Zprávy

Premiéra: Saca – He Said

Premiéra: Saca – He Said

redakce | Zprávy | 09.05.2022

Alternativně rocková formace Saca z Ostravy je na scéně od roku 2014. O tři léta později debutovala albem Temporary Thing, o rok později EPčkem, následovala řada singlů. Ten poslední, He Said, doprovází klip Petra Juračky. S ním natáčeli už loňské video Only Physically, což režisér rozvádí: „Po minulém projektu jsme si vybudovali důvěru, která se projevuje v naprosté volnosti. Kapela mě osloví s písní, já ji nosím třeba měsíc ve sluchátkách a následně jim představím scénář, který vychází z toho, jaký pocit ve mě píseň vyvolává. A zatím se nám nestalo, že bychom se neprotnuli. Díky tomu se pro mě videoklip následně stane srdcovým projektem.“

U příležitosti premiéry skladby He Said na Fullmoonzine.cz jsme se zeptali kapely na jejich aktuální situaci, i kam směřují: „Momentálně tvoříme celou druhou desku. Jestli se na ní singly objeví, to zatím netušíme, nahráváme zkrátka balík skladeb, ze kterého nakonec vytvoříme ucelenou kompilaci. A v půlce června vyjde remix He Said od Filipa Gemrotha, který zní, jako by nás produkovali Daft Punk.“

O nové písničce říkáte, že její text je „lehce obskurní“. Aniž bych se ptal, o čem, ať nespojlerujeme, uveďte mi pár „lehce obskurních“ věcí nebo momentů z Ostravy, kde žijete. Nejde mi o nějaké shazování města, to vůbec, spíš abychom se naladil na vaší citlivost nebo způsob přemýšlení…

Matěj: Obskurní jsem myslel ve smyslu „skrytý” nebo „zastřený” – chci tím vyjádřit, že není jednoznačný ve svém významu. Text jsem psal poměrně dlouho a každá sloka či refrén či bridge byly reprezentací malinko jiného období, nedělám to tak často, ale tady mi to funguje. Jsou tam střípky naděje, mezi melancholií.

Michael: Přijde mi, že texty nových písniček už celkově nejdou tak snadno rozklíčovat jako ty na prvním albu. Těžko říct, jak moc nás v tom ovlivňuje Ostrava, možná je to spíš věkem… Já se třeba čím dál raději procházím po Ostravě v sychravém počasí a užívám si tu melancholii. Oblíbil jsem si spoustu věcí, které jsem dřív považoval za druhořadé, protože i v nich bývá skryté něco hrozně hezkého.

Podruhé jste natáčeli se zlínským režisérem Petrem Juračkou, kterému dáváte volnost při interpretaci, z níž vymýšlí filmový příběh, vyhovuje vám to takhle? Jak a kde jste natáčeli, byli jste vůbec u toho všichni?

Matěj: Petr s námi scénář vždy konzultuje, než začne cokoliv chystat. Po prvním klipu však už víme, co Petr umí a jak vypráví příběhy, proto byla druhá konzultace jen formalitou. Petr povídá příběhy, které mají hloubku, člověk musí zpomalit, aby je ocenil, a my jsme moc rádi, že nás jeho práce může reprezentovat. Klip He Said se natáčel na polních cestách a v lesích kolem Zlína a také v samotném Zlíně. Na natáčení jsem byl pochopitelně já a pak Michael jako pomocná ruka a výkonný producent.

Michael: A taky řidič! Ale nejvíc toho s námi najezdil pán z místní odtahové služby, na jehož voze jsme měli naložené klipové auto. Petr společně s produkčním Karlem Turkem celé natáčení připravovali více než měsíc, a kromě ochotné odtahovky našli skvělé lokace a herce.

Vraťme se ještě do Ostravy, jak vidíte aktuální řekněme alternativní scénu? Asi bych řekl, že kapely, které vám mohly být blízké, jako třeba February nebo Places, jsou minimálně částečně pryč, ostatně odchody mladých hudebníků nebo obecně mladých jsou v tom regionu běžné. Kapely, kluby, místa pro feláky?

