Je to nádhera projet se na kole po městě i okolních vesničkách, usmívá se starosta Dvora Králové

10. květen 2022

Vezmeme vás do města, kterému se pro jeho tradici textilního průmyslu říkalo český Manchester. Je to druhé největší město trutnovského okresu, páté největší Královéhradeckého kraje a od roku 1946 tam má svůj domov také světoznámá zoologická zahrada. Tím městem je Dvůr Králové nad Labem a jeho starosta Jan Jarolím z Hnutí ANO je tu s námi.

Jaké je jaro ve Dvoře Králové nad Labem?
Krásné, protože když jsem jel dnes do Hradce Králové, tak jsem koukal, jak je vše zelené a rozkvetlé. Tento rok jsem se obzvlášť těšil, až to všechno rozkvete. Mám to moc rád.

ZOO je naše velké požehnání a maličko i prokletí, protože Dvůr Králové nabízí návštěvníkům i spoustu dalších zajímavých atrakcí.
Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem (Hnutí ANO)

Je u vás na jaře živo?
Teď v sobotu jsem například absolvoval otvírání turistické sezóny na Zvičině. To je také velmi krásná akce. A v neděli jsem byl ve Velichovkách, ne tedy pracovně, ale jako doprovod dcery, která tam tančila. Bylo to vystoupení v rámci oslav a připomínky příjezdu amerických jednotek do Velichovek.

Čtěte také

Ovšem vy jste také zabodovali, jen se pochlubte pane starosto, v soutěži o nejlepší webové stránky měst.
Obdrželi jsme Zlatý erb v rámci Královéhradeckého kraje za nejlepší webové stránky a já bych si trošku přihřál polívčičku. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kteří se na tom podíleli, protože ony webové stránky jsou opravdu čím dál lepší a přehlednější uživatele a návštěvníky. Kdo tam ještě nebyl, ať se podívá. A paralelně k tomu funguje dobře i turistický web.

Když se řekne Dvůr Králové nad Labem, tak si lidé asi hned vybaví zoologickou zahradu, tu zná celá republika. Ale určitě je u vás spousta dalších zajímavostí, možná i neprávem opomíjených.
Zoologická zahrada je naše velké požehnání, co se týče počtu návštěvníků, kteří do regionu Dvora Králové přijedou. Na druhou stranu je to ale svým způsobem, v uvozovkách i maličko prokletí, protože zoo návštěvníky pohltí a potom odpoledne vypustí. Když jsou to jednodenní návštěvníci, tak opravdu unavení sednou do auta a jedou domů, už je nezajímá žádné centrum Dvora Králové ani další atrakce.

Čtěte také

Ale pro vícedenní turisty nabízí náš region obrovskou spoustu krásných památek a míst, které stojí za to vidět. A my se snažíme, aby těchto míst přibývalo. Třeba expozice textilního tisku je poměrně zajímavým tahákem, určitě je dobré se podívat do galerie minerálů pana Blahy, která je opravdu neuvěřitelná a unikátní. Nádherná a v Česku velmi ojedinělá záležitost.

Kam vy se jdete projít, když máte čas a volno?
Sednu často na kolo a jdu se projet. Mám tu výhodu, že kvůli stavu mého pravého kolene jsem si před pár lety pořídil elektrokolo, což je obrovská pomoc. Člověk na elektrokole toho v okolí Dvora Králové ujede strašně moc a projezdí tam to křížem krážem, protože kilometry nabíhají. A tam je opravdu nádhera jezdit po okolních obcích a vesničkách.

Čtěte také

Velkou novinkou Dvora Králové nad Labem jsou teď také sdílená kola.
Ano, sdílená kola jsou teď velkým tématem, ale já přesto doufám, že až opadnou všechny diskutující vášně, tak většina lidí zjistí, že to je skvělá věc a že to může fungovat i v takovém městě, jako je Dvůr Králové nad Labem. Máme u nás totiž takový handicap, že zajímavá a turisticky významná místa jsou poměrně daleko od sebe. Vlakové nádraží je daleko od autobusového, od centra města, vzdálená je i zoologická zahrada, Tyršovo koupaliště a spousta dalších míst. Ve městě sice funguje městská hromadná doprava, ale dvě autobusové linky nás stojí zhruba 4 miliony korun ročně. A ta cena se bude zvyšovat. Takže sdílená kola by mohla být doplňkem městské hromadné dopravy, aby si lidé a návštěvníci města zkrátili vzdálenosti mezi místy, kam se potřebují dostat. Je to jednoduché a myslím si, že každý, když si to zkusí, tak zjistí, že to je velké zpříjemnění dopravy ve městě. Prostě se projet na kole.

Čtěte také

S ředitelkou dvorského městského muzea paní Humlovou jsem si nedávno povídal o Mayerově továrně. Co je to za objekt?
Je to areál továrny prakticky v úzkém centru města vedle kostela svatého Jana Křtitele. My jsme se k němu dostali někdy v roce 2019, kdy jsme ho koupili a pořád si myslím, že to byla velmi dobrá věc pro město. Protože následně zpracovaná architektonická soutěž, kde se z přihlášených 11 návrhů odbornou porotou vybral ten vítězný, ukazuje, že ono místo má obrovský potenciál a mohla by tam v budoucnu vzniknout velmi významná věc. Nějaké společensko-zábavní centrum pro celé město, které nám dnes chybí. Teď je ten areál poloprázdný a není vůbec využíván.

Tak to vám moc přejeme, ať se podaří vytvořit takové místo pro setkávání lidí.
Děkujeme. Vypadá to krásně v tom návrhu, a zřejmě to bude vypadat ještě lépe v projektu, ale na druhou stranu, bohužel dnes je doba, kdy se vše zdražuje a ceny letí nahoru. Takže jsme teď v plánovaných investicích někde na 350 milionech a uvidíme, kde to skončí.

Čtěte také

Co další plány a projekty? Minule jste mi říkal o autobusovém nádraží.
Ano, v současné chvíli máme v běhu architektonickou soutěž na novou podobu autobusového nádraží. Shodou okolností včera jsem seděl v porotě, která vybírala z podaných šesti návrhů. Také tady to vypadá velmi zajímavě a já doufám, že Dvůr Králové se po dlouhých desetiletích dočká důstojného autobusového nádraží.

A jste také před koupí pozemků po firmě Tiba.
Podařilo se s vlastníkem, kterým je společnost Slezan Holding Frýdek-Místek, domluvit pro město velmi výhodnou a exkluzivní cenu na zbylou část onoho areálu zhruba o velikosti 34 tisíc metrů čtverečních. Zastupitelstvo města schválilo tuto koupi a v této chvíli ladíme podmínky kupní smlouvy. Na červnovém zastupitelstvu bychom snad měli definitivně kupní smlouvu schválit. Do budoucna to je ideální místo například pro sportoviště, oddechovou zónu, park, možná i bydlení.

Dvůr Králové nad Labem
je historické město s šestnácti tisíci obyvateli. Nachází se v centrální části Královéhradeckého kraje asi 35 km severně od Hradce Králové a 19 km jižně od Trutnova. Město s tradicí textilního průmyslu má řadu historických, kulturních i uměleckých památek a je jedním z turistických center východních Čech.

Starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím z Hnutí ANO byl dnes naším hostem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související