InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Valentina Těreškovová už není čestnou občankou Českých Budějovic. Komunisté během hodinové diskuse zkritizovali Českou televizi, ostatní zase jejich postoje

Zastupitelé Českých Budějovic rozhodli o odejmutí čestného občanství Valentině Těreškovové. , Autor: Lucie Váchová

Zastupitelé Českých Budějovic rozhodli o odejmutí čestného občanství Valentině Těreškovové.     Autor: Lucie Váchová

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Zastupitelé Českých Budějovic na svém pondělním jednání dostali na stůl také návrh na odebrání čestného občanství Valentině Těreškovové, která ho získala za svůj let do vesmíru. Čestnou občankou byla jmenována v roce 1979, od té doby nikomu jinému tento titul město neudělilo.

 

Důvodová zpráva k tomuto bodu jednání uvádí, že Valentina Těreškovová jako poslankyně ruské Státní dumy patří k nejoddanějším stoupencům prezidenta Putina a vyslovila se, že by tento člověk měl zůstat u moci tak dlouho, dokud mu to zdraví a zákony dovolí. Jako členka Státní dumy také podpořila invazi na Ukrajinu. Čestné občanství Českých Budějovic získala 19. května 1979.

Hned na začátku zasedání se pokusil zastupitel Petr Braný (KSČM) tento bod programu stáhnout. Jeho návrh ale nezískal potřebnou většinu, proto ho zastupitelé řádně projednali a téměř hodinu o něm diskutovali. Jan Piskač (Piráti) poděkoval radě města, že si přisvojila tento návrh, se kterým už před rokem přišel kolega Šimon Heller (Spol.pro Bud. - Lidovci a TOP09). „Věřím, že se k tomu připojí i většina zastupitelů. Jménem svým i jménem našeho zastupitelského klubu jim za to děkuji," řekl Jan Piskač.

Zastupitel Jan Kubeš (HOPB) poznamenal, že zřejmě Jana Piskače nepotěší. „Čestné občanství Valentině Těreškovové bylo uděleno v roce 1979, tedy před třiačtyřiceti lety. A to za její let do vesmíru. Byla to první žena, která tam byla poměrně dlouhý čas, přes dvě hodiny. Letěla tam v roce 1963 a tento výkon je neoddiskutovatelný. Chápu postoj některých kolegů, protože současná situace na Ukrajině je velmi špatná a já ji rozhodně neschvaluji. Podle mého názoru ale nemáme právo, nemáme mandát k tomu, abychom se tímto způsobem odpláceli za to, co se na Ukrajině děje. Já se s tímto návrhem neztotožňuji a nemohu pro odejmutí hlasovat," poznamenal Jan Kubeš.

Podle Šimona Hellera zastupitelé tento mandát rozhodně mají. „Na zastupitelstvu je přidělení čestného občanství, i jeho odebrání. Nikdo nezpochybňuje jeho udělení v roce 1979, ale my ho zkrátka můžeme odejmout. Stejně jako už jsme to v několika případech udělali. Vazbu s Ukrajinou to má nepochybně velmi úzkou, Valentina Těreškovová je velkým spojencem Putina, schvaluje jeho invazi a zvěrstva, která se na Ukrajině dějí. Podle mě je to to nejmenší, co můžeme udělat," myslí si zastupitel Heller. Dodal také, že by město mělo zřídit pracovní skupinu, která by zrevidovala všechna jména čestných občanů i názvů ulic.

K tématu se vyjádřil i Jan Pikous (KSČM), který poděkoval, že si Šimon Heller přisvojil návrh na sestavení kádrovací skupiny, která by vše dnešními měřítky prověřila. „To je opravdu výborný nápad, vytvořit takovou skupinku, která by všechno prošla jméno po jméně a ulici po ulici. Kam až to dojde? Máme tady ulici Karla IV., který autorizoval pogromy na Židy. To snad nikdo neschvalujeme, ale přesto tu máme jeho ulici. Nikdo z našeho klubu neschvaluje násilí," řekl Jan Pikous. Ten se také opřel do štábu České televize, který na toto jednání zastupitelů dorazil.

„Velice mě mrzí, že Česká televize se o naše jednání zajímá pouze tehdy, kdy tu řešíme věci, které sem vůbec nepatří. Když hlasujeme o bodu, který nám nepřísluší. Není naší věcí, abychom se věnovali zahraniční politice. Neschvaluji násilí v žádné formě. A neschvaluji ani jednání České televize, která se přijede podívat jen na to, když tu zařazujeme body, které nemají na činnost našeho města vůbec žádný dopad. Dneska tu budeme jednat o Slavii, na to se nepodívají anebo jen v zákulisí. A další a další body," rozčílil se Jan Pikous.

Zastupitel Viktor Vojtko (STANaČiB) uvedl, že stanovisko jejich klubu je jasné a pro odebrání občanství budou hlasovat. Náměstek primátora Tomáš Bouzek (Spol.pro Bud. - Lidovci a TOP09) řekl, že se mu „chlísty" ze strany komunistů dost špatně poslouchají. „Léta nedělali nic jiného, než porušovali lidská práva. Cenzura byla jejich programem. Když se někdo vyjádřil v rozporu s jejich světonázorem, tak ho zatloukli do země. Před rozpoutáním války soudruh Filip aktivně podporoval ruskou propagandu. Být jimi, tak bych mlčel," poznamenal Tomáš Bouzek s tím, že i let Těreškovové do vesmíru byl součástí propagandy, stejně jako je to dnes například u ruských sportovců nebo umělců.