Matěj: Třeba Ellie Dandelion, která už dnes sice žije v Praze, ale pochází od nás z Ostravy. Kromě toho tady vzniká hodně nových projektů, které ještě nejsou vidět.

Michael: Přesně tak. A čím jsme starší, tím méně stíháme místní alternativní scénu sledovat. Takže největší přehled máme o projektech našich vrstevníků – to jsou například Silver Bliss, kteří, jak sami říkají, hrají alternativní mainstream. Doktor Schneberger jsou trochu jak ostravský Kittchen, Phil Lemon kombinují elektroniku s řeckou mytologií. A nedávno jsme si v Rock Hillu střihli skvělý dvojkoncert s postpunkovými 5KUR. Z klubů máme rádi Hudební bazar, Brno nebo poklidnější Starou Arénu a Dock. A někteří naši kamarádi sice odešli za prací do Prahy, ale díky tomu je můžeme zvát na naše pražské koncerty!

První desku jste vydali skoro před pěti lety, pak EP, několik singlů, dostanou se na další album? Které bude… kdy?

Michael: He Said je vlastně už sedmým singlem za poslední dva roky, což už dá skoro takové kratší album. Ale ty skladby byly navzájem hodně odlišné a na nějaké kompilaci by prostě nedržely pospolu. Bylo to navíc takové období hledání – zkoušeli jsme různé způsoby nahrávání, různé mixy, různou propagaci. Jestli se He Said objeví na druhém albu, to zatím nevíme. Zkoušíme a nahráváme, a jakmile z toho všeho vzejde třeba čtyřicet minut materiálu, který nás bude bavit a bude fungovat jako celek, tak nastane čas na desku. Jako správný časový optimista mám téměř vždy špatný odhad, ale věřím, že letos bude nahráno a příští rok vydáno!

Info

Saca
web

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Cool v plotě osciluje mezi žánry

redakce 21.05.2024

Letos vystoupí více než třicet umělců ze Španělska, Velké Británie, Polska, Slovenska a řada současných objevů z české scény.

Stroon: Tectoniclifting

redakce 20.05.2024

Prostřednictvím éterických trav, japonských perkusí, tranceových syntezátorů a mlžné sirény zprostředkovává velikost i marnost snahy stát se jiným, než jsem.

Two Another i Bianca Del Rio v Praze

redakce 20.05.2024

Nejnovější stand-up se bude věnovat politice, popkultuře, politické korektnosti, ale nezapomene se ani ohlížet za nejaktuálnějšími událostmi.

Jarní JazzFestBrno zakončí Chris Botti a Slavnosti synkop

redakce 20.05.2024

Chris Botti přiveze do Brna vlastní kapelu pohybující se na hraně R´n´B, jazzu, funku a gospelu.

Marienbad Film Festivalu v duchu Regenerace

redakce 19.05.2024

Celý festival zahájí projekce nového filmu režisérské legendy španělského filmu Víctora Ericeho Zavřít oči.

The Interrupters v Praze

redakce 19.05.2024

Losangeleská parta v čele s podmanivou Aimee začala svoji činnost v roce 2011 a od té doby toho stihla opravdu hodně.

Festival Holostok oživí pohraničí

redakce 19.05.2024

Kolem Holostoku se stihla vybudovat početná komunita, která se v Holostřevech v předposledním červnovém víkendu potkává.

Eden in Leden mají za sebou japonskou tour

redakce 18.05.2024

Místní kapela Heavenstamp je pozvala na šňůru koncertů do Japonska.

Příběh Karla Tutsche: nová výstava v GMU

redakce 18.05.2024

Hradecká galerie moderního umění zahájila jarní sezónu novou výstavou, která představuje unikátní celoživotní sbírku Karla Tutsche, čítající 1 300 děl.

Nech Pink Whale vstane z popola

redakce 17.05.2024

Vaša podpora a príspevok veľmi pomôžu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace