Portrét Marilyn Monroe od Warhola byl v aukci prodán za 4,6 miliardy korun

ČTK ČTK
10. 5. 2022 6:52
Slavný portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola v noci na úterý prodala newyorská aukční síň Christie’s za 195 milionů dolarů, v přepočtu 4,63 miliardy korun. Jedná se o nejvyšší cenu, za niž bylo dosud vydraženo jakékoliv dílo z 20. století.
Portrét Marilyn Monroe od Andyho Warhola.
Portrét Marilyn Monroe od Andyho Warhola. | Foto: Reuters

Práce je součástí sbírky sourozenců Thomase a Doris Ammannových, z níž bylo k dispozici 36 kusů od význačných malířů minulého století, například od Roberta Rymana, Cye Twomblyho nebo Francesca Clementa. Výtěžek aukce putuje na charitativní účely.

Warholův slavný obraz pojmenovaný Shot Sage Blue Marilyn překonal prodejní cenou malbu Španěla Pabla Picassa nazvanou Alžírské ženy, která byla roku 2015 prodána za 179,4 milionu dolarů, v současnosti 4,25 miliardy korun.

Nejdražším veřejně prodaným obrazem je Salvator Mundi neboli Spasitel světa od Leonarda Da Vinciho, jejž kupec získal za 450 milionů dolarů, tedy 10,67 miliardy korun, v roce 2017.

Podle agentury DPA není jasné, kdo Warholovo dílo zakoupil. Aukční síň pouze uvedla, že nejvyšší nabídka přišla od člověka, jenž seděl přímo v sálu, a ne přes telefonní linku.

Specialista na umění 20. století z aukční síně Christie’s Alex Rotter předem označil tento portrét Marilyn Monroe za "nejvýznačnější obraz 20. století, který jde do aukce za poslední generaci". Předlohou serigrafie je hereččina fotografie pořízená k propagaci filmu Niagara z roku 1953.

Pětidílná série

Obraz je součástí pětidílné série, k níž se váže zvláštní historie. V roce 1964 vstoupila do Warholova ateliéru zvaného Factory žena s pistolí a vystřelila na čtyři přítomné portréty Marilyn Monroe. Jeden kulce unikl - ten, který šel nyní do dražby. Zbylé kusy jsou v soukromých sbírkách.

Portrét, na němž je herečka vyvedena ve výrazných barvách s modrými stíny, žlutými vlasy a červenými rty, byl v minulosti vystaven v newyorském Guggenheimově muzeu, pařížském Centre Pompidou nebo londýnské Tate Modern.

Sourozenci Ammannovi byli obchodníci s uměním původem ze Švýcarska. Ve druhé polovině 20. století zajišťovali nákup soudobých děl pro širokou mezinárodní klientelu, přičemž některé kusy pořizovali i do vlastní sbírky. Roku 1977 si otevřeli galerii v Curychu. Thomas Ammann zemřel v roce 1993, jeho sestra Doris loni.

Veškerý výtěžek z dražby směřuje charitativním organizacím, které podporuje nadace Ammannových. Ta se zaměřuje na pomoc dětem v obtížných životních situacích.

Marilyn Monroe byla svého času jednou z nejvýznamnějších hollywoodských hereček. Zemřela na předávkování v Los Angeles roku 1962. Warhol zemřel v roce 1987.

 

Právě se děje

Další zprávy