Roman Kubíček (ANO) připomněl, že Těreškovová jako členka Státní dumy válku na Ukrajině podpořila, proto bude pro odebrání čestného občanství hlasovat. Jan Kubeš zmínil, že samozřejmě návštěva textilky v Písku i návštěva kosmonautky v Českých Budějovicích byla propagandou, stejně tak jsou ale jiní lidé tváří západní části. „Pro mě to ale její výkon nezmenšuje. Znovu říkám, že agresi na Ukrajině odsuzuji. Nemohu ale najednou vymazat nějaké odstavce z učebnice dějepisu. Takto bychom mohli prolustrovat třeba spisovatele nebo autory hudby, že ve svých soukromých životech byli hrozní," dodal zastupitel Kubeš.

Zastupitelka Zuzana Kudláčková (Piráti) poznamenala, že čest není věcí jednoho výkonu, ať už sportovního nebo pracovního. „Valentina Těreškovová svými aktuálními kroky čest naprosto ztratila. Čest je jenom jedna a to, co ona dělá, není čestné jednání," řekla. Pro odejmutí čestného občanství nakonec bylo 32 přítomných zastupitelů, pět jich bylo proti a dva se hlasování zdrželi. Kosmonautka Valentinová tak už není čestnou občankou Českých Budějovic.

V minulosti už zastupitelé Českých Budějovic odebrali čestné občanství Klementu Gottwaldovi, Josefu Vissarionoviči Stalinovi, Antonínu Zápotockému, Václavu Noskovi, Zdeňkovi Nejedlému a Zdeňkovi Fierlingerovi.

Diskuse k článku - 13 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Výpravčí 

    Reagovat

     

    Není o čem diskutovat, zastupitelstvo rozhodlo o odebrání správně. Pokud mají někteří zastupitelé informace z ruské televize tak by si je měli ověřit jinde..

    Valentina Těreškovová (85) v roce 2000 v Londýně za svůj výkon obdržela titul "Žena 20. století". Od svého letu byla ve zlaté kleci. Stala se vývozním artiklem Sovětského svazu. Musela s úsměvem cestovat po světě. Nejdříve zamířila do Československa, kde ji doprovázel tehdy ještě neznámý komunista Alexander Dubček.

    V listopadu 1963 se provdala za kosmonauta Nikolajeva, ze kterého se vyklubal despota a opilec. Brzy se s ním rozvedla, ale jejich dcera Jelena procházela důkladnými lékařskými prohlídkami - zjišťovalo se zda pobyt rodičů ve vesmíru nemá vliv na potomstvo. Jelena však je zdravá a je lékařkou.

    V současnosti Valentina Těreškovová žije v ústraní, jen občas chodí do divadla. Veřejně se angažuje jen při pomoci chudým, je patronkou dvou dětských domovů a ženského kláštera v Kolomi.

    Vloženo 9.5.2022 19:37:40

    • Mirek 

      Reagovat

       

      Tak za to všechno je třeba ji po zásluze potrestat. Narodila se v blbý časti polokoule.

      Vloženo 10.5.2022 06:29:23

    • Anonymní uživatel 

      Reagovat

       

      Jejda, zase další naivka, který má rád řízené zapomínání. Jak zřetelně ví, že "rozhodli správně" je pozoruhodné. Příště, až si třeba usmyslí povolit užívání run, které mají v oblibě kluci azováci, tak také "rozhodnou správně". Takto se hnědne, víme?

      Vloženo 10.5.2022 09:33:16

  • Petr 

    Reagovat

     

    V roce 1990 se s nima mělo zatočit, pěkně po bolševicku.

    Vloženo 9.5.2022 19:11:42

    • Anonymní uživatel 

      Reagovat

       

      Zatím s námi zatočili privatizačníci, neboli zloději.

      Vloženo 9.5.2022 19:25:46

      • Nekompromisně 

        Reagovat

         

        Pšššššt!

        Vloženo 9.5.2022 20:17:20

  • nikdo 

    Reagovat

     

    tak to jste zachranili svet :-) jako maly deti :-D

    Vloženo 9.5.2022 18:56:51

  • zdeny 

    Reagovat

     

    Nakonec abych se dal na starý kolena ke komunistům. Taky se na Českou televizi už nemůžu ani koukat jak je zaprodaná a patolízalská.

    Vloženo 9.5.2022 16:43:22

    • . 

      Reagovat

       

      Nejpravdivější zprávy v ČT jsou pouze v předpovědi počasí, v obsahu klasických zpráv je jaksi cítit duch Paula Josepha Goebbelse.

      Vloženo 9.5.2022 20:03:18

    • Nekompromisně 

      Reagovat

       

      Přesně tak. Naprosto jednostranná propaganda, která se už nedá poslouchat. Tomu se říká vyvážené objektivní zpravodajství. Cha, cha, cha. Hnus. V rámci zachování duševního zdraví jsem zpravodajství na těchto stanicích přestal před týdnem definitivně sledovat. Stačilo. Objektivního pohledu na různé události se zde nikdy nedozvím. Jen propaganda a nalejvárna podle předem napsaného scénáře.

      Vloženo 9.5.2022 20:14:40

      •  

        Reagovat

         

        V zemi s cenzurou může věřit oficiálním zprávám jen blbec.

        Vloženo 9.5.2022 20:22:23

        • Nekompromisně 

          Reagovat

           

          A že jich je.

          Vloženo 9.5.2022 20:24:09

  • Jarmila 

    Reagovat

     

    Opravdu "hrdinové"!

    Vloženo 9.5.2022 16:15:55

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace