Kanada má v nominaci na MS jediného šampiona z loňska z Rigy Comtoise

ČTK ČTK
10. 5. 2022 11:03
Útočník Max Comtois z Anaheimu je jediným hokejistou ze čtyřiadvacetičlenné nominace Kanady na mistrovství světa v Helsinkách a Tampere, který se loni podílel na zisku zlata na šampionátu v Rize.
Maxime Comtois slaví branku
Maxime Comtois slaví branku | Foto: Reuters

Generální manažer Shane Doan s asistenty Rickem Nashem a Scottem Salmondem vybrali vedle 22 hráčů z klubů NHL také gólmana Matta Tomkinse ze švédské Frölundy a útočníka Erica O'Della z Dynama Moskva z Kontinentální ligy. Mezi hvězdy patří forvard Mathew Barzal z New York Islanders, držitel Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL z roku 2018.

Gólman Tomkins, který stejně jako útočníci O'Dell a Kent Johnson z Columbusu startoval na únorových olympijských hrách v Pekingu, jako jediný z kádru nemá žádný start v NHL. O'Dell, jenž se v roce 2018 podílel na OH v Pchjongčchangu na zisku bronzu, má 41 utkání za Winnipeg. Johnson startoval na olympiádě v Číně při neúčasti hráčů z NHL díky tomu, že v té době působil v University of Michigan v NCAA a nastoupil za Columbus až na konci sezony v devíti utkáních.

Na MS se Tomkins, Johnson i O'Dell představí poprvé a dalších patnáct hráčů premiérově na velké mezinárodní akci. Stříbro z MS 2019 z Košic a Bratislavy mají obránci Damon Severson z New Jersey, Thomas Chabot z Ottawy a útočník Pierre-Luc Dubois z Winnipegu. Chabot s Duboisem se zúčastnili i o rok dříve šampionátu v Dánsku, kde byli také Barzal a další forvard Drake Batherson z Ottawy.

Tým kouče Clauda Juliena s asistenty D. J. Smithem, Andrém Tourignym a Nolanem Baumgartnerem po přesunu do Helsinek sehraje ve středu svůj jediný přípravný zápas se Spojenými státy americkými. K dispozici budou pro něj i dva účastníci letošní olympiády - obránce Morgan Ellis z Eisbären Berlín a útočník Ben Street z Mnichova.

Kanada vstoupí do šampionátu v pátek v 19:20 SELČ proti Německu. Dalšími soupeři v základní skupině A v Helsinkách budou Itálie, Slovensko, Kazachstán, Švýcarsko, Dánsko a Francie.

Nominace hokejistů Kanady na MS v Helsinkách a Tampere (13.-29. května):

Brankáři: Chris Driedger (Seattle/NHL), Logan Thompson (Vegas/NHL), Matt Tomkins (Frölunda/Švéd.),

obránci: Ryan Graves, Damon Severson (oba New Jersey/NHL), Nick Holden, Thomas Chabot (oba Ottawa/NHL), Dysin Mayo (Arizona/NHL), Travis Sanheim (Philadelphia/NHL), Zach Whitecloud (Vegas/NHL),

útočníci: Pierre-Luc Dubois, Adam Lowry (oba Winnipeg/NHL), Kent Johnson, Cole Sillinger (oba Columbus/NHL), Josh Anderson (Montreal/NHL), Mathew Barzal (New York Islanders/NHL), Drake Batherson (Ottawa/NHL), Max Comtois (Anaheim/NHL), Dylan Cozens (Buffalo/NHL), Morgan Geekie (Seattle/NHL), Noah Gregor (San Jose/NHL), Dawson Mercer (New Jersey/NHL), Nicolas Roy (Vegas/NHL), Eric O’Dell (Dynamo Moskva/KHL).

 

Právě se děje

Další zprávy