Neděle 28. dubna, 2024
Evropský rozhled

Pietní akt veteránů a Pohraniční stráže na Olšanských hřbitovech

V neděli 8. května 2022 se od 10:00 hodin konal na Olšanských hřbitovech v Praze pietní akt veteránů a Pohraniční stráže. Akce nebyla příliš veřejně propagovaná, ale koná se každoročně v tento čas již několik let. Letos se jí zúčastnili také představitelé KSČM a Aliance národních sil (ANS). Celý pietní akt se nesl v atmosféře strachu, kdy tito lidé vědí, že jejich proruské postoje již nejsou státními orgány v zemi vítány. Svědčí o tom i skutečnost, že během akce mezi sebou vytipovávali zpravodajce BIS, kteří pro ně představují nebezpečí.

Pietním aktem provázel Pavel Šrytr, poručík v záloze Československé pohraniční stráže, veterán URNA. Šrytr je veřejnosti více známý jako muž souzený za vraždu bosse Antonína Běly, kterou měl spáchat na objednávku kmotra Františka Mrázka. Soudy mu vraždu nicméně nikdy neprokázaly.

Pavel Šrytr na pietním aktu uvítal přítomnost malých dětí a označil je za svou budoucnost. Poté uvedl, že na světě je jedna věc, která se nikdy porazit nedá, a tou je pravda. Pravdu mají oni (přítomní na pietě). Závěrem pronesl v ruštině, že stojí na straně Ruska, na jejich straně pravdy.

Poté předal slovo Kateřině Konečné z KSČM, jejíž stranu považuje za jedinou skutečnou opozici v tomto státě.

 

Druhou řečnicí byla předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která netajila své obavy nad dobou, ve které se ocitla, a v postavení, ve kterém se nachází. Od nejhorší války v dějinách lidstva uplynulo 77 let a oni musí přemýšlet nad tím, kdo z nich se může jít poklonit památce padlých, případně při jaké příležitosti. Z pohledu Kateřiny Konečné je v současnosti překrucována pravda. Přitom díky obětem sovětské armády dnes mohou existovat slovanské národy. Byla to sovětská armáda, která zlikvidovala ¾ nacistického vojska a zbraní. Domnívá se, že tito lidé byli odhodláni bojovat možná i proto, že v sobě nesli víru v lepší společnost.

Atmosféru, která nyní panuje ve společnosti, považuje za strašlivou.

„Dějiny se bohužel musí opakovat a je to přesně ve chvíli, kdy na tu svou historii zapomeneme,“ uvedla Konečná a neskrývala obavy, když vidí tu cenzuru a jednostranné šílenství, kdy se všichni bojí říkat pravdu. Kritizovala premiéra Petra Fialu, který prý veřejně vyzval k tomu, abychom se znovu začali udávat, když řekneme něco, co není milé vládním politikům. Dnes jsou prý lidé vyhazováni z práce za to, že řeknou svůj názor.

Účastníky piety proto považuje za odvážné, že i přes nelehkou dobu ukazují svou odvahu nést tu svou pravdu, ačkoliv hlavní proud jim naznačuje něco jiného.

Závěrem by si přála, aby se síla projevovala opět v diplomacii a ve vyjednávání, protože zbraně nejsou řešení.

 

Projev Kateřiny Konečné na Olšanských hřbitovech

 

Na pietě převažovala ruská symbolika, měl ji na batohu i Pavel Šrytr.

Po společném focení účastníku piety se u pomníku vojáků Rudé armády konal koncert folklorního souboru LEGIA. Sovětské a ruské písně spojené s druhou světovou válkou zpíval Vladimír Vančický s Alexandrem Stepanovem.

Během koncertu Vladimíra Vančického fyzicky napadl muž označující se za Ukrajince, který nesouhlasil s pietou nesoucí se v duchu propagandy Ruské federace, která právě vojensky zaútočila na jeho zemi. Nesouhlasil také s tím, aby se na hřbitově konal hudební koncert, neboť mrtví mají odpočívat v klidu. Napadení bylo bez zranění, a vzápětí jej stranou odtáhli neznámí muži. Později se zjistilo, že někdo napadl i mužovu ženu a roztrhal jí transparent, který měla přichystaný proti motorkářům klubu Red Eyed Crūe – Czech, kteří zde měli nahlášenou akci hned po veteránské pietě.