Úspěšný slovenský podnikatel Miloslav Výboh v roli renovátora kulturních památek

Miloslavu Výbohovi a jeho firmě AMW bylo umožněno renovovat a restaurovat hned několik památek chráněných Památkovým úřadem Slovenské republiky. Mezi ně patří bývalá budova Zemské banky z 20. let 20. století na Gorkého ulici v historickém centru Bratislavy a historická budova bývalé Maďarské obchodní a průmyslové komory, v současnosti známé jako Gorkého 4 Offices.

Po letech chátrání byla budova z roku 1903 rekonstruována a v roce 2019 dokonce získala prestižní cenu CIJ AWARDS za nejlepší komerční rekonstrukci. V témže roce kanceláře prodal společnosti Kooperativa, která je členem Vienna Insurance Group. Další národní památkou, kterou Miroslav Výboh zrekonstruoval, byla jediná zbývající část bývalého pivovaru Stein, Spillka Offices, která byla nominována na prestižní ocenění ASB GALA.

Realitní aktivity

Obnova kulturních památek se stala známkou realitních aktivit Miloslava Výboha, v nichž dochází ke sloučení kulturního dědictví, řemeslné preciznosti a administrativního účelu. Tímto směrem se Výboh ostatně angažuje i v zahraničí. Například z budovy nacházející se v London City vedle Temže a London Bridge by se do dvou let měla stát moderní administrativní budova s více než 3 000 m² kancelářských ploch, 1 000 m² restauračních prostor a veřejnou vyhlídkovou terasou. Dokončení projektu Seal House z pera světově uznávaných architektů Eric Parry Architects, který se v současné době nachází ve fázi povolování, je naplánováno na rok 2024.

Servisní práva na stíhačky MIG

Úspěšný ale je i v jiných oborech. Firma Miroslava Výboha, Willing, například získala výhradní servisní práva na stíhačky MiG slovenské armády. Společnost se stala uznávanou značkou s obchodními vztahy ve více než 50 zemích světa. Miroslav Výboh zůstal majoritním akcionářem Willingu až do konce roku 2011, kdy své akcie společnosti prodal vrcholovému managementu.

Sítě optik FOKUS

Miroslav Výboh je také úspěšný obchodník. Coby předseda MiddleCap jeho společnost koupila největší maloobchodní síť prodejen oční optiky v České republice a na Slovensku FOKUS. Tento prodej byl posílen další akvizicí společnosti Galaxy optik, která byla sdružena do řetězce FOKUS. Po uzavření obou transakcí, jejichž výsledkem bylo přes 160 prodejen a 510 zaměstnanců, se MiddleCap Group stala jedním z největších hráčů v segmentu oční optiky na středoevropském trhu.