Hlavní obsah

Náhrada mzdy, když je zaměstnavatel v insolvenci, se má změnit

Období, kdy může zaměstnanec uplatnit své nároky na náhradu výdělku u zaměstnavatele, který se ocitl v platební neschopnosti a nevyplácí mu mzdu, se má změnit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V současnosti tak musí učinit do pěti měsíců a patnácti dnů po podání návrhu na zahájení insolvenčního řízení a zveřejnění této informace na úřední desce Úřadu práce. Nově to bude možné až poté, co soud oznámí zahájení insolvenčního řízení. Termíny pro uplatnění nároků zůstanou stejné.

Vyplývá to z novely zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, kterou poslalo ministerstvo práce do připomínkového řízení.

Minimální důstojná mzda je téměř 34 000 korun, v Praze 40 000 korun, tvrdí experti

Domácí

„Cílem je zabránit zneužití šikanózních návrhů či návrhů, u nichž by nebyla následně shledána podmínka pro zahájení insolvenčního řízení,“ uvádí v návrhu ministerstvo.

Úřad práce může lidem, kterým zaměstnavatel v insolvenci dluží mzdu, vyplatit její náhradu až za tři kalendářní měsíce. Jedná se o tisícovky případů ročně.

Příjmy mužů a žen: až desetitisícové rozdíly

Finance

V roce 2020 bylo vyřízeno 3767 žádostí a vyplaceno bylo 273 895 000 korun, loni to pak bylo 2202 žádostí a 155 614 000 korun.

Změnu ještě musí schválit vláda a zákonodárci.

Reklama

Výběr článků

Načítám