Čarodějnice jsou za námi a z lednice na vás při každém otevření smutně vykoukne několik pěkných špekáčků, které si už nikdo nechtěl napíchnout a opéct. Jestli neplánujete další táborák, určitě vám přijde vhod pár tipů, jak s buřtíky naložit. Zkuste naše recepty – jednu variaci na osvědčenou chalupářskou klasiku a dvakrát utopence, které slupnete dřív, než stačíte říct špekáček. 

Buřty na pivu

kysané zelí
žampiony
cherry rajčata 
cibule
buřty
polotmavé pivo
pepř
rajčatový protlak
česnek
bobkový list
nové koření

Buřty podélně rozkrojíme a vložíme do nich rozkrojená cherry rajčata, cibuli a pár plátků česneku. Cibuli a žampiony nakrájíme na plátky, přidáme kysané zelí a cherry rajčata, přimícháme 3 lžíce rajčatového protlaku, opepříme, promícháme a směs vložíme do zapékací misky. Do směsi zasadíme naplněné špekáčky a zalijeme pivem, aby buřtíky byly zpola potopené. Pečeme na 200 stupňů přibližně hodinu, za tu dobu párkrát promícháme. Podáváme s chlebem, nejlepší jsou druhý den. 

Utopenci se zázvorovým nálevem

1/2 l vody
4 lžičky strouhaného zázvoru
6 stroužků česneku
10 lžic octa
2 lžíce cukru
špetka kajenského pepře
špetka soli 
2 jarní cibulky
chilli paprička

Vodu svaříme se zázvorem, octem, cukrem, kajenským pepřem a solí s chilli papričkou. Tři stroužky česneku nakrájíme na plátky, zbylé utřeme. Špekáčky podélně rozkrojíme a vložíme do nich trochu jarní cibulky, zbylou cibulku nakrájíme a spolu s česnekem přidáme do svařeného nálevu. Špekáčky zalijeme vychladlým nálevem (nemusíte se bát ostré zázvorovo-česnekové chuti, po naložení špekáčků se zjemní) a necháme v lednici uležet pět dní.

„Krvaví“ utopenci

cibule 
200 ml vody
5 lžic octa
4 lžíce oleje
4 lžíce worcesteru 
2 lžíce hořčice
špetka pepře
chilli koření podle chuti
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
4 špetky soli
4 lžíce kečupu

Vše svaříme a necháme vychladnout. Cibuli a špekáčky nakrájíme na kolečka a naskládáme do sklenice. Zalijeme nálevem. Co je na tomto receptu nejlepší? Můžete si pochutnat již další den.