Hlavní obsah

Naprostá upřímnost partnerskému vztahu škodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni víme, že ve vztahu bychom v první řadě měli hrát fér. Přesto existují situace, kdy naprostá upřímnost může vztahu ublížit, případně ho zcela zahubit. Odborníci na vztahy dokonce varují, že tzv. brutální upřímnost je jednou z červených vlajek, které upozorňují na nezdravý vztah.

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy je dobré, když je partner příliš upřímný.

Článek

Nedílnou součástí každého vztahu je důvěra, kterou můžeme vybudovat pouze za předpokladu, že jsme k sobě s partnerem upřímní. Přesto bychom měly umět rozlišovat mezi zdravou upřímností a tzv. brutální upřímností, která se leckdy může proměnit v emocionální zneužívání.

Pokud tedy máte pocit, že v některých situacích je váš partner až zbytečně moc upřímný, mějte oči na stopkách. Podle odborníků na vztahy má totiž brutální upřímnost co do činění s toxickými vztahy.

Zdravá upřímnost vs. brutální upřímnost

Obzvláště v začátcích vztahu je těžké rozlišit, zda je k vám partner upřímný zdravou formou, nebo to s upřímností přehání. Podle neuropsycholožky Sanam Hafeezové můžeme zdravou upřímnost definovat jako otevřenost, při které si jsou partneři rovni.

„Partner by se měl starat o vaše pocity, a zároveň by měl mít dostatek empatie. V každém případě platí, že při otevřené debatě se musíte vzájemně respektovat,“ tvrdí Sanam Hafeezová.

Odbornice na vztahy Susan Trombettiová zase dodává, že ke zdravé upřímnosti patří konstruktivní kritika, která je doplněna o pozitivní a povzbuzující jazyk. Ve zdravém vztahu totiž není prostor pro zesměšňování partnera nebo nejapné poznámky.

Láska je především o důvěře a upřímnosti, soucitné lži k ní nepatří

Vztahy a sex

Bohužel, v některých vztazích se můžeme setkat také s naprostou, lépe řečeno brutální upřímností.

„Tento typ upřímnosti je zaměřen spíše na vaši osobu než na daný čin, postrádá soucit, působí agresivním dojmem a jeho jediným úmyslem je ublížit,“ vysvětluje Susan Trombettiová pro Well and good.

Jinými slovy, brutální upřímnost připomíná spíše urážky než konstruktivní kritiku. I proto není radno brutální upřímnost podceňovat, neboť může značit, že váš partnerský vztah není postaven na zdravém základu.

Brutální upřímnost jako červená vlajka

Ruku na srdce, přijímat jednu jízlivou poznámku za druhou je samo o sobě náročné. Brutální upřímnost ale také vytváří nerovnou dynamiku mezi partnery a poškozuje sebevědomí toho, kdo je jí vystaven.

„Pokud váš partner vychází z konfliktu jako bezchybný člověk, který neustále upozorňuje na vaše nedostatky, pak nemůžeme mluvit o zdravé dynamice vztahu,“ tvrdí Hafeezová.

Lži, které ženy od mužů slyší nejčastěji

Vztahy a sex

Nutno dodat, že brutální upřímnost může být také určitou formou manipulace.

„Brutální upřímnost používají někteří lidé ve chvíli, kdy chtějí udržet partnerovo nebo partnerčino sebevědomí na nízké úrovni. Kvůli nepříjemným poznámkám v nich vytvářejí pocit, že je nikdo jiný nemůže milovat,“ uvádí příklad neuroložka.

Co dělat, když je váš partner brutálně upřímný

Existuje mnoho důvodů, proč se váš partner uchýlil k brutální upřímnosti. Někdy to může pramenit z jeho dětství, kdy obdobným způsobem komunikovali jeho rodiče, jindy si ani nemusí uvědomovat, že jeho brutální upřímnost hraničí s toxickým chováním.

V každém případě se vyplatí, když svému partnerovi řeknete, co ve vás jeho slova vyvolávají. „Nebojte se mu říct, že jeho slova bolí,“ doporučuje Hafeezová.

Pokud váš partner bude reagovat pozitivně a rozhodne se své komunikační návyky změnit, pak máte nakročeno ke spokojenému vztahu. V opačném případě hrozí, že brutální upřímnost povede k již zmiňovanému emocionálnímu zneužívání.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se ubránit každodenním útokům lží

Nepravda, klam, fikce, zkreslení, mýtus, vytáčka, faleš. Prostě stará známá lež ve všech podobách. Malá či velká, záměrná či neúmyslná. Vlastní všem živočišným...

Co s lidmi, kteří musí mít pořád pravdu

Máte ve svém okolí někoho, kdo se neustále staví do role ‚experta‘, bez ohledu na to, o jakém tématu, nebo problému se mluví? Někoho, kdo vám odpovídá se...

Výběr článků

Načítám