Ukrajinská archivářka začala místo uklízení pracovat v děčínském oblastním archivu. Díky náhodě

10. květen 2022 10:43

Před několika dny jsme odvysílali příběh paní Oleksandry, která uprchla z Kyjeva se svým 14letým synem. Teď žije v Ústí nad Labem. Doma byla specialistkou na digitalizaci. Její vyprávění zaujalo pracovníky ústeckého muzea, kteří věděli o tom, že v Děčíně hledají archiváře. Slovo dalo slovo a během týdne mohla nastoupit do Státního oblastního archivu.

Archivářka Iva Jabůrková s novou kolegyní Oleksandrou Bazyniukovou mluví anglicky. Chystají se fotit nějaké dokumenty a dolaďují desku, zhruba metr na metr, která slouží jako podklad.

Ukrajinský systém je prý trošku jiný, než ten český – pracuje se ale se stejným vybavením a postup práce je také stejný. Díky tomu se bez problémů začlenila do týmu archivářů Litoměřického oblastního archivu na pobočce v Děčíně.

„Minulý týden jsme se od kolegy Karlíčka z ústeckého muzea dozvěděli, že se v Ústí nachází ukrajinská archivářka. Pak jsme si dohledali, že o ní už byl natočený pořad v Českém rozhlase, a protože se v archivu v Děčíně – Podmoklech aktuálně nacházíme v situaci, kdy je tady jedno volné místo kvůli dlouhodobě nemocné kolegyni, tak jsme si řekli, proč to nezkusit,“ popisuje, jak se vlastně Oleksandra do děčínského archivu dostala jeho vedoucí Otto Chmelík.

Pak už šlo vše ráz na ráz – Oleksandra měla veškerá potřebná vysvědčení a dokumenty přichystané, a tak se z pozice uklízečky přesunula během týdne do svého oboru.

„Jenom nevíme, na jak dlouho to bude. Je to začátek, nějaká pomoc. Jestli tady bude měsíc, dva – to v tuto chvíli říct neumíme,“ dodává Otto Chmelík.

Oleksandra Bazyniuková zatím neví, jestli se do Kyjeva, kde má sestru a rodiče, vrátí. Její syn, který zrovna oslavil 14. narozeniny, je prý v České republice šťastný, a to je hlavní.

Spustit audio

Související