Festival Divadelní svět Brno zahájí debatou se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Za týden začíná prolog mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který nabídne brněnskému publiku více než 50 tuzemských i zahraničních inscenací. Diváci se mohou těšit na špičkové produkce z Izraele, Polska, Maďarska, Francie či Běloruska a na již tradiční výběr toho nejlepšího z českého divadla, včetně bohatého doprovodného programu.

13. ročník festivalu přináší mimořádné události a netradiční divadelní formáty nabízející nejen nevšední divadelní zážitky, ale i aktivní účast na festivalovém dění.

Divadlo je… dialog

V neděli 15. května se v rámci festivalového prologu bude prezentovat koprodukční projekt festivalu DSB a Divadla Feste Hilsner a ti druzí. Následující den, v pondělí 16. 5., se v Mahenově divadle uskuteční mimořádná debata 30 let rozděleni, ale přesto spolu. Hlavním hostem debaty týdeníku Respekt bude slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která se bude u příležitosti 30. výročí rozdělení Československa společně s šéfredaktorem týdeníku Respekt Erikem Taberym zamýšlet nejen nad společnou minulostí, ale zejména nad budoucností obou zemí v kontextu aktuální politicko-společenské situace.

„Jsme přesvědčeni, že je důležité reagovat na to, co dnes zažíváme v souvislosti s válkou na Ukrajině i celkovou geopolitickou situací v Evropě. Proto zahajujeme divadelní festival netradičně, ale s jasnou vizí, že divadlo je prostor k dialogu, ke společnému přemýšlení o tématech, která se nás dnes bytostně dotýkají,“ říká ředitel festivalu Divadelní svět Brno Martin Glaser.

K dialogu nad aktuálními tématy, které obnažují zranitelnost a křehkost současného světa, vyzve i zahraniční programová nabídka festivalu. Na aktuální politicko-společenskou situaci reaguje inscenace Azyl izraelského tanečního souboru Kibbutz Contemporary Dance Company, Vojcek běloruského nezávislého souboru Kupalaŭcy, originální polský kabaret Revoluce, která nebyla v podání souboru Teatr 21 a Sarmatia běloruské performerky Paliny Dabravolskaje. Současný válečný stav na Ukrajině byl impulzem ke spolupráci festivalu s platformou Dramox, díky které nabídne divákům online program festivalu DSB několik titulů z ukrajinských divadel.

Divadlo je… je žena

Prestižní polská inscenace Střípky ženy je vrcholem hlavní tematické linie festivalu věnované „ženskému elementu“.

„Polská inscenace Střípky ženy patří v rámci evropského divadelního prostoru k tomu nejlepšímu, co je možné dnes na jevišti vidět. Je sugestivním obrazem moderních žen, které bojují za právo rozhodovat o svém životě. Renomovaný maďarský režisér Kornél Mundruczó vycházel společně se svou partnerkou a scenáristkou Katjou Weber z osobní zkušenosti, a tak vzniklo představení, které s velkou empatií dokáže otevřít témata, o nichž se těžko i společně mlčí,“ doplňuje k inscenaci šéfdramaturgyně festivalu DSB Barbara Gregorová. V rámci festivalu je tato výjimečná inscenace k vidění dvakrát a to v pátek 27. 5. a v sobotu 28. 5. v Janáčkově divadle.

Divadlo jste Vy!

Ještě než festival odstartuje prvním divadelním představením, připravila spolupořádající brněnská divadla netradiční interaktivní prohlídky zákulisí Divadla Husa na provázku anebo dílen Národního divadla Brno. V rámci doprovodného programu festivalu dostanou diváci příležitost „zahrát si“ přímo v prostředí brněnských divadel a objevit zde nečekaná zákoutí jednotlivých budov i svého talentu. Pro dospělé je připravena putovní hra na pomezí larpu – Divadlo jsi Ty! určená pro pětice odvážných diváků, kteří si chtějí vyzkoušet, zda by jako čerství absolventi herectví získali angažmá v brněnských divadlech. Pro rodiny s dětmi je připravena dobrodružná Cesta divadelní krajinou. Výjimečnou příležitostí, jak se zapojit do festivalového dění, je performance Woods. Ve spolupráci s festivalem Tanec Praha přijede do Brna nezávislá skupina tanečnic z Brazílie, Portugalska a Slovinska, aby společně vytvořila „les uvnitř města“. Performerem se může stát každý, kdo umí stát na hlavě a má chuť a čas zúčastnit se dvoudenního workshopu a představení v centru města Brna.

Související

Divadelní svět

Brno vítalo divadelníky i diváky z celého světa! Skončil festival Divadelní svět Brno 2019

7 dní, 13 zemí, 56 představení. Z toho 35 zcela vyprodaných. Organizátoři mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který letos proběhl 23.‒28. května, hlásí úspěch. Jeho jubilejní 10. ročník nejenže představil řadu špičkových divadelních produkcí, ale setkal se také s mimořádným zájmem diváků, kteří přišli snít „Evropský sen“. Právě tak znělo téma Divadelního světa Brno 2019. V nejbližších dnech se můžete těšit na recenze představení, jež redakce EZ navštivila.

Více souvisejících

Festival Divadelní svět Brno Národní divadlo Brno Zuzana Čaputová

Aktuálně se děje

před 56 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy