Komentátor Dvořák: Putinův projev? Asi šlo o příliš velký svátek na vyhlašování mobilizace či války

9. květen 2022

Tolik očekávaný projev ruského prezidenta Vladimira Putina na moskevském Rudém náměstí nakonec nepřinesl nic nového. Putin prohlásil, že Rusko nemělo na výběr a na Ukrajině zasáhnout muselo. Byla to prý jediná možná a správná reakce. Podobná slova pronesl i těsně před zahájením invaze 24. února. 

„Ten projev byl klasický. Kdyby zazněl dejme tomu v roce 1977, tak by byl plně v řádu věcí. Dnes ale působí trochu jako anachronismus, ale tím je vlastně i sám Putin a jeho režim,“ míní komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Hosty Jana Pokorného jsou:
Ivana Milenkovičová
, zpravodajka Českého rozhlasu v Moskvě (aktuálně v ČR);
Libor Dvořák, komentátor Českého rozhlasu, expert na Rusko;
Martin Dorazín, zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině (aktuálně v Dnipru);
Jiří Šedivý, bezpečnostní analytik z CEVRO Institutu, bývalý náčelník generálního štábu armády ČR;
Viktor Daněk, zpravodaj Českého rozhlasu v Brudelu;
Petr Zahradník, ekonom České spořitelny, expert Evropského hospodářského a sociálního výboru;
Petr Kolář, bývalý velvyslanec ve Washingtonu a Moskvě.

„Řekl bych, že to byl až příliš velký svátek na takové ryze pragmatické záležitosti, jako je vyhlašování mobilizace, nedej bože války,“ doplňuje.

Komentátor si všímá ještě i jedné zajímavosti, a to, že konflikt Putin stále označuje za speciální vojenskou operaci na Donbase. Přitom jde o regulérní válku, která probíhá i v až tisíc kilometrů vzdáleném západoukrajinském Lvově. 

Také se očekávalo, že by mohlo dojít i k ohlášení například dobytí Mariupolu, přesto, že se v továrně Azovstal neustále bojuje.

„To hrozilo, sám jsem si skoro myslel, že něco podobného Putin udělá. Ale ať si o něm myslíme cokoli, pořád je to zkušený a inteligentní politik, který chápe, že by mu to minimálně ve světě nikdo neuvěřil. Doma koneckonců také,“ uzavírá Libor Dvořák. 

Celé speciální vysílání najdete v audiozáznamu, ptal se Jan Pokorný.

autoři: Jan Pokorný , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.