Hlavní obsah

Vlastní byt je drahý, řešením je družstevní

Pořízení vlastní nemovitosti je pro Čechy čím dál těžší, jejich ceny rapidně rostou, pozadu nezůstávají ani stále vyšší hypoteční sazby. Vhodnou alternativou se tak pro mnohé může stát družstevní bydlení, které dosud bylo na chvostu zájmu Čechů. Přitom finanční zátěž je možné rozložit v čase a na počáteční investici získat speciální úvěr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi jsou v Evropě premianty v pořizování vlastního bydlení, nemovitost v osobním vlastnictví mají čtyři pětiny Čechů, v Evropě je průměr 70 procent a například v Německu jen 50 procent.

Mnozí však v posledních měsících museli svůj sen o bydlení ve vlastním opustit.

Ceny nemovitostí po celé České republice raketově rostou, jen za posledních šest let vystoupaly zhruba na dvojnásobek.

Pozadu nezůstávají ani ceny stavebních materiálů i prací, které meziročně vzrostly až o vyšší desítky procent.

Získat vlastní nemovitost je pro Čechy těžší než pro ostatní Evropany

Finance

Vlastní bydlení se tak pro řadu Čechů stalo nedostupným.

Podle aktuálního průzkumu agentury Ipsos pro Modrou pyramidu (MP) téměř polovina (47 procent) z těch, kteří plánují si nemovitost pořídit, tak zatím neučinila kvůli vysoké ceně a třetina pak neměla dostatek vlastních prostředků pro žádost o hypotéku.

Každého šestého až sedmého odradily drahé hypotéky a sedm procent si o hypotéku zažádalo, ale nedostalo ji.

Češi chtějí především vlastnit

Jednou z možností, jak si sen o bydlení splnit, je tzv. družstevní bydlení. Od klasického vlastnického bydlení se ale liší.

Lidé žijící v družstevních bytech nejsou jejich vlastníky, ale nájemci, vlastní členský podíl v družstvu, jemuž dům patří a je také jako vlastník uvedeno v katastru nemovitostí.

Družstevníci pak měsíčně platí nájemné zahrnující náklady na údržbu a správu domu, případně i splátky dlouhodobého investičního úvěru poskytnutého na družstevní bytovou výstavbu.

Byty v Česku opět citelně zdražily

Stalo se

Mezi lidmi však k družstevnímu bydlení stále panuje nedůvěra. Průzkum naznačil, že by si Češi, kteří plánují koupit nemovitost, nejraději pořídili tu v osobním vlastnictví, což zmínilo téměř devět z deseti oslovených.

Družstevní bydlení by preferovali jen tři lidé ze sta, především pak respondenti z větších měst.

„Družstevní bydlení je taková popelka. Když už si lidé chtějí pořídit nemovitost, chtějí ji vlastnit, mít ji. Družstevní bydlení je pro ně právně složitá forma vlastnictví a příliš mu nedůvěřují. Internetem navíc koluje řada mýtů a příběhů o družstvech. Je to ale škoda, právně je to velmi stabilní instituce, a jakmile jsou dobře sepsány stanovy, je fungování družstva naprosto bezproblémové,“ uvedl Martin Sikora z MP.

Na družstevní byt maximálně třetina ceny

Pořízení družstevního bytu se však v příštích měsících může stát vhodnou alternativou pro ty, kteří nechtějí bydlet v nájmu a vlastní byt či dům je pro ně z různých důvodů nedostupný, což potvrdil i průzkum Pyramidy.

Ukázal totiž určitou změnu v postoji lidí k družstevnímu bydlení, který změnily tři pětiny dotázaných, přičemž 38 procent z nich k lepšímu.

Družstevní bydlení by si nyní byla ochotna pořídit více než pětina respondentů.

Družstevní byt je vhodnou alternativou, pokud nechcete bydlet v nájmu a vlastní nemovitost je pro vás nedostupná

Financování družstevního bytu je mnohem dostupnější.

Na jeho koupi stačí zájemcům obvykle zhruba pětina až třetina hodnoty nemovitosti, zbylou část zajistí s pomocí bankovního úvěru bytové družstvo. Lidé pak družstvu až po desítky let půjčku splácí.

Na počáteční investici speciální úvěr

Ovšem s tím, jak v současné době enormně rostou ceny nemovitostí, pro mnohé zájemce se stává nemožné i pořízení družstevního bytu. Pro začátek je potřeba disponovat i částkami kolem 1,5 až tří milionů korun.

Finanční poradna: Jak je to s podíly či pronájmem u družstevního bydlení

Finance

Lidé, kteří danou částku nemají v hotovosti, mohou využít speciální úvěr určený právě na tento účel, jehož výhodou je, že není třeba ručit nemovitostí a délka splatnosti je od 20 do 25 let.

V nabídce ho mají stavební spořitelny.

Kolik stavební spořitelny půjčí na družstevní bydlení
Modrá pyramida půjčí zájemcům na financování družstevní nemovitosti 2,5 milionu korun za sazbu od 5,39 procenta ročně. Úvěr je možné splácet až 20 let.
Až dva miliony korun na 25 let si na počáteční investici při pořízení družstevního bytu můžete půjčit u Raiffeisen stavební spořitelny již od 4,94 procenta ročně (RPSN od 5,29 procenta ročně), pokud si úvěr pojistíte u pojišťovny Uniqa.
ČSOB Stavební spořitelna má v nabídce úvěr na družstevní bydlení, půjčit si můžete až 2,5 milionu korun na 20 let. Roční úroková sazba činí 6,8 procenta, ovšem můžete si ji snížit až o 1,4 procentního bodu v případě sjednání bankou požadovaných produktů (pojištění, běžný účet apod.).
Až 2,5 milionu korun na 25 let vám půjčí i stavební spořitelna Monety, při roční úrokové sazbě od 5,99 procenta a RPSN od 6,29 procenta.
U Stavební spořitelny České spořitelny můžete dosáhnout až na 3,5 milionu korun se splatností 25 let a roční úrokovou sazbou 5,69 procenta a RPSN šest procent.

Města plánují družstevní výstavbu

Družstevní bydlení se v příštích letech dostane podle odborníků do popředí zájmu.

V dubnu 2021 byla ministerstvem pro místní rozvoj schválena nová koncepce bydlení Koncepce 2021+, která si klade za cíl navýšit nájemní bydlení a představit nový investiční program pro družstevní byty.

Jedním z cílů je zlepšení právní úpravy družstevnictví a financování, a to včetně odpočtu zaplacených úroků.

Výstavbu družstevních bytů mají kromě Prahy a Brna v plánu i další lokality, jako jsou například Plzeň, Liberec, Fulnek, Hranice, Náchod, Vrchlabí, Kladno a další.

Téměř 140 tisíc za metr: ceny bytů v Praze zdražily za rok o třetinu

Ekonomika

Koncem minulého roku založila skupina mladých ekonomů a právníků Spolek a platformu DoDružstva, která sdružuje zájemce o družstevní bydlení a pomáhá s přípravou vhodných projektů a komplexně zajišťuje celý proces družstevní výstavby.

Zájem zatím projevilo několik tisíc lidí, především pak mladí lidé a občané Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám