Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Příběh Hadího ostrova přetrvá, říká etnolog. Proč jsou Ukrajinci lepší v propagandě než Rusové?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
10. května 2022
05:00

Dění na Ukrajině zkoumají odborníci z nejrůznějších oborů a své si v něm našel také etnolog a folklorista Petr Janeček, který se věnuje městským legendám, fámám a hoaxům. Dle vědce Ukrajinci lépe pracují s válečnou propagandou a z Hadího ostrova učinili legendu, která se zapíše do historie podobně, jako prastará bitva u Thermopyl.

Vznik první městské legendy války na Ukrajině na sebe nenechal dlouho čekat. Rusové zahájili 24. února ráno útok na sousední zemi a letadla v prvních dnech ostřelovala Kyjev. V té chvíli se začalo šeptat o Duchu Kyjeva, údajnému letci, který sám čelí přesile a sestřeluje ruské stihačky. Později se ukázalo, že žádný supertalentovaný letec neexistuje a byl to pouze mýtus.

"Vliv to ale mělo velký. Dokonce na ukrajinskou komunitu u nás. Moje kolegyně, doktora Kracíková z Jičína, dělala rozhovory s Ukrajinci, kteří u nás žijí několik let nebo několik desítek let a u nich to rezonovalo silně. Vliv mýtů a legend na podporu morálky není dobré podceňovat," upozorňoval v podcastu Blesku docent Petr Janeček z Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Šeptanda

Českého vědce nijak nepřekvapilo, že v tomto momentě se Duch Kyjeva zrodil, neboť v nepřehledných situacích je podle něj pro lidi dobré upnout se k něčemu silnému, a to prý Duch Kyjeva splnil. Ve válkách se fámám a mýtům vždy dařilo. Vždyť staří Římané říkali, že fáma je monstrum, které se během válek, nepokojů nebo hladomorů nafukuje a roste až k nebesům.

"Během války ústává běžná komunikace a tradiční média nastupují na válečnou propagandu nebo jsou podřízena nějaké cenzuře. Tudíž lidé mnoho věcí nevědí a mají často oprávněný pocit, že se jim neříká pravda, a že se vojenské úspěchy zveličují nebo umenšují, aby nevznikla panika. A proto lidé více sahají k ústnímu podání. Za druhé světové války vzniklo v Československu pro to dokonce slovo - šeptanda," vysvětloval Petr Janeček.

Krutí Rusové

V aktuálním konfliktu nelze přesně určit, zda mýty a legendy vyrábí sami Ukrajinci ve vedení země anebo obyčejní lidé, přesto pozitivní vliv těchto fám není nezanedbatelný. Když 25. února poslal voják z malého Hadího ostrova obří vojenskou loď do pr*ele, rozšířilo se toto video do celého světa. "Vždy, když je nějaký hrdinský příběh, kdy se slabý David vysměje Goliášovi a ještě mu ukáže určité gesto, tak je to strašně silné, neboť to vysoké, hrdinské se spojí s tím nízkým, to lidé mají rádi," rozvádí docent Janeček, proč příběh tolik zaujal. Podobně to podle něj bylo v bitvě u Thermopyl v roce 480 př. n. l., kde 300 sparťanských vojáků čelilo velké přesile Peršanů. "Příběh Hadího ostrova je velmi silný a určitě zůstane," dodává etnolog.

Mýty, fámy a hoaxy šíří také Rusové, kteří ale nejsou oproti obráncům napadené země ve válečné propagandě příliš efektivní: "Rusové také zveřejňují různá videa, ale ty na nás působí jako tupá propaganda nebo humor ruských branců je velmi krutý. Ukrajinci naopak velmi citlivě vystihli, že humor již od Haškova Švejka k válce patří. V té velmi kruté situaci je dobré to celé zlehčit, klidně i šibeničním nebo černým vtipem. To k tomu patří, v lidech to rezonuje a každý se s tím dokáže ztotožnit. Nějaká nenávist a pohrdání nejsou tak silné, jako humor a nadhled," chválí obránce. 

Proč jsou důležité pro Ukrajince "Wunderwaffen" Javeliny a Bayraktary, proč se z války na Ukrajině stala také bitva symbolů, a proč československou městskou legendu černou sanitku nahradil strach z bílé dodávky, vysvětlil v pořadu Blesk Podcast docent Petr Janeček:

Video  Blesk Podcast: Příběh Hadího ostrova přetrvá, říká etnolog  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa