Bistro Lasagneria v pražské Korunní ulici. Foto: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Pražská bistra 21. století

Bistra byla ještě donedávna synonymem rychlého občerstvení často pochybné kvality. To už ale neplatí. Nyní jde obvykle o stylová místa, která nabízí nejen skvělé pokrmy a nápoje, ale i pohled na unikátní architektonická řešení. Pojďte se společně s námi podívat na pražské projekty, jejichž společným jmenovatelem je elegantní a čistý design, udržitelné materiály a multifunkční prostory.

Otevřený prostor, který kombinuje místo pro vaření s obývacím pokojem, jídelnou nebo jinou místností, kde se stoluje, není novinkou. S tímto nápadem přišel už ve 30. letech minulého století Frank L. Wright, který projektoval domy pro mladé americké rodiny. V posledních několika letech se tento koncept začal uplatňovat také ve veřejných stravovacích zařízeních. V designu soudobých bister je v kurzu i surové dřevo, odhalený beton či interiérová zeleň. Představujeme vám pět pražských projektů, které ocení nejen milovníci moderní architektury.

Kro Bistro & Bar

Závěr Kro trilogie v podobě podniku Kro Bistro & Bar v Sokolovské ulici navazuje na původní koncept značky Kro Kitchen – haute cuisine street food –, který rozšiřuje o plnohodnotný špičkový bar. Místu dominuje otevřená kuchyně a dva pulty, ke kterým si mohou návštěvníci sednout, konverzovat s mistry svého oboru a zároveň pozorovat proces výroby jejich jídla či drinku.

Výstřední interiér je zasazen do surového původního prostředí, jen zčásti dekorovaného novými prvky. Nechybí svítidla tvarovaná do podoby blesku, jež spojuje všechny pobočky značky. Za návrhem stojí studio NEUHÄUSL HUNAL, které má na svědomí i podobu KRO Kitchen a KRO Coffee. 

Pozorovat kuchaře a barmany přímo při práci je v módě. Příznivci tohoto trendu se mohou vydat do Kro Bistro & Bar. Zdroj: Radek Úlehla, www.radekulehla.com

Lasagneria

Pokud milujete lasagne a moderní architekturu, rozhodně byste měli zavítat do bistra Lasagneria v Korunní ulici na pražských Královských Vinohradech. Prostor dokončený v roce 2017, ve kterém se dříve nacházela prodejna potravin, je charakteristický svými velkými výlohami a prosvětleným interiérem.

I zde se objevuje módní koncept otevřených kuchyní – veškeré složky jídel jsou připravovány přímo v bistru, a to jak v kuchyni propojené s prostorem restaurace velkým otvorem, tak přímo na pultu. Pod stropem je vytvořen poloprůhledný podhled z několika kilometrů černého provázku, který tvoří nepravidelnou síť. O návrh se zasloužilo studio mar.s architects.

Lasagneria působí příjemným a útulným dojmem především díky použití světlých tónů, dřeva a hřejivého osvětlení. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Loving Bistro Letná

Loving Bistro Letná spadá do kategorie veganských restaurací, které jsou u nás i ve světě stále oblíbenější. Minimalisticky laděné plochy jsou studiem esté architekti záměrně navrženy jako neutrální pozadí pro barevnost jídel, lidí a dění uvnitř. Interiéru dominuje dřevěný samoobslužný pult s prosklenou chlazenou vitrínou a gastro vybavením. Hlavní průhled rámovaný čtyřmi pravidelnými portály uzavírá dřevěná lamelová stěna se skrytými dveřmi do zázemí hostů. Další dřevěné prvky jsou vyrobeny na míru z jasanu. Vše spojuje čistá bílá malba a interiérová zeleň prorůstající prostorem v různých formách.

V Loving Bistru Letná si své jídlo můžete vychutnat u klasického stolu, na lavici, nebo třeba na individuálních barových židlích u zavěšených kovových stolků. Zdroj: Studio Flusser, www.studioflusser.com

Špejle

Další z prostor, které jsme se rozhodli popsat, vás osloví originálním architektonickým počinem i netradičním názvem „Špejle“. Bistro Špejle má svůj původ ve španělských tapas barech, kde jsou nabízeny malé porce nejrůznějších pokrmů. Nachází se v bývalém sídle Československé televize na Praze 1. Autoři projektu architektonické platformy COLL COLL se museli vypořádat nejen s členitým a pro restauraci nevhodným prostorem, ale také s tím, že místo mělo sloužit jako bistro, pekárna, lahůdkářství, restaurace a vinárna zároveň. Vstupní části podniku dominuje dlouhý bar z válcovaného plechu, který končí u otevřeného grilu ve vyvýšené části.

Špejle je důkazem toho, že se jí očima – ingredience, ze kterých se zde připravované jídlo skládá, jsou často k nalezení i v interiéru – ten zároveň slouží jako sklad, a jednotlivé suroviny jsou proto k vidění v regálech z březové překližky. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Pipca

Náš výlet zakončujeme v Bistro Pipca, které najdete v „gastro“ čtvrti v ulici Milady Horákové na Letné. Hlavní roli zde hraje kuře –⁠ pipca a způsob jeho přípravy: gril zvaný rotisserie, který tvoří díky své velikosti a nepřehlédnutelnému designu srdce podniku.

Architekti z ateliéru mar.s architects navrhli surový interiér využívající původní materiály a prvky starého domu. Najdete zde oškrábané stěny, odhalený beton i ocelové konstrukce. Zajímavostí je industriální nábytek ve stylu školních židlí a závěsné truhlíky ze starých trámů, v nichž jsou zasazeny pokojové květiny. Dubové trámy použité k výrobě výdejního stolu i další prvky pocházejí z více než sto let starého mlýna. Výrazným elementem je též neonový nápis pipca, který spolu se symbolem kuřete na vývěsním štítě tvoří logo navržené Richardem Jarošem ze studia side2.

Pipca je jednolitým prostorem, kde kuchyni odděluje pouze pracovní plocha. Zraku ani sluchu není nic utajeno, čímž vzniká přímá interakce mezi hostem a kuchaři. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com
Autor: Mgr. Kateřina Saidl 1)
Foto: Viz popisky

1) Zdroje: autorské zprávy NEUHÄUSL HUNAL, esté architekti, mar.s architects, COLL COLL