Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2022 20:00
Čas čtení 1:54
Lucie Kotvalová

FOTO: Před ruskou ambasádou v Praze proběhla demonstrace upozorňující na znásilňování Ukrajinek a Ukrajinců

FOTO: Před ruskou ambasádou v Praze proběhla demonstrace upozorňující na znásilňování Ukrajinek a Ukrajinců
Zdroj: Lucie Kotvalová/REFRESHER
REFRESHER VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

V pondělí odpoledne se před ruským velvyslanectvím v Praze sešlo několik desítek lidí v rámci akce nazvané „To nesmeješ“ – demonstrující si kladli za cíl upozornit na znásilňování, kterého se dopouštějí ruští vojáci na Ukrajině.

„Ruská armáda používá na Ukrajině znásilnění jako válečnou zbraň, což je válečný zločin. Jde nám o to, aby se ve všech ostatních zvěrstvech, která se dějí, nezapomnělo na toto. Protože v minulých konfliktech se na to mnohdy zapomínalo. Znásilnění je definováno jako válečný zločin zhruba teprve dekádu,“ interpretoval pro Refresher význam akce nazvané „To nesmeješ“ její spolupořadatel Pavel Houdek.

Poklidná demonstrace se odehrála v 16 hodin před velvyslanectvím Ruské federace, které se nachází v nedávno přejmenované ulici Ukrajinských hrdinů v Praze. Trvala zhruba patnáct minut.

Přicházející demonstranti a demonstrantky.Demonstrace nazvaná „To nesmeješ“.Demonstrace pojmenovaná „To nesmeješ“.Demonstrace nazvaná „To nesmeješ“.
Zobrazit galerii
(12)

Protestu se zúčastnilo zhruba dvacet pět participujících žen i mužů. Ti před ruskou ambasádou stáli s pytli na hlavách, se svázanýma rukama a od pasu dolů svlečení do spodního prádla. Dolní části těl měli potřísněné červenou barvou, která symbolizovala krev. „Ve dvacátém prvním století se tam děje takovéto příšerné vrahovské chování. Nemůžeme mlčet o tom, co se děje,“ popsala své důvody k účasti participantka Martina.

Participantka demonstrace Martina.
Participantka demonstrace Martina. Zdroj: Lucie Kotvalová/REFRESHER

Mezi přihlížejícími bylo i několik Ukrajinek. „Protože jsem sama žena,“ vysvětlila nám svou přítomnost Alina z Ukrajiny. „Jsem zde se svojí maminkou. Je zničující vidět, co se na Ukrajině děje…“ odmlčela se s omluvou a se slzami v očích.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Události odehrávající se na Ukrajině hluboce zasáhly i Yanu, která se sice narodila v České republice, ale její rodiče pochází z ukrajinského města Ivano-Frankivsk.  „I proto je to pro mě osobní téma. Stejně jako všichni po celém světě jsem viděla zvěrstva, která Ruská federace na Ukrajině páchá. Není to poprvé, co se toho dopustili, a nemusí to být naposledy,“ uvedla.

Hrůzu nad událostmi dějícími se na Ukrajině přišla vyjádřit i Yana.
Hrůzu nad událostmi dějícími se na Ukrajině přišla vyjádřit i Yana. Zdroj: Lucie Kotvalová/REFRESHER

Demonstrací chtěli její pořadatelé – dvě ze spoluzakladatelek organizace Bez trestu, advokátka Lucie Hrdá a projektová manažerka Klára Kadár, a instruktor Moderní sebeobrany Pavel Houdek – také zamezit tomu, aby zmíněné události zůstaly nepotrestány. „Rusko na Ukrajinkách a Ukrajincích páchá znásilnění naprosto hromadně a programově. Je to válečný zločin, který by měl skončit u soudu v Haagu,“ uvedla pro Refresher Lucie Hrdá, která na akci figurovala i jako účastnice.

Příběhy o znásilňování na území Ukrajiny se v posledních týdnech objevují stále častěji. Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktova minulý týden potvrdila, že její kancelář disponuje svědectvími o sexuálním násilí páchaném ze strany ruských vojáků na mužích i ženách všech věkových kategorií – od dětí až po starší generace.

Doporučeno
Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? 7. července 2023 7:30

Znásilnění je definováno jako válečná zbraň od roku 2008, kdy ho Rada bezpečnosti OSN popsala jako taktiku, která bývá používána s cílem „ponížit, demonstrovat nadvládu, vzbudit strach, rozptýlit a/nebo násilně přemístit civilní příslušníky komunity či etnické skupiny“.

Skutečnost, že znásilňování na Ukrajině Rusko využívá jako záměrnou strategii, popsala i Venediktova: „Jde samozřejmě o to vystrašit společnost… O to udělat vše proto, aby (donutilo Ukrajinu, aby) kapitulovala.“

Demonstrace proběhla před ruskou ambasádou v pražských Dejvicích.
Demonstrace proběhla před ruskou ambasádou v pražských Dejvicích. Zdroj: Lucie Kotvalová/REFRESHER

Demonstrace před ruskou ambasádou byla pod vlivem bolestného vědomí toho, co se děje několik stovek kilometrů od České republiky, prostoupena nejen svírající úzkostí a znepokojující atmosférou, ale taktéž sdílenou empatií a solidaritou. „Název ‚To nesmeješ‘ znamená, že Rusové nesmyjí svou vinu. Že na to nezapomeneme,“ popsala Lucie Hrdá.

Zpět
Sdílet
Diskuse