TOPlist
19. 04. 2024
Domů / Interiér / Klimatizace do bytu: jak vybrat?

Klimatizace do bytu: jak vybrat?

V mnoha zemích je klimatizace standardním prvkem interiérového designu. Spolu s nárůstem průměrných teplot si získávají popularitu také v Česku. Díky nim jsou vysoké teploty snesitelné.

Překročení 30 stupňů tepla již není ničím neobvyklým a stává se standardem. Vysoké teploty jsou obzvláště problematické ve městech, kde husté budovy navíc zvyšují vnímané teplo. Je těžké najít úlevu i v bytech. Klimatizace je jedním z účinných způsobů, jak ochladit váš domov.

Typy klimatizací

Na trhu máme několik typů klimatizací. Liší se hlavně způsobem instalace a dalšími funkcemi. Výběr správného typu pro nás bude záviset na tom, zda chceme ochladit jednu místnost nebo více, a zda nám navíc záleží na funkci vytápění. Nejdůležitější je členění na stacionární a mobilni klimatizace.

Typy klimatizací:

  • Split
  • Multisplit
  • S integrovaným tepelným čerpadlem
  • Přenosná

Přenosná klimatizace

Poslední skupina klimatizací byla vytvořena pro všechny ty byty, kde instalace tradiční klimatizace není možná. Přenosná klimatizacemůže být umístěna kdekoli v místnosti, jedinou podmínkou je blízkost okna. Většina pracuje nasáváním horkého vzduchu z místnosti. Uvnitř je filtrován a ochlazován a poté vyfukován. Zbytek teplého vzduchu je odváděn ven pružnou trubkou. Speciální těsnění těchto klimatizačních jednotek brání tomu, aby horký vzduch pronikl do interiéru přes nakloněné okno. I když je celé řešení praktické a snadno použitelné, není bez nevýhod. Mobilní klimatizace do bytu se vyznačuje nižší účinností než pevné klimatizace a je docela hlučná. Tyto nepříjemnosti jsou však druhou výhodou praktického řešení.

Znáte-li dostupné možnosti, měli byste přemýšlet o tom, která klimatizace nejlépe splní naše očekávání, a jaké by měly být pokyny při nákupu. Nejprve musíme vědět, do jaké místnosti potřebujeme klimatizaci. Například pevný model bude pro ložnici lepší než přenosný, protože funguje tišeji. Kromě toho budou jiné modely lepší pro kancelář a jiné pro domácí místnosti.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top