Unikáty v aukci

Nádhernými a velice vzácnými obrazy se představuje i 20. století. Zásadním dílem jarní aukce je plátno Staropražský motiv z roku 1911 pocházející z palety jednoho z nejvýznamnějších představitelů české moderny Bohumila Kubišty. Svou umělecko-historickou významností představuje sběratelskou raritu nejen v prostředí českého aukčního trhu.

Emil Filla/Zátiší s ovocem a lahví

Druhým naprosto unikátním dílem je plátno Samotáři malířky Toyen z roku 1934. Volně stojící torzo představuje antropomorfizaci samoty, kterou autorka v té době často vyjadřovala až v sugestivně emotivním výrazu. Vyvolávací cena plátna je 25 000 000 korun.

Zásadní kolekci tvoří v jarní aukci plátna Emila Filly. Nejranějším z nich je Pohled na Gruž z roku 1908. Následuje několik zátiší, jež Filla vytvořil v návaznosti na lyrický kubismus, mezi jinými například Zátiší s ovocem a lahví, k vidění jsou ale také dvě práce tuší z roku 1938 - Théseus nesoucí krétského býka či Žena se psem.

Touha a Myslivci v polích

Dvě krásná plátna prezentují i dílo Václava Špály. Hřejivě letní atmosférou dýchá obraz Ze Supetáru, plátno Na řece Morávce zase odkazuje k autorovu zájmu o krajinu kolem řek.

Josef Čapek je tentokrát zastoupen hned třemi díly. Sociální aspekt v jeho tvorbě prezentuje plátno Chlapec z ulice, Myslivci v polích jeho zájem o loveckou tematiku, a obraz Touha z roku 1939 je již tichým zastavením se nad dalším osudem lidstva. Celá řada prací představuje nezaměnitelnou tvorbu Josefa Lady, ze zimních motivů se bude dražit hojně vystavovaná Zima se sněhulákem a slepicí, dále je v nabídce také například Jaro.

Toyen: Samotáři

olej na plátně, 1934, sign. LD, 100 × 81 cm, rám

vyvolávací cena: 25 000 000 Kč

odhadní cena: 35 000 000 – 55 000 000 Kč

Výjimečná, na trhu zcela ojediněle se vyskytující malba Samotáři představuje práci mimořádných galerijních a sběratelských kvalit a pochází z palety jedné z nejvýznamnějších osobností evropského surrealismu, Toyen. Tento jedinečný obraz z roku 1934 prezentuje autorčin zájem o ženské torzo, jemuž se právě v tomto roce začala věnovat a v němž syntetizuje poznatky a výtvarná východiska, která se stala klíčovými i po zbytek její tvorby.

Lapidární obraz torza se stává hlavním motivem obrazu a zaujme až haptickými kvalitami. Tonalita barev v pozadí klesá od temnější k světlé a vytváří vysoce kontrastní vrásnění štěpící vlastní strukturu hmoty obrazu. Tyto barevné přechody konstruují iluzivní a donekonečna ubíhající prostor podporující námět obrazu, k němuž odkazuje i samotný název – Samotáři.

Toyen/Samotáři

Surrealismus v českém umění představí František Janoušek, a v aukci se sešly také plátna dvou významných slovenských autorů meziválečné moderny, totiž Cypriána Majerníka a Mikuláše Galandy. Hned několik nádherných maleb francouzské Provence zastupuje i oblíbeného Otakara Kubína.

Poválečnému období v českém umění tentokrát dominují dvě díla Josefa Šímy, z 60. let Na náspu, zármutek světla II a Mentální krajina. Zásadní je ovšem také asambláž se zápalkami Běly Kolářové s názvem Kompozice. Český informelní proud prezentuje nádherným dílem Gehinnom Robert Piesen, metafyzický přístup k malbě skrze obraz Vlnění zase Václav Boštík.

„Svíčkové“ obrazy

Současné umění otevírá sítotisk mezinárodně známého a sběrateli velmi oblíbeného umělce Banksyho. Jedno z jeho nejznámějších děl Napalm komentuje nejen hrůzu války ve Vietnamu, ale zdůrazňuje princip komodifikace války a varuje společnost před jejími dopady na obyvatelstvo a zejména pak na děti.

Práce Calcetines, představitele postmoderní umělecké vlny v západní Evropě Jiřího George Dokoupila, zastupuje jeden z autorových tzv. „svíčkových obrazů“. Jedná se o náročnou techniku malování kouřem ze zapálené svíčky a vzdálenost plamene od plátna určuje tmavší a světlejší kouřové vrstvy v obraze. V posledních letech na trhu s uměním stále více oblíbená hyperrealistická tvorba Zdenky Reinerové je zde zhmotněna v obraze Chladný pohled. Zajímavé je ale také plátno Jana Pištěka Láva.

Sběratelsky lukrativními plastikami se představují zakládající členové volného uměleckého uskupení Tvrdohlaví Stefan Milkov a Jaroslav Róna. Mladší střední generace autorů je na výstavě zastoupena například díly Karla Balcara, Ondřeje Basjuka, Martina Herolda, Alžběty Jungrové, Jana Kalába, Šárky Koudelové, Pasty Onera, Ivany Štenclové, Zdeňka Trse či Vladimíra Vély.

Peníze na dobrou věcs

Část z výtěžku několika dalších děl bude věnována ve prospěch neziskové organizace Centrum Paraple. V rámci této dobročinné dražby se zájemci mohou těšit na práce Luise Frydman, Jana Híska, Adama Kašpara, Ivana Pinkavy, Viktora Pivovarova, Jaroslava Róny, Iry Svobodové, Jakuba Špaňhela, Karla Štědrého a Márii Švarbové. Celou kolekci pak doplňuje vzácný objekt Slunečnice ze sklářské dílny Moser, jež navrhla významná a světově uznávaná sklářská výtvarnice Ivana Houserová. Charitativní kolekci navíc doplní i plátno Corrida del Torro Karla Gotta.

Autor: