Češi meziročně nakoupili o polovinu méně kryptoměn, převládá bitcoin

Kryptoměna bitcoin

Kryptoměna bitcoin Zdroj: Pexels

Kryptoměna bitcoin
2
Fotogalerie

Češi za první čtyři měsíce letošního roku nakoupili kryptoměny za zhruba 1,5 miliardy korun, což je zhruba o polovinu méně než ve stejném období loni. Za duben se objem obchodů pohyboval okolo 400 milionů korun, tedy zhruba stejně jako v březnu. Stále převládá bitcoin a ethereum. Vyplývá to z aktuálních údajů největšího obchodníka Bit.plus.

Bitcoin během dubna oslabil o téměř 17 procent na 38 500 dolarů, tedy asi 900 tisíc korun. Na začátku května jeho propad pokračoval až na současných 34 tisíc dolarů, což odpovídá 800 tisíc korun. Od začátku roku bitcoin ztratil 26 procent své hodnoty a je na polovině svého maxima z loňského listopadu.

Kurz bitcoinu v dubnu nadále ovlivňovala nervozita na trzích kvůli válce na Ukrajině. Snižující se cena nicméně přilákala nové investory, proto se celkový měsíční objem nesnížil,“ uvedl ředitel a zakladatel Bit.plus Martin Stránský.

Bitcoin a jeho vliv na cenu nemovitostí

Video placeholde
• Videohub

Zájem o kryptoměny podle analytika XTB Štěpána Hájka proti minulému roku klesá, jelikož loni v dubnu byl trh poblíž historických maxim a nyní soustavně klesá na nižší a nižší ceny. „Od minulého roku se kryptoměny až příliš navázaly na systém akciových trhů ve Spojených státech, které poslední týdny výrazně odepisují své valuace a řada kryptoměn pochopitelně s nimi. Alespoň krátkodobé oživení by mohlo dorazit v průběhu následujících dvou týdnů, jelikož došlo k výraznému utažení finančních podmínek na trzích a americký Fed ještě zvyšuje úrokové sazby. Kryptoměny by pak mohly svou výkonností překonat akciové trhy,“ podotkl.

Podle Jakuba Valníčka ze společnosti Portu je na trzích patrná nervozita a přesun kapitálu do konzervativních aktiv. „Předpokládáme však, že tento trend nevydrží dlouho z důvodu vysoké inflace, kterou například spořící účty nemají šanci porazit. Pro dlouhodobé investory se nižší ceny kryptoměn mohou jevit jako dobrá příležitost k nákupu. Počet kryptoměnových peněženek držících alespoň malé množství bitcoinu neustále roste, což potvrzuje rostoucí zájem o tuto kryptoměnu,“ dodal Valníček.

Budoucí vývoj bude podle expertů vedle konfliktu na Ukrajině záviset na růstu inflace nebo dalších krocích amerického Fedu.